Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10372
De la 07 Ianuarie 2003
122896021
Editorial

Amnistia fiscală, ordinară infracţiune penală

  • Ioan Rotundu
  • 1 September 2014, 23:00
Guvernul Ponta şi apoi cu binecuvântarea Parlamentului format în peste 50% din parlamentari certaţi cu legea penală, au legiferat un fel de fraudare a bugetului public invocând amnistia fiscală drept temei legal.
În primul rând să ne lămurim în ce constă amnistia. Potrivit DEX-ului, amnistia este definită ca „Act al puterii de stat prin care se înlătură răspunderea penală pentru o infracţiune săvârşită”. Este definiţia dată pentru amnistierea faptelor penale judecate şi condamnate prin hotărâre rămasă definitivă. O să putem observa că prin proaspăta lege de amnistie care se moşeşte în Parlament se face o amesticătură între fapte penale şi datorii fiscale.
În ce priveşte amnistia fiscală, ştiinţele economice o definesc ca „Un mod excepţional de stingere a obligaţiilor bugetare, ea aplicându-se în împrejurări excepţionale la categorii de contribuabili cu datorii restante către bugetul statului în condiţiile absenţei perspectivelor în a fi recuperate şi a oportunităţii prin prisma politicii fiscale a statului faţă de aceştia. Ea este reglementată de puterea legislativă prin lege.”
Să mai adăugăm c㠄Amnistia fiscala” este o soluţie europeană pentru relansarea economiei şi nu o operaţiune de ştergere a datoriilor către stat apărute în urma încasării unor sume în mod nelegal.
Ce a făcut Guvernul Ponta? Curtea de Conturi a descoperit că o parte dintre pensionari şi mame aflate în concediul pentru creşterea şi îngrijirea copiilor au primit, din cauza unor funcţionari ai Ministerului Muncii care n-au studiat legea să o aplice corect, sume de bani necuvenite. Iar Curtea de Conturi a obligat Ministerul Muncii să recupereze aceşti bani. Mai urma ca Ministerul Muncii să-i identifice pe acei funcţionari neglijenţi în a-şi îndeplini corect sarcinile de serviciu şli să-i sancţioneze administrativ iar de se va dovedi că erorile s-au făcut cu intenţie, să răspundă penal.
Imediat ce a primit obligaţia de a recupera sumele plătite ilegal, Ministerul Muncii a trecut la recuperarea lor prin reţinerea din pensii sau alte venituri băneşti. Ce s-au gândit cei din PSD? În cauză fiind vorba de vreo 60 mii de persoane, i-au propus premierului Victor Ponta să radieze aceste datorii, transformându-le în tot atâtea, dacă nu mai multe, voturi la preşedinţie. Ponta a acceptat propunerea şi a iniţiat proiectul de lege invocând amnistia fiscală.
Fiind vorba de sume plătite de la buget în condiţii nelegale, amnistia fiscală nu putea opera sub nici un motiv. Practic, s-a comis un grav abuz de putere iar senatorii care au aprobat ieri proiectul de lege au devenit părtaşii lui Ponta la acest abuz de putere dar şi la această găselniţă neinspirată legal de a frauda bugetul public.
Iar ca frauda asupra bugetului să fie şi mai sfidătoare la adresa celor care îşi plătesc corect datoriile către stat, ministrul Muncii Rovana Plumb a propus ieri în Senat şi senatorii au aprobat un amendament ca pensionarii care au apucat a plăti o parte din sumele încasate nelegal să le fie restituite eşalonat pe parcursul a cinci ani.
Insist, în situaţia în care aceste plăţi s-au efectuat nelegal, fie şi din vina unor funcţionari, ele nu puteau fi amnistiate fiscal pentru că nu se încadrează legal în acest mod de radiere a unor datorii băneşti către bugetul de stat iar dacă funcţionarii au comis şi fapte penale nu uteu fi exoneraţi de răspundere printr-un act de amnistie fiscală, fie el şi nelegal.
Am mai afirmat: dacă o astfel de procedură ar fi fost aplicată de către orice alt premier de ţară cu pretenţie de a fi guvernată de lege, acel premier era imediat arestat pentru abuz de putere şi subminarea economiei statului. La noi, unde premierul şi-a pus procuror general soţul verişoarei sale iar ministru la Justiţie o altă rudă, subminarea economiei naţionale în scop electoral este primită cu aplauze îndelungate de românii lipsiţi de educaţie socială, economică şi politică.
Mă surprinde faptul că nici DNA-ul n-a avut nicio reacţie, deşi măsura luată de premierul Ponta este o mită electorală pe seama bugetului de stat dată în văzul public, faptă pedepsită penal. Să fie tăcerea celor de la DNA semnalul că deja se pregătesc să se mute cu bagajele nîn tabăra lui Ponta? Dacă este aşa, atunci adio stat de drept în România. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dezamăgirea soţiei
Horoscopul zilei
Victor Ponta se va intalni cu premierul si cu presedintele Chinei
Deputatul Ioan Munteanu (PSD): Legea privind votul obligatoriu, prioritate in actuala sesiune parlamentara
Iohannis, despre propunerea Elenei Udrea privind sustinerea candidaturii ei
Alte bancuri, daca stiti, sa mi le scrieti
Ucraina: Mai multi intelectuali polonezi fac apel la europeni sa evite repetarea scenariului din 1939
Dan Voiculescu va executa pedeapsa in regim inchis
Victor Ponta invita oamenii de afaceri chinezi sa investeasca in agricultura, energia si infrastructura din Romania
Botoşani/Ungureni: Ruina şcolară ale lui Tăriceanu de la Epureni
Senatul a adoptat proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor si a mamelor
Amanetarea viitorului
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog