Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24921
De la 07 Ianuarie 2003
122884988
Editorial

Au căzut în propria capcană

  • Ioan Rotundu
  • 11 November 2008, 23:00
Ieri, Guvernul Tăriceanu a aplicat în lupta cu partidele ce-i sunt ostile şi liderii de sindicat tactica spadasinului D'Artagnan, eroul din celebra carte a lui Alexandru Dumas „Cei trei muşchetari”. După ce i-a hărţuit în fel şi chit pe toţi adepţii majorării salariilor celor din învăţământ cu 50%, Tăriceanu a declanşat asupra lor un atac fără respectarea vreunei reguli, exact aşa cum ataca D'Artagnan soldaţii cardinalului Richelieu, lovind cu sabia din toate poziţie, fără a respecta vreo regulă a duelului cavaleresc.
Prin emiterea unei alte Ordonanţe de urgenţă, prin care a abrogat-o pe cea prin care a anulat majorarea salariilor cu 50% începând cu 1 octombrie a.c. a lăsat Curtea Constituţională fără obiect în dosarul introdus de către Avocatul Poporului, prin care se cerea constatarea neconstitualităţii acestei reglementări guvernamentale. Ori, liderii de sindicat din învăţământ îşi puseseră mari speranţe că ordonanţa guvernamentală va fi declarată neconstituţională, Guvernul Tăriceanu fiind pus în situaţia de a aplica legea votată de parlament. Ieri, speranţele lor s-au spulberat, iar cerbicia liderilor din învăţământ de a nu renunţa la majorarea aberantă de salariu i-a adus într-o stare de haos, între ei făcându-şi loc starea de surescitare, unitatea fiind deja dezbinată.
Avem în faţă dovada care certifică încă odată că o luptă sindicală pornită din motive politice partinice, din interesele personale sau de grup ale liderilor de sindicat nu duce la obţinerea de revendicări, ci la eşuări lamentabile şi chiar ruşinoase pentru iniţiatorii luptei.
Prin ordonanţa de ieri, guvernul a lăsat fără obiect şi moţiunea de cenzură introdusă de PDL şi PNL în Parlament, ea aflându-se în dezbatere la Camera Deputaţilor. Tot ieri, liderii PDL căutau argumente juridice cum că moţiunea lor trebuie dezbătură, că nu şi-a pierdut sensul juridic. Jenant, mai ales că cei care căutau astfel de argumente au pretenţia că sunt jurişti de marcă. Dacă cei din PDL îşi doresc aşa demult ca moţiunea lor să aibă succes, de ce ieri nici unul dintre membrii lor în Biroul Camerei Deputaţilor nu s-a prezentat la şedinţă? Doar preşedintele Bogdan Olteanu şi vicepreşedintele peremist Blocaş s-au prezentat. Şi iată dovada făţărniciei politice promovată de către cei din PDL.
Interesant a fost ieri faptul că cei din PSD n-au rostit „vorbe mari pentru ţar㔠legate de procedeul Guvernului Tăriceanu, care a blocat toate iniţiativele pornite împotriva lui. Semn că Tăriceanu a avut consultări cu Geoană şi ai lui. Iar PSD-ul a acceptat soluţia pentru că-i este una convenabilă. Guvernul nu cade, alegerile se vor ţine la termen, iar ei pot continua cu atacuri asupra lui Tăriceanu şi a liberalilor, acumulând capital politic. Găselniţa lui Tăriceanu cu ordonanţa nu salvează PNL-ul de la atacurile politice. PSD-ul va continua să-l împroaşte, iar liberalii vor suporta totul cu stoicism, ca preţ pentru sprijinul ascuns cu emiterea ordonanţei. Atacurile PDL-ului contează mai puţin, pentru că ele sunt tot mai puţin credibile.
Tot ieri, Tăriceanu a organizat întâlnirea cu liderii de sindicat, patronate şi partide, pentru a se semna Memorandumul cu privire la principiile care vor guverna viitoarea lege a salarizării bugetarilor. Au venit patronii, puţini lideri de sindicat şi au lipsit partidele politice. Întâlnirea a fost organizată într-un moment cheie pentru guvern, mergându-se pe principiul că dacă liderii de sindicat şi partidele vor o lege a salarizării bugetare, să le-o dăm. Văzând că Tăriceanu a intrat în jocul lor, liderii de sindicat cu spate politic şi şefii de partide au bătut în retragere. Ei nu vor această lege. Cel puţin nu acum, pentru că nu le aduce voturi. O astfel de lege va micşora salariile unor bugetari, şi nu puţini, ceea ce înseamnă voturi mai puţine. Aşa se face că unii lideri de sindicat şi de partide politice au căzut în propria capcană. Se întâmplă, mai ales când sapi groapa altuia.
Din toată tevatura zilei de ieri, bogată în evenimente cruciale aş putea spune, de câştigat am câştigat noi. PDL-ul şi PRM-ul nu mai au timp să blocheze alegerile din 30 noiembrie, care se vor desfăşura la termen. Alegerile vor avea la bază votul uninominal, nedorit de alianţa nefericită PDL – PRM, dar dorit de noi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vrea numia tinere cu aspect fizic plăcut
Comentariul comentariilor (CCXXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Primul preşedinte de culoare
Un program electoral realizabil
Evreii din România răspund acuzaţiilor de antisemitism la adresa României
Axa românească Timoc - Chişinău
Violenţa fizică a lui Ţurcanu contra intelectualităţii lui Paul Popa
maşina, mijlocul cu care Ţurcanu îşi sperie adversarii
Peste 800 de elevi s-au întrecut pe teme de educaţie de sănătate
Edilii botoşăneni au tăiat serios valul extinderilor
Internarea într-un spital de psihiatrie nu e mai poate face forţat
Liberalul Ostafie făcut K.O. de vicele Ghiorghiţă
De atâta răsfăţ guvernamental, sinistraţii încep să facă nazuri
MANIFEST - CHEMARE
Pentru votanţii care trăiesc din muncă
Deţinuţii învăţă cum să se integreze după liberare
Pedeliştii contraatacă, dar nu prea au cartuşe pe ţeavă
Complotul lui Băsescu
Directorul bătăuş se dă drept miel nevinovat
Directorii de şcoli vor fi cam aceiaşi
Gripa s-a mai potolit, dar este de aşteptat să devină şi mai virulentă
Noi posibilităţi de vaccinare împotriva gripei
Grupurile sanitare ale spitalului judeţean sunt vandalizate
Grupurile sanitare ale spitalului judeţean sunt vandalizate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog