Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26960
De la 07 Ianuarie 2003
122912609
Editorial

Au avocaţii un set de valori morale?

  • Ioan Rotundu
  • 21 October 2013, 23:00
Pot avea avocaţii valori morale faţă de care să-şi raporteze activitatea profesională? Este greu de răspuns la o astfel de întrebare în momentul de faţă. În volumul său intitulat „Vinul de viaţă lungă”, celebrul om de cultură, avocat, scriitor, publicist şi jurnalist care a fost N.D. Cocea a surprins fragmente dintr-o judecătorie de provincie, mai exact din Hârlău, punând în oglindă două generaţii de judecători şi avocaţi: cei vechi, neinstruiţi la şcoli înalte şi noua generaţie de jurişti eminenţi cu pregătire în facultăţile din străinătate şi din ţară.
Dar şi unii şi alţii aveau un dram de bună cuviinţă şi în exercitarea profesiei respectau un set de valori morale consacrate în domeniu. Exista şi atunci tendinţa avocaţilor de a-şi păcăli clientul dar se făcea cu multă fereală pentru că de se afla despre un avocat că este duplicitar în apărarea clientului, acel avocat risca să rămână fără angajamente.
În perioada de până la Primul Război Mondial şi apoi până la cel de Al doilea Război Mondial se formase un curent printre avocaţi de a obţine popularitate prin cinstea şi devotamentul arătat clientului, dobândirea titlului de maestru fiind o răsplată profesională acordată de cei care au fost apăraţi şi se bucurau de respectul colegilor mai tineri.
În perioada comunismului avocaţii n-au mai avut drept călăuză valorile morale ale înaintaşilor, ei fiind tributari noului sistem. Apărarea devenise formală iar strategia de apărare a clientului nu se mai baza pe cunoştinţele juridice, pe experienţa în domeniu, ci pe semnalele primite de la Securitate sau de la şefii politici.
După evenimentele din decembrie 1989 avocaţii au continuat să fie servili politicului, după care au descoperit avantajele libertăţilor democratice. Le-au descoperit şi foilosit, dar nu în favoarea actului de justiţie, de dreptate, ci în favoarea lor. Aşa s-au format găştile de avocaţi numite Barouri, aşa s-au selectat stăpânii acestor barouri care s-au ales în funcţiile de conducere. Avocaţii au pătruns peste tot:: în mediul politic, în Parlament, în structuri cheie ale puterii şi şi-au întocmit legi proprii, care să-i pună la adăpost de răspunderea penală mai ales.
În momentul de faţă putem vorbi de găşti formate din avocaţi imorali, poliţişti şi judecători corupţi. Arestările operate de DNA, condamnarea unor avocaţi, judecători şi poliţişti pentru acte de corupţie susţin această largă opinie.
Trageţi cu urechea pe holurile Judecătoriei şi Tribunalului Botoşani şi veţi auzi discuţii ciudate între avocaţi şi clienţii lor. Veţi deduce cum s-au făcut înţelegeri între client şi judecător prin intermediul avocatului, cum s-au făcut tocmeli cu procurorul de şedinţă, cum a fost aranjată partea cealaltă aflată în proces prin a-i fi cumpărat avocatul.
Se vorbeşte tot mai des că la Curtea de Apel Suceava, unde multe procese primesc soluţie definitivă şi irevocabilă, există o mare grupare care controlează procesele. Dacă reuşeşti să pătrunzi la această grupare, alegând avocatul care trebuie, şi dispui de „onorariul” sugerat, ai câştigat procesul chiar dacă nu ai un dram de dreptate. De multe ori m-am întrebat de ce DNA Suceava nu are urechi să audă ce auzim şi noi, oamenii de rând. Cineva, tot din interiorul Justiţiei, mi-a spus că şi căile DNA-ului Suceava sunt tot atât de nepătrunse ca şi cele ale Domnului.
Dar să intru în subiectul ce vreau să-l comentez. Ieri, Baroul Bucureşti a decis că puşcăriaşul Adrian Năstase poate fi avocat pentru că condamnarea sa nu se află în conflict cu statutul de avocat. Nici măcar de ordin moral. Decizia Barocului Bucureşti a fost însuşită şi de Consiliul Naţional al Barourilor din România. Stau şi mă întreb cum va pleda Năstase într-un dosar de corupţie, când el a fost condamnat pentru o astfel de infracţiune şi mai are încă dosare în curs de judecată?
Ce răspuns să primim la întrebarea dacă au avocaţii un set de valori morale după care se ghidează în profesie? Unul negativ, dacă e să-l raportăm la formele instituţionale, adică la barouri. Unul pozitiv pentru individualităţi, pentru acei avocaţi care îşi respectă profesia, demnitatea de om, şi care va strânge mâna adversarului de bară dacă acesta se va dovedi mai bine pregătit. Dar aceştia din urmă sunt foarte puţini şi greu de găsit. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Rezolvarea crizei economice
Gastronomie: Conopidă cu dovlecei în oţet
Iarna vine după 20 noiembrie. Temperaturi peste norme până la 1 noiembrie
Nu se vor descentraliza Poliţia Rutieră şi structurile de ordine publică
Ministrul Stroe i-ameninţă pe protestatari cu folosirea forţei
Zece tone de furaje distruse din joacă
Locuinţă salvată de pompieri
Zeci de tone de furaje distruse într-un incendiu provocat
Focuri de armă la malul Prutului pentru reţinerea contrabandiştilor de ţigări
Colcăie de agenţi la consulatul nostru din Chişinău?
tineri basarabeni opriţi să vină la Bucureşti!
România a avut deficit bugetar de 3% în anul 2012
Baroul Bucuresti: Adrian Năstase poate rămâne avocat
Botoşani: Bolşevicii casnici asmuţiţi asupra societăţii Semnal
Povestea drumului de la Călăraşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog