Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1747
De la 07 Ianuarie 2003
122887396
Editorial

Blestemul care bântuie prin sediul PNL

  • Ioan Rotundu
  • 30 March 2009, 23:00
Fără doar şi poate că locul unde este amplasat sediul PNL este unul blestemat, bântuit de forţe malefice, radiant de energii negative. Altfel nu se explică de ce în PNL Botoşani scandalurile se ţin lanţ, periodic forţe distructive se descătuşează, iar partidul, când are toate condiţiile de a intra în graţiile electoratului, acţionează exact în contradictoriu cu trendul politic.
De la schimbarea din funcţia de preşedinte a lui Dinu Secrieru în cursul anului 2000, în acest partid n-a mai fost linişte. Câtă vreme preşedinte a fost Mihai Ţâbuleac, Gheorghe Ciubotaru şi Corneliu Ţurcanu au fost cei care i-au pus contre. Intrarea în PNL a lui Cătălin Flutur a dus la noi tensiuni între acesta şi preşedintele Ţâbuleac. Aşa se face că deşi Flutur a fost desemnat să fie candidatul PNL la Primăria Botoşani, la alegerile locale din 2004, Ţâbuleac nu l-a sprijinit. Flutur a câştigat alegerile, dar era cât pe ce să fie faultat de către Gheorghe Ciubotaru, care făcuse o înţelegere cu Florin Egner ca acesta să fie votat viceprimar. Încercarea de trădare a lui Ciubotaru a fost descoperită la timp, iar acesta exclus din PNL. Ca o consecinţă, gestul lui Ciubotaru total neloial partidului, a dus la împăcarea lui Ţâbuleac cu Flutur. N-a durat mult, şi cei doi s-au dus după Stolojan părăsind PNL-ul pentru a înfiinţa efemerul Partid Liberal Democrat.
Prin plecarea lui Ţâbuleac, preşedinţia PNL a rămas vacantă. Între timp, Gheorghe Ciubotaru a tras sforile pe la PNL Bucureşti şi a fost reprimit în PNL. Liviu Câmpanu, ajuns deputat liberal în urma alegerilor parlamentare din toamna anului 2004, se înscrie în cursa pentru preşedinţia partidului. Ciubotaru îl sprijină iar Câmpanu este ales preşedinte statutar. Numai că în conducerea PNL pătrunde şi suliţanul Florin Ţurcanu.
Între Câmpanu şi Ţurcanu, într-o perioadă, a existat o strânsă prietenie politică şi de afaceri. Prin societatea Carni Com, cu sediul în Dracşani, comuna Suliţa, Ţurcanu derulează o serie de achiziţii de animale pentru care încasează subvenţii de la stat. Prefectul Cristian Roman a simţit că ceva nu este legal şi a dispus un control. S-a format o comisie cu specialişti din Direcţia Agricolă şi poliţişti. Numai că şi poliţiştii, şi specialiştii de la DGA s-au dat de partea lui Ţurcanu şi l-au scos basma curată. Mult prea târziu avea să afle şi prefectul Roman că a fost tradus.
Intrând în conducerea de vârf a PNL Botoşani, Florin Ţurcanu a fost investit cu tot mai multe puteri. Omul a prins gustul măririi, aşa că a început să-şi pregătească terenul pentru a-i sufla lui Câmpanu preşedinţia PNL. Pripit în decizie, Câmpanu află ce se pune la cale şi convoacă Biroul Permanent pentru a-l exclude din PNL pe Ţurcanu. Numai că a făcut-o într-un moment total nepotrivit. Tăriceanu dispune anularea deciziei de excludere a lui Ţurcanu, iar acesta revine în partid. Numai că sămânţa discordiei fusese deja sădită şi începuse a rodi. Tensiunile dintre cei doi se acutizează, dar vin alegerile parlamentare şi între ei se încheie un pact de neagresiune.
După alegerile parlamentare, Câmpanu a ieşit senator iar Ţurcanu deputat. Răfuielile dintre ei izbucnesc într-o formă şi mai virulentă. Ţurcanu este suspendat din toate funcţiile deţinute în PNL Botoşani. Prea târziu pentru Câmpanu. Deja, ca deputat, Ţurcanu avea deschise uşile la PNL Bucureşti. Congresul PNL avea să răstoarne situaţia, care părea favorabilă lui Câmpanu. Loial lui Tăriceanu, care a ajutat judeţul Botoşani cu mulţi bani, Câmpanu a votat în Congres pentru realegerea acestuia. Ţurcanu, mult mai pragmatic, a influenţat o parte din delegaţii la Congres pentru a vota cu Crin Antonescu. A ieşit pe-a lui Ţurcanu, iar Câmpanu a fost pus la zid.
Între timp, întors la Botoşani, fostul subsecretar de stat în Guvernul Tăriceanu, suliţanul Gheorghe Ciubotaru, şi-a reluat vechile sale preocupări de a băga intrigi între liderii locali. „Divide et impera” este un principiul extrem de familiar lui Ciubotaru, deşi ştiu că nu l-a citit pe Machiaveli. Ciubotaru s-a aliat cu Ţurcanu, împotriva lui Câmpanu, tocmai cel care l-a reprimit în partid, după ce l-a exclus Ţâbuleac. Există în mediul politic botoşănean anumite interese ca şi PNL Botoşani să fie distrus, aşa cum s-a procedat cu PSD. Voi aborda acest subiect în editorialul de mâine.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


1 aprilie 2009 – Ziua Naţională a Păsărilor
Mihai Darie – un securist de treabă, fără minte, dar extrem de bogat
Cutremur urmat de incendiu la etajul II al Hotelului Rapsodia
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI MARTI – 31 MARTIE
Comentariul comentariilor L
(Ioan Rotundu)
Voronin huiduit de 10.000 de oameni la meciul cu Elveţia
Franţa a introdus, temporar, controale la frontierele cu statele vecine
Comunicat de presă PNL
Tot mai multe incendii, cărora pompierii le fac cu greu faţă
D e c l a r a ţ i a Uniunii Scriitorilor din Moldova
Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldovaşi a Forului Democrat al Românilor din Molodova
Horoscop
Rabinul tânguitor şi rabineasa violată
Promisiunea lui Putin către Voronin
Inspectorii sanitar-veterinari pregătesc prigoana producătorilor individuali
Criza economică întunecă fericirea ţiganilor botoşăneni
Ambasadorii folclorului voronean au cucerit Geneva
Deţinuţii botoşăneni, în pelerinaj la Schitul Vorona
Fricassée de pui
Banca Mondială nu mai vrea români pensionari
Mai mulţi bani pentru bolnavii de cancer
Au început să se înmulţească locurile de muncă
Dublă încercare de sinucidere nereuşită
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog