Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22744
De la 07 Ianuarie 2003
122908393
Editorial

Blestemul care bântuie prin sediul PNL (II)

  • Ioan Rotundu
  • 31 March 2009, 23:00
Cum afirmam în editorialul de ieri, Florin Ţurcanu a prins gustul puterii şi vrea mărire în ierarhia politică a partidului. Am mai scris despre faptul că Ţurcanu are reale calităţi de bun organizator, că a făcut însemnate servicii PNL Botoşani în campania alegerilor locale, când a adus în visteria partidului importante sume de bani. Dar de la aceste calităţi, la a se crede că poate fi şi un bun conducător al PNL Botoşani este o mare distanţă.
Ţurcanu nu are cultura politică (nici cea generală) care să-i confere calităţi de lider. Discursul său este sărac în idei, este incoerent şi neexpresiv, poartă amprenta unui om neinstruit. Un astfel de discurs, gen Vanghele, nu mai prinde la electorat. Poate doar undeva pe la ţară, prin acele localităţi unde civilizaţia europeană întârzie să se manifeste. Însă pentru cei cu o pregătire medie şi superioară, Ţurcanu nu poate fi recunoscut ca o autoritate politică ce inspiră încredere.
Modul în care Ţurcanu a încercat să-şi aroge prerogativele de lider al PNL Botoşani îmi aminteşte de un episod din cartea „Ciocoii vechi şi noi” a lui Nicolae Filimon. Personajul principal, Dinu Păturică, odată angajat la curtea postelnicului Andronache Tuzluc, s-a aşezat pe pragul casei, citind cu mult zel opera lui Machiaveli. Iar când boierul venea acasă, Păturică îi săruta evlavios mâna, ceea ce l-a impresionat şi determinat pe boier să facă din el confidentul său. Ţurcanu, ca şi Dinu Păturică, s-a aşezat pe pragul de la uşa electoratului, adresându-i temenele, sperând că-i va intra în graţii. Numai că electoratul s-a deşteptat, iar cei care mai cred că-l pot copia pe Dinu Păturică se înşeală amarnic.
Ţurcanu a câştigat alegerile în Colegiul Săveni şi a ieşit deputat pentru că a cumpărat voturile de la mii de alegători. I-a cumpărat pe primarii social-democraţi şi democrat-liberali, a împărţit sacoşe burduşite cu produse alimentare la mii de persoane, s-a manifestat violent faţă de contracandidaţii săi. În comentariile mele am anticipat acest câştig electoral şi i-am atenţionat pe cei direct sau mai puţin interesaţi că Ţurcanu este un jucător politic care nu respectă nici o regulă a jocului, un personaj lipsit de etică şi morală socială.
Încercarea lui Ţurcanu, de puci asupra preşedintelui statutar Liviu Câmpanu, a eşuat. Mai mult a fost condamnată de către noul preşedinte al PNL, Crin Antonescu. Numai că acest eşec nu a limpezit apele în PNL Botoşani. Ţurcanu nu se va linişti. El îşi va pregăti terenul, pentru a ajunge preşedintele PNL, la conferinţa partidului. S-ar putea să reuşească, dar succesul său nu va fi şi unul al partidului. Va fi un succes de palmares personal, dar pentru partid va fi un prejudiciu de credibilitate şi imagine.
Nu sunt anticul soldat Mucius Scaevola, să bag mâna dreaptă în foc pentru actualul preşedinte Liviu Câmpanu. Actual senator şi preşedinte de partid Câmpanu are păcatele sale. Dar a-l compara pe Câmpanu, medic de profesie, un om instruit şi cu un anumit grad de culturalizare, cu ruralul suliţan Florin Ţurcanu, mi se pare o gravă eroare.
Mai degrabă m-aş fi bucurat dacă cei doi ar fi continuat colaborarea. Cu abilităţile sale de bun organizator, cu ştiinţa de a scoate bani şi din piatră seacă, Ţurcanu este bun în PNL pe post de vioara a doua. Cu condiţia ca vioara întâia să fie un lider credibil în faţa electoratului, care să atragă voturi şi nu să le respingă.
Actualul scandal din PNL face decât mult rău partidului. În condiţiile în care social-democraţii au fost decapitaţi de conducător, în condiţiile în care electoratul social-democrat se află într-o totală derută, în condiţiile în care PDL, aflat la guvernare, dezamăgeşte tot mai mult, liberalii ar fi trebuit să profite din plin, prin a-şi mări aria de simpatie electorală. N-o fac, dar îşi risipesc forţele politice prin certuri şi scandaluri care le atrage oprobiul public. Cel puţin la Botoşani. Istoria rar oferă o a doua şansă cuiva. Liberalii au acum prima şansă de a reveni la putere prin votul sincer al electoratului, şi asta după multe zeci de ani de existenţă în peisajul politic românesc. Dacă n-o vor fructifica, vor părăsi şi ei istoria în acelaşi mod ruşinos cum au făcut-o şi ţărăniştii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mihai Darie – un securist de treabă, fără minte, dar extrem de bogat (II)
continuare din ediţia de ieri
Comunicat de presă
Ce va păţi Voronin după alegeri?
Ziua de 5 aprilie va fi doar începutul democratizării reale a Moldovei
180 de ani de la apariţia primelor ziare româneşti
Micii întreprinzători din România, cei mai afectaţi de criza economică
Andra şi Cătălin Măruţă au fost naşi pentru prima oară
Primarul Pitorac, ameninţat că va fi împuşcat
Postănacul tot prostănac rămâne...
Comentariul comentariilor LI
(Ioan Rotundu)
Barmanul la psihiatru
Îmbrăcăminte la preţuri de nimic
Horoscop
PROGRAM TELE'M MIERCURI 1 Aprilie
Transportatorii se cred şmecheri, dar nici autorităţile nu dorm!
După ce s-au înmormântat 300 miliarde lei, se revine la soluţia viaductului
Vama din Botoşani stă împiedicată într-un aviz
„Oul închistrit”
Prefectul i-a dat „liber” şefei de la Casa Corpului Didactic
Cutremurul s-a declanşat exact la ora programată
Două escroace s-au dat drept poştăriţe şi au păcălit doi bătrâni
ele au încasat, cu titlu de timbru majorare pensie, mai multe milioane de lei vechi
Imediat după Paşti, se va organiza bursa locurilor de muncă
Guvernul Boc vrea să scurteze concediul pentru creşterea copilului
Viroze rebele
Ţiganii care vor să înveţe carte vor primi bani
Închiderea cabinetelor de către medicii de familie, o cacealma de 1 aprilie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog