Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Aniversări
Decese
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13009
De la 07 Ianuarie 2003
122873076
Editorial

Care constructori?

  • Ioan Rotundu
  • 11 October 2006, 23:00
Prefectul Cristian Roman a invitat, ieri, la Prefectură, pentru a-i pune de acord pe reprezentanţii firmelor constructoare din judeţ în a colabora mai strâns. Din păcate, prefectul nu prea a mai avut cu cine dialoga. Firmele de locale de construcţii au cam dispărut. Le-a falimentat PSD-ul în perioada de guvernare 2000 – 2004, când nu numai că n-a adus fonduri în judeţ pentru a asigura dezvoltarea, dar şi ce s-a mai finanţat ca investiţii au fost dirijate către clientela PSD nominalizată de la Bucureşti de către Miki Şpagă (Şerban Mihăilescu – fost secretar general al Guvernului PSD). Cândva, Botoşanii se putea lăuda cu firme de construcţii prestigioase. Rând pe rând au falimentat, şi nu întotdeauna din cauze economice.
Firma lui Paraschivescu a falimentat pentru că patronul s-a ţinut mai mult de şpriţuri, fără a avea angajaţi competenţi care să-l poată suplini în activitate. A pierdut licitaţii, a executat lucrări de proastă calitate şi aşa s-a eliminat singur de pe piaţa construcţiilor. Societatea Firmvent, a lui Petrică Suceveanu, a ajuns în faliment din cauză că patronul n-a putut face faţă cerinţelor pieţei. Fiind depăşit intelectual în a înţelege mersul afacerilor într-o economie de piaţă, s-a înconjurat de, credea el, specialişti care să-l consilieze. L-au consiliat până l-au falimentat.
Despre societatea Magic, până acum vreo patru ani, se vorbea la superlativ. Mihai Balan, patronul, bine înfipt în PSD, a obţinut comenzi care l-au condus spre prosperitate. Dar a venit în fruntea judeţului, ca prefect, Alexandru Simionovici. I-a înlesnit preluarea lucrărilor de construcţie a noului tribunal, facilitate pentru care Balan i-a ridicat vila. Când Simionovici a clacat, prins fiind cu mita de pe urma buletinelor de vot tipărire la alegerile din 2000, Balan, cum se spune în vocabular neconvenţional, l-a dat în gât la procurorul Roman. Mai mult, chiar a revendicat vila construită pentru Simionovici, pe motiv că acesta nu i-a dat nici un leu pentru lucrarea executată. De luat, n-a reuşit Balan să-i ia lui Simionovici vila, dar altceva s-a întâmplat. Prin divulgarea la organele de anchetă a aranjamentului dintre el şi Simionovici, Balan şi-a pierdut orice brumă de încredere în tagma constructorilor. Se ştie că, în construcţii, atribuirea lucrărilor se face pe bază de comision. Balan n-a mai câştigat licitaţii importante, fiind exclus din branşă ca trădător.
Societatea Rotconi, cu patronul Pamfil Rotaru, s-a discreditat tot prin lucrări de proastă calitate şi depăşirea termenului de execuţie. Ascon, suspectată o perioadă că l-ar avea acţionar pe fostul prefect şi preşedinte PSD, Mihai Baltă, se zbate să reziste concurenţei. Numai că salariile mici oferite, gradul scăzut de modernizare a lucrărilor, îndoielile ce persistă asupra calităţii îi sunt piedici în calea succesului de impact. Mai puternic pe piaţă pare a fi Victor Mihalachi, cu societatea Victor Construct, care şi-a extins puternic afacerile. Mihalachi a câştigat cam tot ce se putea câştiga pe piaţa construcţiilor din Botoşani.
Însă şi afacerile sale sunt suspectate că n-ar avea o susţinere financiară solidă, că are un volum prea mare de credite bancare şi că lucrând cu preţuri sub costul real, va claca în curând. Preşedintele CJ-ului, Constantin Conţac, s-a exprimat prin primăvara acestui an că afacerile lui Mihalachi sunt umflate ca o gogoaşă. O înţepătură de ac şi totul s-a prăbuşit. Realitatea pare a-l contrazice pe Conţac. Mihalachi este patronul din construcţii cu cel mai înalt grad de tehnicizare, ceea ce îi permite realizarea unei productivităţi a muncii net superioară oricărei firme concurente.
Numărul redus de firme de construcţii şi credibilitatea lor şubredă face ca fondurile ce-au fost atrase în judeţ de către prefectul Roman, cu destinaţie de investiţii, să nu poată fi preluate de către firmele existente. Intenţia prefectului de a armoniza relaţiile concurente dintre aceste firme, de a elimina disensiunile dintre ele şi de a le implica în lucrările ce trebuie realizate urgent până la sfârşitul anului este de bun augur. Numai că această intenţie nu prea are şanse de reuşită. Duşmănia dintre firma Ascon şi Victor Construct, de exemplu, nu poate fi eliminată printr-o strângere de mână între cei care le conduc destinele. Este nevoie de o revigorare a mediului de afacere din construcţii, numai că acest lucru nu se poate realiza peste noapte.
Abundenţa de fonduri din acest sfârşit de an este o conjunctură. Ori, o firmă nu se înfiinţează pentru un an sau doi, ci pentru a rezista zeci de ani. Cine garantează că la anul firmele de construcţii se vor bucura de aceeaşi substanţială ofertă. Iată de ce trebuie pledat pentru încurajarea firmelor existente şi serioase ca să-şi dezvolte afacerea, să-şi consolideze poziţia pe piaţă, să acumuleze resursele financiare care să le permită modernizarea. Sub acest aspect, prefectul Roman a intuit bine cum trebuie procedat. Însă mai trebuie şi voinţa firmelor în cauză, ceea ce este mai greu de realizat, dar nu imposibil.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CLXXXIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Cocoşul şi secretul preoţesc
Vinete cu caşcaval
Nepriceperea contabililor din primării creează necazuri cadrelor didactice
În interiorul şcolilor din judeţ stăpânul rămâne leopardul
Încă trei formatori locali
Cadre didactice titulare fără normă întreagă
Noua metodologie a ministerului Educaţiei supusă dezbaterii
Prefectul vrea să pună capăt orgoliilor din construcţii
Invitaţii vicelui Eram la… onomastică
Rectificarea de buget scoate Termica din colaps
Înapoi spre termoficare
Subvenţie majoră al preţului gigacaloriei
Directorul ANPDP este azi la Botoşani
COMUNICAT DE PRESA
Ţâbuleac crede că administrarea pensiilor în sistem privat este o prostie
Aniversări
Dincolo de graniţă cu Vania Atudorei
Rodul este bogat
Producţia industrială în cădere
Cu falsul la frontieră
Decese
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog