Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14306
De la 07 Ianuarie 2003
122899955
Editorial

Când păpica vine din banul public, se înţeleg de minune

  • Ioan Rotundu
  • 12 September 2007, 23:00
Tot umblând prin judeţ, ba cu o anchetă, ba cu o investigaţie, am observat un fenomen interesant. Investiţiile ce se execută din banul public au ajuns să fie împărţite între constructorii de culori politice diferite, fără a fi generate certuri. Mi s-a şoptit de către cineva că Mirel Vlas, patronul societăţii Tehnic Asist, este cunoscut ca un om al PSD-ului, dar a primit lucrări de la liberali, fără a avea vreun necaz. Pentru că informaţia părea incitantă, am căutat să-i descopăr sensul.
Aşa am aflat că, de exemplu, toate lucrările publice derulate prin fondurile SAPARD, deşi guvernarea actuală este una liberală, sunt controlate de către oamenii PSD-ului, rămaşi în funcţie din perioada Guvernului Năstase. Toate ploile cu fondurile SAPARD se leagă şi se dezleagă la filiala SAPARD din Iaşi, a cărei şefi sunt consideraţi oamenii PSD-ului. Privite aşa lucrurile, este explicabil ca firma patronului Vlas să execute drumuri cu bani SAPARD la primarii PSD-ului din comunele Suliţa, Suharău, Brăeşti.
Liberalul Cornel Tomescu, patronul societăţii Codin, se înfruptă extrem de consistent din banii SAPARD, fără a se certa cu Vlas. Vă dau un alt exemplu. Deşi perceput ca social-democrat, Vlas a executat o lucrare de reabilitare a unui drum în comuna Ibăneşti, unde primarul Romică Magopeţ este liberal. Liberalul Tomescu nu s-a supărat că Vlas a prins o felie de cozonac în chiar fieful său.
Victor Mihalachi, alt patron perceput ca liberal, îşi are calate majoritatea afacerilor pe banii publici. Reabilitarea Primăriei Botoşani, investiţia de la „Laurian”, modernizarea pietonalului din Săveni, reabilitarea sediului Jandarmeriei, lucrări la Termica, modernizarea sediului Parchetului Botoşani, parţial locuinţe ANL sunt numai câteva din investiţiile publice ce-au adus în contul lui Mihalachi sute de miliarde lei vechi.
Spun că Mihalachi este considerat liberal, pentru că la înfiinţarea comunei Adăşeni, de unde este de loc, l-a sprijinit pe candidatul PNL, suportând toate cheltuielile de publicitate ale acestuia. Niciodată, însă, Mihalachi n-a intrat în conflict cu vreun patron de firmă concurentă perceput ca om al PSD. Nici măcar când firma Magic, a regretatului social-democrat Mihai Balan a preluat construcţia locuinţelor ANL Cişmea şi construcţia noului sediu al Tribunalui Botoşani n-a reacţionat în vreun fel.
Mai nou, pe piaţa construcţiilor şi-a făcut apariţia firma MBB, a fraţilor Bidaşcă, şi ei percepuţi ca simpatizanţi ai PSD. Deocamdată n-au intrat în conflict deschis cu cei mai vechi şi nici nu sunt semne. La un astfel de comportament există şi o explicaţie.
Este dovada că, atunci când vine vorba de investiţii din banul public, constructorii, indiferent de simpatiile lor politice, de culoarea politică ce li se atribuie, îşi împart bucatele în linişte şi pace. Iar cei de la putere, social-democraţi sau liberali, când îi invită pe protagonişti la festinul pe seama banilor publici, nu se uită la culoarea lor politică, altul fiind instrumentul de măsură: comisionul cedat. Iată liantul care-i ţine uniţi pe toţi, indiferent de formaţiunea politică cu care simpatizează. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prisecaru îşi întinde mantia afacerilor asupra Botoşanilor
Scandal pe seama schimbării Corinei Hruşcă de la CCD
Sorescu efectuează prima vizită la Bucureşti, în calitate de prefect
Dezinteres tot mai ridicat pentru taberele şcolare
Anul şcolar se va deschide, dar reparaţiile nu vor fi finalizate peste tot
Tinerii arată timiditate în promovarea ideilor de afaceri
Camera de Comerţ vrea să-i scoată din amorţeală pe agenţii economici
Pentru generalul Negrescu a început numărătoarea inversă
Balada va reprezenta Botoşanii într-un festival internaţional
Poliţiştii de la frontieră se încalecă în control cu cei rutieri
Angajatori din alte judeţe au fost invitaţi Bursa locurilor de muncă
După ce le-a dat suta de euro, acum le-o cere înapoi
A scăzut numărul accidentelor de muncă
Rodica Huţuleac, directorul CJAS, va fi ridicată de pe scaun
Patron grec prins cu blugi contrafăcuţi
Pieton şi şofer sub influenţa alcoolului
Primarul care a adus secretara în situaţia „de-a răsturna căruţa”
(Cârcotaşul)
Programul TELE'M Botoşani, joi, 13 septembrie
Elvira Deatcu este in conflict cu toata lumea
Horoscop
Fază ratată
Cum puteţi beneficia de un masaj la domiciliu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog