Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu

1 EURO = 4.6975 lei
1 USD = 4.1192 lei


Număr accesări
Astăzi:
6385
De la 07 Ianuarie 2003
66308077
Editorial

Amor şi divorţ franţuzesc

  • Ioan Rotundu
  • 22 March 2012, 23:00
Imediat după evenimentele din decembrie 1989, nu numai ţiganii noştri au invadat Europa, ci şi Europa, prin diverse asociaţii umanitare, a intrat în România.
Mai întâi au venit cu ajutoare materiale, apoi i-au cuprins sentimente de milă şi curiozitate totodată pentru viaţa pe care am dus-o vreme de 45 de ani sub comunişti. Încet, încet s-au cimentuit o serie de prietenii, iar de la amiciţii s-a trecut la înfrăţire de localităţi.
Cei mai deschişi spre a lega prietenii între localităţi s-au arătat a fi francezii. Au ajuns şi prin judeţul nostru. Tare s-au mai mirat de WC-ul din fundul grădinii, de apa băută cu cana din găleată, de coteţul porcilor şi păsărilor amplasat în faţa casei. S-au minunat şi de tizicul înşirat plăcinte pe imaşul de la intrarea în sat, „producătorul” aşteptând să se usuce pentru a-l stivui în paravan pentru la iarnă.
Le-au plăcut franţuzilor şi tradiţiile noastre, obiceiurile la anumite sărbători, mai ales cele la sărbătorile de iarnă. Au descoperit ritmul îndrăcit al sârbelor noastre şi s-au prins în horă, căutând să păstreze mişcarea rapidă a paşilor.
S-au înfrăţit multe dintre localităţile noastre cu francezii. Amintesc pe cele mai importante: municipiul Dorohoi, comunele Vorona, Ungureni, Cionceşti etc. Municipiul Botoşani s-a înfrăţit mai pe la coada modei. Vreme de patru ani fostul primar Egner ne-a ameninţat că ne înfrăţeşte cu fel de fel de oraşe de prin Suedia, Germania, Danemarca. L-au trimis botoşănenii acasă şi el tot nu ne-a înfrăţit.
Primarul Cătălin Flutur a tăcut şi a făcut. Numai ce ne-a adunat la primărie să ne spună că Botoşanii s-au înfrăţit cu oraşul Laval din partea franceză a Canadei. Liantul înfrăţirii a fost cercetătorul biolog Vanea Atudorei, săvinean la origine, dar care conduce un institut de cercetări biologice în Canada.
Anii au trecut, iar amorul cu franţuzii a început să lâncezească. Francezii au cam văzut ce avem să le arătăm, aşa că s-au plictisit repede şi n-au mai dat pe la noi. La Vorona, de când primar este profesorul Aurel Ştefan, francezii n-au mai onorat cu prezenţa Serbările pădurii. La Dorohoi, de lay plecarea din funcţie a primarului Vasile Gherasim, cei din Cholet n-au mai dat semne de viaţă.
La Conceşti, sătucul ascuns într-un mijloc de pădure, nu s-a mai arătat faţă de franţuz. Doar pe la Ungureni apare odată pe an câte o ceată de franţuzi pensionari care stau câteva zile, obişnuiţi fiind de acum cu WC-ul din fundul grădinii dar şi mari amatori după borşul moldovenesc şi friptura de găină cu piure de cartofi şi acritură asortată (castraveţi, gogonele, harbuji, ardei kapia toate mirosind a ţelină, mărar şi mai puţin iuţi decât celebrul lor muştar.
Nici la Botoşani amorul dintre noi şi cei din Laval nu mai este ca la început. Noi ne-am dus pe la ei, ei n-au prea venit pe la noi. În momentul de faţă putem vorbi de un fenomen ce aduce cu divorţul la români. Adică localităţile franceze care s-au înfrăţit cu ale noastre nu-şi mai trimit reprezentanţi pe la noi.
Am încercat să aflu ce anume i-a îndepărtat pe franţuzi de noi. Opiniile adunate sunt controversate şi pestriţe, fiecare localitate înfrăţită invocând alte motive. Însă o motivaţie comună tot am reuşit să desprind.
Francezii s-au cam lămurit în privinţa seriozităţii noastre. Mai exact a neseriozităţii, a superficialităţii, că suntem profitori şi pomanagii, a neputinţei de a trece de la vorbe la fapte. Primarii noştri s-au lăudat că fac şi dreg, dar n-au reuşit să treacă dincolo de vorbe. Ori francezii i-au citit repede, s-au lămurit câţi bani fac şi ne-au cam părăsit. Cum alţi fraieri n-am mai găsit să ne înfrăţim, vom sta vădăoi mult şi bine. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Vecinul model
Răţuşca cea urâtă
Cobra literară
Dorel Gaftoneanu
În cadrul Marşului Unirii de la Chişinău tineri basarabeni vor jura credinţă Ţării
Agentura rusă vrea să interzică marşul
Lichelele Kremlinului declară război Unioniştilor şi cer interzicerea “Marşului Unirii”
Cum evită Marea Britanie intrarea în recesiune
reduceri de taxe şi sprijinirea exportatoriloro strategie care ar fi făcut bine ăi economiei Romaniei
Gazele de şist ne asigură independenţa energetică faţă de Rusia
Consilierii judeţeni ai USL trebuie să dea socoteală
IŞJ: S-a afişat grila de evaluare pentru gradaţia de merit
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Cea mai rea parte a crizei euro a trecut
SRI a furnizat din 2008 informaţii despre Mihail Boldea
UDMR doreşte mărirea salariilor şi pensiilor în acest an
Guvernul Ungariei, reclamat la Curtea Europeană de Justiţie
România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria
Ţâbuleac zice că nu se ocupă de racolări electorale
Botoşani: CJ se lasă, vrea numaidecât Lacul cu nuferi de la Ipoteşti
Ieri, SIMCOS a lăsat 250 de apartamente fără apă
Botoşani: Spitalul Judeţean a rămas fără ser antirabic
IŞJ: Rezultatele la testele PISA nu potz fi cunoscute acuma
Ban la ban trage!
Ioan Rotundu
Botoşani: Zeci de funcţionari publici instruiţi să facă proiecte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!