Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21658
De la 07 Ianuarie 2003
122907307
Editorial

Bădia Costică are a se bucura

  • Ioan Rotundu
  • 5 March 2008, 23:00
Adoptarea legii votului uninominal şi cu privire la alegerea preşedintelui consiliului popular i-a adus lui Constantin Conţac o mare bucurie. Dealtfel bucuria este la o cotă înaltă în întreg Partidul Social - Democrat, partid care a făcut puternice presiuni asupra PNL-ului pentru a include acest amendament în cuprinsul legii votului uninominal. Acest sistem de vot avantajează PSD-ul pentru că are în teritoriu lideri politici judeţeni deja cunoscuţi în sânul electoratului, mulţi dintre ei bucurându-se de încrederea comunităţii şi considerându-se cu şanse reale de a ocupa preşedinţia CJ-ului.
La Botoşani, oricât am vrea să fie altfel, Constantin Conţac este de departe cea mai cunoscută şi populară persoană la nivel de judeţ. Numele său este rostit prin toate barurile din comune şi de către toate ţaţele care stau duminica cu coatele pe gard, bârfindu-i pe cei ce le trec prin faţă. Avantajul lui Conţac constă în comportamentul şi limbajul său, mult apropiate de modul de gândire şi percepţie ale omului simplu. Conţac dialoghează pe limbajul şi înţelegerea segmentului majoritar de votanţi, îl face pe cel din faţa sa să se simtă în largul său, să i se considere aproape egal şi totodată util. Căci omul simplu vrea dialog direct, prin care să fie băgat în seamă, să aibă reprezentarea, uneori falsă, că vorbele sale sunt primite cu seriozitate şi că sunt de folos.
În cei 15 ani de presă (îi împlinesc în 15 august 2008) am însoţit prin judeţ fel de fel de politicieni şi de ranguri diferite, de la prof. Mircea Dănuţă la Petre Roman, Emil Constantinescu şi chiar Ion Iliescu. I-am privit şi ascultat vorbind, am privit reacţiile audienţei. Discursul lui Petre Roman, unul scorţos, distant, cu tendinţe elevate nu transmitea nici un fel de emoţii audienţei, cum nici discursul lui Emil Constantinescu, unul lipsit de vlagă şi anost în conţinut, nu impresiona. În schimb, când vorbea Ion Iliescu audienţa se însufleţea, se transmiteau nişte sentimente de încredere chiar dacă până la urmă erau doar vorbe goale.
Constantin Conţac are darul oratoric de a intra, cu vorbele sale, în inima celor care-l ascultă. Şi am mai constatat că atacurile insistente la adresa sa, acuzaţiile şi imputaţiile care i se fac, trezeşte în rândul electoratului său sentimente de solidaritate, iar faţă de autorii atacurilor sentimente de repulsie. Conţac este pentru Botoşani un fel de Oprişanu pentru Vrancea, diferenţa dintre cei doi constând doar în modul în care acţionează asupra electoratului.
N-am nici o percepţie la nivel de judeţ cine i-ar fi contracandidatul cel mai puternic. Pot însă afirma că cel mai incomod contracandidat îi va veni din partea PD-L. Acest partid, de când îl are în frunte pe Cătălin Flutur, s-a consolidat puternic în judeţ. Apoi a trezit interesul electoratului. Mi se spune prin comune că PD-L câştigă simpatii prin calitatea candidaţilor ce şi-i alege. Am mai constatat, iar la alegerile Europarlamentare a devenit vizibil acest fapt, că PD-L dispune de resurse financiare solide.
N-am informaţii dacă acest partid va porni în lupta pentru şefia judeţului cu Cristian Achiţei, dar dacă va fi aşa, cu bani poţi cumpăra multe, inclusiv voturile electoratului.
Cred că lupta pentru şefia CJ se va da între candidatul PSD Constantin Conţac şi cel care va fi din partea PD-L. Va fi o luptă pe viaţă şi pe moarte dar şi pe mulţi bani. Că şi miza funcţiei este una înaltă. Nu dau nici o şansă vreo unui candidat independent, electoratul nostru neavând astfel de orientări. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Liberalul Oprişanu închide cabinetele medicale din comune
el n-a precizat, în această situaţie, cui revine responsabilitatea asupra cazurilor medicale speriat de eventualele consecinţe nedorite, prefectul l-a chemat la ordin
Viol de proprietate rămas în aşteptare (II)
(Ioan Rotundu)
Pentru că primarii dorm în papuci, profesorii nu îşi primesc salariile
Spectacol literar prezentat de deţinuţi
Legăturile culturale cu Moldova sunt tot mai strânse
Sancţiuni aplicate de către Garda Financiară
Copiii, protagoniştii unui spectacol
Cu jalba-n băţ, la prefect, pentru imaş
Conţac recunoaşte că banul va face regula în viitoarele alegeri
Comentariul comentariilor (LXVII)
(Ioan Rotundu)
Pedeliştii au fost puşi pe gânduri
„Dacă voi câştiga, înseamnă că am făcut ceva pentru populaţie”
Peste o sută de botoşăneni aşteaptă 5000 de euro de la CEC
Hală de Carne la standarde europene
La Botoşani, trenurile au avut şi 120 minute întârziere
Hai la cătănie!
Florin Călinescu stă la biroul lui Ceauşescu
Bărbaţii şi-au cam pierdut darul muncii
Societăţile nu sunt obligate să apeleze doar la medicul de medicina muncii
Horoscop
Tăcere jenantă
Anunţ excursii în străinătate
Felicitare 8 Martie
Program TELE'M Botoşani, joi, 6 martie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog