Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16382
De la 07 Ianuarie 2003
122902031
Editorial

Ce-i făcătură, nu ţine, se dezbină

  • Ioan Rotundu
  • 4 December 2007, 23:00
Decizia lui Băsescu de a contopi cele două partide preferate ale sale, respectiv PD şi PLD, a luat prin surprindere celelalte formaţiuni politice, chiar dacă au bravat în declaraţii. Lucrurile s-au precipitat extrem de repede. Poate că vom afla ce s-a întâmplat în dimineaţa de luni, 3 decembrie, ca după amiază să primim vestea că s-a creat o nouă formaţiune politică numită Partidul Democrat Liberal, cu identitate declarată ca fiind de centru dreapta.
Că Băsescu a grăbit contopirea dintre PD şi PLD, s-a văzut şi din declaraţiile penibile ale celor doi lideri: Emil Boc şi Teodor Stolojan. Aflaţi în faţa camerelor de luat vederi, cei doi nu ştiau ce anume să declare şi cum să declare, ciorovăiala lor fiind jenantă. Dacă Boc părea dezorientat, Stolojan avea o figură crispată, de om hăituit, incapabil să înţeleagă ce se petrece. Din declaraţia lor am mai aflat că în ianuarie 2008 va avea loc şi congresul de contopire, preşedintele Băsescu hotărând deja că preşedintele noului partid va fi Boc, iar lui Stolojan i-a hărăzit funcţia de prim-vicepreşedinte.
Sunt convins că decizia lui Băsescu i-a luat prin surprindere mai ales pe membrii PD şi PLD. Cei din PLD nu mai cochetau cu o fuziune sau contopirea cu PD-ul. Rezultatele de la alegerile europarlamentare le insuflase curajul de a fi mai stăpâni pe ei, o alianţă politică cu PD-ul fiind forma potrivită de colaborare. Să nu uităm că în PLD au migrat liberali care nu sunt nicidecum dornici să ajungă în PD. Iar pediştii sunt oameni incisivi, neiertători, hapsâni şi predispuşi la scandal. Din acest punct de vedere ei se înţeleg şi se vor înţelege bine cu preşedintele Băsescu, pentru că sunt toţi din aceeaşi plămădeală. O să încerc numai un exemplu. Cine poate crede că Raluca Turcan, odată ajunsă în PD, o va putea pune în umbră pe Elena Udrea, îi va trece în faţă? Doar cei care nu cunosc cum se petrec lucrurile în bucătăria PD.
După ce se vor dezmeteci de cap, şi democraţii şi liberal-democraţii vor realiza că multe lucruri s-au încurcat. Fiecare partid îşi are protejaţii săi, sursele sale de finanţare, relaţiile sale mai vechi. Toate acestea nu vor putea fi puse într-o oală comună. Vor apărea primele disensiuni care se vor accentua pe parcurs. Este posibil ca Băsescu să nu fi evaluat toate consecinţele deciziei impuse celor două formaţiuni politice.
Cum modul său brutal de a rezolva conflictele, va reuşi să-i contopească. Dar conflictele vor continua să mocnească, pentru că această contopire este una forţată şi nu ca rezultat al unei pregătiri prealabile, o contopirea rezultată din dorinţa reciprocă şi cu dispunere spre sacrificii de-o parte şi de cealaltă.
Probleme mari vor apărea şi în teritoriu. Să luăm spre exemplificare situaţia de la Botoşani. Îl vedeţi pe senatorul Mihai Ţâbuleac să-l slujească pe Achiţei, ca preşedinte al noului PDL. Tânărul Rădăşanu, care abia s-a înfruptat din gloria politică, nu va accepta o funcţie de duzină, care să-l arunce în anonimat. Viorel Alexandru este o fire tot mai dificilă de înţeles şi cu care se colaborează din ce în ce mai greu. Nu văd compatibilitate între el şi actualul vicepreşedinte PLD Ioan Diaconu. Mai există şi situaţia lui Flutur. Primarul ştie ce-a tras cât a fost preşedinte la PD şi modul grosolan în care a fost îndepărtat din funcţie. Nu cred că Flutur este încântat să ajungă iar în PD, cum nici Ghiorghiţă nu va fi liniştit, ştiind că visul său de a candida la Primăria Botoşanilor se va spulbera. Acestea sunt numai câteva din inconveniente, cunoscute de majoritatea dintre noi, dar mai sunt şi altele, dosnice, extrem de dificile.
Mişcarea lui Băsescu n-o consider deloc inspirată politic. S-ar putea ca totul să se întoarcă asupra sa, iar în locul unui partid puternic, cum îşi doreşte, să se aleagă cu nişte bracuri electorale. De ochii lumii a declarat că prezenţa la referendum i-a fost o lecţie. În realitate nu dă doi bani pe comportamentul electoratului la urna referendumului. El va continua să acţioneze sub impresia primului impuls, fără a analiza şi pregăti terenul pentru implementarea deciziei dorite. Iar consecinţele vor fi dezastruoase. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


La Botoşani, noua construcţie politică stă învăluită în ceaţă
Gală a gesturilor de suflet
Talente botoşănene laureate ale unui concurs naţional de interpretare
Fuziunea nu va aduce şi salvarea de la pedeapsă a vinovaţilor
Poarta de pe Pietonalul Unirii devenită din simbol pericol public
Comentariul comentariilor (III)
(Ioan Rotundu)
Sindicaliştii pierd tot mai mult din vlaga protestelor
Pot participa la Olimpiada de limbă şi literatură română pentru gimnaziu
Primul val de emoţii pentru elevii de a VII-a şi a VIII-a
"Cânt şi joc în plai de dor" a ajuns la final
Cadrele didactice se specializează în management educaţional
Prins la graniţă de poliţiştii botoşăneni
Preoţii sunt la ananghie, iar Dumnezeu nu le poate fi de ajutor
ei nu pot preda religia în şcoli decât în anumite condiţii
Pomul de Crăciun pentru copiii din centrele de plasament
Gaşca de mafioţi din Inspecţia de Sănătate ripostează
Lagărul de concentrare de la Adăşeni
Horoscop
Concediu…!
Şi-a propus să sature animalele de companie
Viceprimar şmecher. Cu un coniac s-a salvat de la plata a 4.600 lei
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 5 decembrie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog