Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23777
De la 07 Ianuarie 2003
122883844
Editorial

Ce mai zice electoratul?!

  • Ioan Rotundu
  • 18 May 2008, 23:00
Ca şi municipiul Botoşani, judeţul este îmbrăcat în portocaliu. PD-L-ul a promovat cel mai opulent afişaj. Culmea, în mediul rural majoritatea cetăţenilor nu se simt deranjaţi de bogăţia afişajului portocaliu, mulţi chiar apreciind faptul că şi localitatea lor a fost luată în seamă şi ornată cu postere, steaguri şi bannere ale PD-L. Pe locul doi, dar oarecum la o distanţă ceva mai semnificativă decât în primele zile ale campaniei, se situează PNL-ul. Numai că afişajul liberal îşi pierde din vigoare pe zi ce ne apropiem de data sorocită să ne prezentăm la urne.
Există voci care susţin că este vorba de o tactică liberală. Îi lasă pe cei din PD-L să-şi epuizeze forţele afişajului, după care, spre sfârşitul campaniei liberalii să treacă la ofensivă. Despre aceeaşi tactică se vorbeşte şi în tabăra portocalie. Altfel spus, sfârşitul de campanie se anunţă a fi furtunos, luptele crâncene urmând a se purta între forţele liberale şi cele portocalii.
Dacă la ţară sunt tot mai mulţi cei care asociaz㠄explozia portocalie” cu numele preşedintelui Băsescu, şi de nu se raliază democraţi-liberalilor, continuă să-i privească cu simpatie, cu liberalii se petrece un fenomen invers. Ploile prelungite au cam stricat socotelile ţăranilor, care au început să se scarpine în cap a pagubă. Iar Guvernul Tăriceanu i-a încurcat şi mai mult, pentru că subvenţiile vin greu, îngrăşămintele se procură şi mai greu, iar semănăturile de primăvară n-au ajuns la nici 50% din cele planificate. Prin primării stau oploşiţi nişte ingineri care nu fac nimic pentru a uşura munca ţăranilor, nu le acordă consultaţii de specialitate. Aceşti ingineri pot fi găsiţi, mai degrabă, prin barurile din comună decât pe scaunul din primărie pentru a dialoga cu ţăranii şi a le uşura din dificultăţile cu care se confruntă.
Toate aceste neajunsuri se sparg în capul liberalilor, ţăranii devenind tot mai ostili Guvernului Tăriceanu şi tot mai apropiaţi de social-democraţi. Căci în toată această luptă electorală dintre liberali şi democraţii-liberali, se pare că cel câştigător va fi PSD-ul.
Cu un afişaj modest, preşedintele Conţac fiind folosit pe post de înaintaş, PSD-ul are pusă la punct o altă tactică. Agenţii electorali social-democraţi sunt foarte activi în această perioadă. Prin baruri, prin şcoli, pe la întrunirile electorale liberale sau ale portocaliilor, aceşti agenţi electorali, în majoritate foşti comunişti, strecoară critici şi lasă să se înţeleagă că tot mai bine era pe „vremea lui Iliescu şi Năstase”. Iar ţăranii, lăsaţi de izbelişte şi fără nici un ajutor guvernamental, aprobă vorbele ce le trezesc nostalgii, beau şi mănâncă la „galbeni şi portocalii” dar spun că vor da votul „roşilor”.
Este deja cunoscut fiecăruia dintre noi că la funcţia de primar sunt votaţi oamenii, pentru calităţile lor gospodăreşti sau modul convingător în care ştiu să mintă. În schimb, la consiliul judeţean avem de-a face cu un vot politic. Dacă la preşedinţia consiliului judeţean cărţile le-a făcut Conţac, o luptă intensă se poartă pentru a scoate din urne cât mai mulţi consilieri judeţeni.
La acest capitol, lucrurile au luat o turnură interesantă. După social-democraţi, în preferinţele electoratului judeţean, nu se situează candidaţii PD-L ci cei ai PNL. Şi asta în pofida criticilor ce se aduc Guvernului Tăriceanu. N-am reuşit să găsesc o explicaţie logică. Poate doar faptul că prin întreg judeţul circulă zvonul că preşedintele Conţac s-a aliat cu liberalii lui Câmpanu şi vor să preia frâiele la nivel de judeţ. Altă explicaţie n-am găsit acestei orientări la vot, aflată în totală contradicţie cu percepţia negativă care se manifestă faţă de guvernarea PNL.
Aşadar, sintetizând cele petrecute în campania electorală până în momentul de faţă, cei mai mulţi primari îi va scoate PSD, urmat de PD-L şi PNL. La consiliul judeţean este de aşteptat ca ordinea să fie PSD, PNL şi PD-L. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CXVI)
(Ioan Rotundu)
Olivia Steer va fi din nou mămică
Ciobanul şi domnişoara înţepată
Program Tele'M Botoşani luni, 19 mai
Noi oportunităţi de a munci în străinătate
A stârnit patimi liberale printre ucrainenii din Cândeşti şi Mihăileni
O taxatoare taxată prompt de hoţi
Ţăranii şi fermierii stau încurcaţi în cererile pentru motorină
La Dealul Mare bălăriile incompetenţei continuă să crească
Pinochio - motiv de ceartă electorală
Stadionul municipal botoşănean încă este în lucru
O trupă de actori din Japonia va juca la Botoşani
Peremiştii botoşăneni fac lobby pentru Ambulanţă
Lui Ştefan îi este jenă de propriul program… cu promisiuni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog