Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17574
De la 07 Ianuarie 2003
122903223
Editorial

Cacealmaua reformei din sănătate

  • Ioan Rotundu
  • 18 July 2010, 23:00
Despre reforma din Sănătate guvernele din România ne vorbesc de vreo zece ani de zile, poate şi mai mult. Referindu-mă la cele petrecute în sistemul Sănătăţii din judeţul Botoşani, nu pot spune decât că ani de zile la rând am avut dovada incompetenţei şi a corupţiei care a dominat şi continuă să domine sistemul.
De ani de zile, în paginile publicaţiilor Jurnalul s-a tot scris despre corupţia care a cuprins sănătatea botoşăneană. Fie că în fruntea Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani s-a aflat medicul Tamara Ciofu, fie că la cârma acestei instituţii a fost pus medicul Rodica Bontaş, nimeni n-a îndrăznit să formeze o comisie care să cerceteze acuzaţiile apărute prin presă.
Nici finanţatorul, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Botoşani n-a impus DSP-ului să ia o astfel de măsură. Şi ştiţi de ce? Pentru că în ambele instituţii lucrează funcţionari implicaţi în acte de corupţie. În perioada când Tamara Ciofu era directorul DSP-ului, la Spitalul judeţean s-a descoperit că şeful secţiei medicale, dr. Ioan Petrescu, a prescris pacienţilor insulină de câteva miliarde de lei, medicamentul provenind din aceeaşi sursă şi la un preţ suspectat ca fiind prea ridicat.
Nu s-a acţionat în nici un fel pentru a se stabili dacă aceste prescripţii medicale au fost justificate. Au tăcut şi cei de la CASS, care au decontat reţetele fără a crâcni în vreun fel. Totul s-a explicat prin faptul că soţia lui Petrescu era medicul şef al CJASS Botoşani, deci afacerea a devenit una de familie, chit că pe banii publici. Aspecte extrem de suspecte s-au petrecut şi în activitatea Spitalului de pediatrie.
Totul a rămas învăluit într-o discreţie totală, efectul controalelor efectuate, dacă s-au efectuat, nefiind dat publicităţii în integralitatea lui. Calitatea actului medical este într-o scădere îngrijorătoare. La secţia chirurgie s-a murit în urma unor operaţii simple, fără ca vreun medic să fie găsit vinovat de către Colegiul Medicilor.
Despre doctorul Hamburda se spune că nu intră în operaţie, dacă nu consumă o anumită doză de alcool. Dacă afirmaţia este adevărată, de ce este lăsat să mai opereze? La Maternitate şpaga este la ordinea zilei. Nu se face vreo cezariană fără taxa de rigoare. Personalul medical de îngrijire nu-şi face datoria dacă nu este stimulat.
În ce priveşte Spitalul municipal Dorohoi, această unitate spitalicească este stat în stat. Presa n-are acces în instituţie, iar conducerea spitalului nu oferă vreo informaţie de interes public. Măcinat de scandal este şi Spitalul TBC din Guranda. Acolo sunt multe lucruri neclarificate, inclusiv prezenţa lui Dinu Moroşanu ca director economic, un economist care nu posedă în palmaresul personal nici o realizare mai deosebită, decât doar unităţi ce le-a condus pe drumul glorios al falimentului.
La Spitalul din Truşeşti, medicul fost deputat Ion Ioniţă, deşi pensionat, continuă să controleze intrarea şi ieşirea di spital, prin cabinetul instalat chiar la poartă.
La nivel de judeţ, comunele fără medici de familie s-au înmulţit. Apoi, au apărut găştile. Cei cu relaţii la CJASS au contracte avantajoase şi primesc bani mulţi, iar cei mai oropsiţi de soartă se descurcă cum pot. Pacienţii de prin comune umblă bezmetici de cap, medicul de familie, chiar dacă are afişat un program, nefiind de găsit.
Aducerea în fruntea CJASS a medicului dorohoian Rodica Huţuleac a mai schimbat un pic atmosfera din instituţie, în bine, chiar dacă nu pe măsura aşteptărilor. Şi în fruntea DSP, medicul Rodica Bontaş a mişcat lucrurile din loc. Nu însă suficient şi, se pare, nici nu va reuşi mai mult, mafia fiind mai bine organizată decât puterea sa de înţelegere şi competenţa de a acţiona.
Cam aceasta-i atmosfera din Sănătatea botoşăneană, acum, când pachetul de legi al ministrului Eugen Nicolaescu a intrat în vigoare. Sunt medici care susţin că acest pachet de legi va conduce la o reformă reală în Sănătate, dacă va fi aplicat. De unde şi scandalul generat, mai ales la nivelul acelor conduceri de unităţi spitaliceşti obişnuite să cheltuiască banul public fără a da şi socoteală. Numai că majoritatea celor din sistem consideră întreg pachetul de legi destinat reformei un fel de cacealma politică. Să lăsăm timpul să decidă!
JDB 31.05.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Noi forme de manifestare ale mafiei din Sănătate (III)
Bancul zilei: Sfat sexual pentru poliţist
Costiţă şi ospătar… de porc
Primari cu tupeu, pedepsiţi de judecători
Filmuleţ Castelul Huniazilor - Hunedoara
Program Tv SOMAX
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog