Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1658
De la 07 Ianuarie 2003
122887307
Editorial

Boala lungă din PNL, folosul lui Ponta şi-al lui PSD

  • Ioan Rotundu
  • 26 January 2015, 23:00
Vineri, săptămâna trecută, liberalii s-au întrunit la Iaşi într-o şedinţă ce s-ar fi vrut a fi istorică. Din păcate, în afară că l-au exclus din PNL pe Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei deja condamnat cu suspendare şi cu un alt proces de corupţie în curs de derulare, nimic istoric nu s-a produs în PNL.
Alina Gorghiu, preşedintele impus mai mult de Klaus decât ales de liberali, pare să devină tot mai mult prizoniera intereselor baronilor locali. Altfel nu se explicvă de ce în aceeaşi şedinţă în care a fost exclus Tudor Chiuariu n-a fost exclus şi Florin Ţurcanu, liderul PNL Botoşani şi totodată preşedintele Consiliului Judeţean.
Înainte de a se desfăşura şedinţa de la Iaşi, mulţi liberali botoşăneni curaţi politic şi profesional îşi puneau speranţa că Alina Gorghiu, noul preşedinte al PNL, va fi neiertătoare cu membrii de partid care au adus grave prejudicii de imagine PNL-ului în plan naţional.
Iată că aşteptările botoşănenilor liberali s-au spulberat, la Iaşi, Florin Ţurcanu reuşind să-şi amâne deznodământul politic, preşedintele Alina Gorghiu anunţând că soarta acestuia se va hotărî într-o şedinţă de Birou Permanent Naţional la Bucureşti. Când va fi acea şedinţă nu ştie nimeni deocamdată, cum nu se ştie nici ce se va hotărî. Ba, dacă judecăm cum a evoluat situaţia lui Ţurcanu până acum, putem anticipa că se va alege cu vreo sancţiune dar nu şi cu excludere din PNL, urmându-se vechiul mod de lucru la români; boala lungă, moarte sigură. .
Atent la mişcările politice din PNL, nevoit s-o facă pentru că în aer pluteşte ameninţarea unei noi majorităţi parlamentare care ar putea să înlăture Guvernul PSD, Victor Ponta, prezent şi el la Iaşi de Ziua Unirii, adică sâmbătă, a declarat apăsat că PNL seamănă din ce în ce mai mult cu fost PDL. Declaraţia sa trebuit luată ca un semnal de declanşare a luptei PSD împotriva PNL pentru a-şi apăra guvernarea. Din declaraţia lui Ponta desprindem lesne şi care ar fi strategia de luptă a social-democraţilor cu liberalii. Încă dă bine la români să le fie amintit cu orice prilej cât de mult rău le-a făcut guvernarea PDL condusă de Emil Boc. Nici ura românilor nu s-a stins definitiv împotriva duetului politic Băsescu – Boc.
Repetând pe la orice eveniment public şi pe oriunde se va afla că PNL este de fapt fostul PDL, Victor Ponta speră să îndrepte ura românilor încă vie asupra PDL, spre actualul PNL condus de Alina Gorghiu.
Această translaţie de ură este posibilă dar într-o dimensiune mult mai mică decât ar crede Ponta şi social-democraţii lui. În primul rând că ura românilor împotriva lui Băsescu s-a diminuat semnificativ cde cât acesta a părăsit Cotroceniul iar clasarea definitivă a Dosarului „Flota” de către procurorii DNA a dat o lovitură neaşteptată PSD-ului care miza că un dosar împotriva lui Băsescu va deturna atenţia românilor de la Guvernul Ponta, scandalurile publice fiind mult mai atractive pentru români decât interesul pentru modul în care sunt guvernaţi.
Apoi, efectele guvernării Boc început să iasă în evidenţă ca fiind necesare de vreme ce guvernarea PSD n-a demonstrat capacitatea de a susţine o politică de investiţii şi creare de noi locuri de muncă iar despre atragerea fondurilor europene aproape că nu se mai poate aduce vorba.
Aşa stând lucrurile, strategia PSD-ului de a asimila actualul PNL cu fostul PDL ca să-l discrediteze în faţa românilor nu va rodi la nivelul aşteptărilor social-democraţilor dar un efect tot va avea. Motiv pentru liberali ca şi din PNL să răzbată public măsuri ferme de luptă împotriva corupţilor şi voinţa politică de a-i convinge pe români că o eventuală accedere la guvernare nu va însemna cale liberă pentru o nouă generaţie de politicieni corupţi.
Iată de ce, la Iaşi, Florin Ţurcanu trebuia exclus din PNL aşa cum a fost exclus şi Chiuariu. O astfel de fermitate politică ar fi demonstrat românilor că într-adevăr PNL este decis să se curăţe de corupţi şi de baroni locali care căpuşează banii publici. Nu s-a întâmplat aşa ceva, motiv pentru care Victor Ponta şi al lui PSD au prins curaj să iasă la atac pentru a discredita în ochii românilor noul PNL. Şi cum în PNL încă sunt multe şi grele probleme de imagine de rezolvat, atacurile lui Ponta şi a celorlalţi lideri PSD se vor înteţi.
Lipsa unei reacţii publice a liderilor PNL la eticheta lipită de Ponta cum că seamănă tot mai mult cu fostul PDL mă face să cred că în interiorul partidului nu s-a creat o coeziune de gândire şi acţiune capabilă să riposteze atacurilor venite din partea PSD. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dilemă sexuală
Reţeta zilei: Găluşcuţe franţuzeşti
Horoscopul zilei
Un tribunal din Turcia ordona retelei Facebook sa blocheze paginile care il insulta pe Mahomed
Perchezitii DNA in 5 locatii din Harghita, printre care si la Primaria Gheorghieni
O persoana care sustinea ca este seful agentiei nationale de spionaj a reusit sa vorbeasca cu David Cameron
Polonia cere inasprirea sanctiunilor europene impotriva Rusiei
Kremlinul avertizeaza ca o astfel de decizie ar fi absolut destructiva
Hidroelectrica a inregistrat un profit de 1,2 miliarde de lei in 2014
Sustin in continuare conceptul unui Muzeu al Comunismului in Romania
Este necesara o reconciliere cu istoria noastra recenta
Prognoza meteo pe doua saptamani
FMI avertizeaza autoritatile romane in privinta proiectului legii falimentului personal
Botoşani: Lacul lui Eminescu împărţit între naşul Zmău şi finul Gireadă
Ioan Rotundu
Lumea lu’ Rotundu, lumea speranţei nedreptăţiţilor
Ioan Rotundu
Lacul… balta şi lăcustele
Durneşti: Viaţa la 102 ani: amintiri, rugăciuni dar şi câte o tărie ca să alunge microbii
Ministrul Agriculturii ajunge tot mai greu la fondurile europene
Nu avem asteptari la aprobarea oficială a Programului de catre CE, în acest moment
Toni Grebla nu demisioneaza de la CCR
Iohannis: Sanctiunile impotriva Rusiei trebuie intensificate
daca Moscova nu participa "credibil" la gasirea unei solutii politice a conflictului din estul Ucrainei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog