Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6674
De la 07 Ianuarie 2003
122866741
Editorial

America plânge de bucurie, noi de necaz

  • Iosan Rotundu
  • 5 November 2008, 23:00
Alaltăieri noapte şi în tot cursul zilei de ieri televiziunile naţionale. În special Antena 3, ne-au oferit imagini din America, unde Barak Obama a schimbat din rădăcini tradiţiile din politica ţării şi a ajuns să fie votat preşedintele SUA de o majoritate covârşitoare a americanilor. Am putut vedea cum se poate bucura o naţiune, ce se consideră cea mai puternică de pe glob, am văzut cetăţeni americani albi şi negri, laolaltă, plângând de bucurie. Ei văd în Ohama salvatorul naţiunii de la criza economică ce-a cuprins-o, văd în el omul trimis de providenţă să redea Americii demnitatea şi prestigiul ce le-a avut înainte ca republicanul Bush să le fie preşedinte.
Ohama este considerat de Americani un fel de mesia, este acel trimis al divinităţii aşteptat cu peste două mii de ani în urmă în acea comunitate de la Qumran, ce-şi avea viaţa economico-socială organizată după principiile egalitarismului social, principii reluate de către socialiştii utopici şi apoi dezvoltate de Karl Marx, prin a pune bazele comunismului. Cei drept socialiştii utopici n-au ştiut de existenţa comunităţii esenienilor de la Qumran, documentele care le atestă existenţa istorică şi modul de viaţă fiind descoperite abia prin 1947, dar au intuit prezenţa socială a principiilor lor de viaţă şi au încercat să le impună epocii în care industrializarea devenise deja un mijloc de exploatare a forţei de muncă.
Am făcut această scurtă divagaţie pentru a atrage atenţia că şi Obama este acuzat de o viziune socialistă în rezolvarea crizei economice din America, şi chiar i s-a reproşat că ar vrea să implementeze în America elemente ale economiei socialiste. Impozitarea suplimentară a americanilor ce realizează venituri anulate de peste 250 mii de dolari a fost privită de cercurile bogaţilor americani ca o decizie ce face parte din pachetul de măsuri ale economiilor bazate pe principiile socialismului.
N-am habar cum îi va scăpa Obama pe americani de criza economică, dar am convingerea că alegerea sa ca preşedinte va produce schimbări radicale în modul de organizare economică, socială şi politică a vieţii interne şi externe a celui mai puternic stat de pe glob. Motiv pentru americani să plângă de bucurie şi să se felicite pentru gândirea progresistă de care au dat dovadă în a alege omul potrivit, la momentul istoric cheie pentru evoluţia lor viitoare ca naţiune. Departe de americani, la mii de kilometri, ancoraţi la Marea Neagră, declarată de preşedintele Băsescu lac rusesc, ne aflăm noi, românii. Obama ştie de existenţa noastră, a românilor, a României. Cel puţin aşa a afirmat ieri, într-o dezbatere televizată pe Antena 3, social-democratul Cristian Diaconescu. Potrivit afirmaţiilor sale, şeful PSD, Mircea Geoană s-a cunoscut cu Obama din perioada cât a fost ambasadorul României la Washington.
Social-democraţii au credinţa că alegerea lui Barak Obama ca preşedinte al SUA le dă siguranţa că vor prelua puterea în România. Dealtfel, pe blogul meu, am scris cu ceva timp în urmă că preşedintele PSD Botoşani, Constantin Conţac, a afirmat la câteva întruni electorale că PSD-ul va prelua puterea în România pentru că are sprijin extern, inclusiv cel al SUA. Iată că aceeaşi teză a dezvoltat-o ieri şi Cristian Diaconescu. Sun informaţii interesante şi care te îndeamnă la adâncă meditaţie.
Să aibă acuzaţiile aduse lui Obama, cum că este tributar gândirii socialiste, un fundament real? Vor puternicii lumii, pe care nu-i cunoaştem, dar le simţim existenţa, o întoarcere către un sistem social în care social-democraţia să aibă un rol mai pregnant? Răspunsul îl vom afla peste câteva luni, după ce ne vom da seama încotro se îndreaptă primele decizii ale lui Obama.
Nu trebuie să fim şi noi exuberanţi precum americanii. Parafrazând un slogan mult la modă în anii de început ai democraţiei româneşti „Cine-a stat cinci ani la ruşi/ nu poate gândi ca Bush”, electoratul românesc, în majoritate tributar vechilor mentalităţii comuniste, nu va vota în 30 noiembrie nici pe departe la nivelul gândirii americanilor. Americanii au votat în raport de programele electorale prezentate de cei doi candidaţi la preşedinţie, noi vom vota în raport de ce ni se pune în sacoşele care în aceste zile se împart din belşug prin satele şi comunele patriei de către candidaţii la parlamentare. Nu mai departe, în sondajul dat publicităţii de PSD Botoşani, parlamentarii lor de acum sunt în topul preferinţelor electoratului. N-au făcut nimic vreme de patru ani pentru botoşăneni, dar botoşănenii îi votează din nou. Cum să nu plângi? Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presa
Va schimba Obama America, sau America pe Obama?
Mitropolitul Basarabiei decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Cultural
Succes al presei române împotriva Ambasadei Ungariei la Bucureşti
Festival gastronomic romanesc în Dallas
Lege privind regimul stării de mobilizare a forţelor armate şi al stării de război
Sprijin financiar direct pentru producătorii de soia
Noi termene pentru predarea datelor din carnetele de muncă
Horoscop
Răspunsul lui Gheorghe
Gîndul ascuns al lui Geoană
Candidează în Colegiul Botoşani Est
Este preferatul alegătorilor din Colegiul Flămânzi
A reuşit în afaceri, va reuşi şi în politică!
Un senator pentru sănătatea noastră!
Comentariul comentariilor (CCXXXIII)
(Ioan Rotundu)
Disputele politice scot patinoarul de la Sala Polivalentă
Guvernul Tăriceanu face România de râs la malul Prutului
milioanele de euro investite de U.E. în podul de la Rădăuţi Prut au devenid dovada incompetenţei din toată sărăcia sa, Eepublica Moldova şi-a respectat obligaţiile contractuale
Conţac are dreptate, dar oficial nu i-o dă nimeni
Constructorii de case pentru sinistraţi nu au şanse să prindă bonusul
„Poate să ningă şi mâine că noi suntem pregătiţi”
Infractor înrăit, pentru care poliţiştii n-au leac şi nici lege
Cu ce se mai ocupă prefectul!
Un criminal moldovean a încercat să treacă fraudulos frontiera
S-a trecut de faza cu avertismentele!
Noi concedieri
Laptele şi cornul, motiv de amendă pentru directorii de şcoli
Neplata zilelor de grevă nu-i sperie pe profesori
Minori beţi criţă
Angajatorii s-au obişnuit cu amenzile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog