Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18696
De la 07 Ianuarie 2003
122878763
Editorial

Cinismul retrocedărilor

  • Ioan Rotundu
  • 17 April 2013, 23:00
Guvernul Ponta şi-a asumat în Parlament răspunderea pentru Legea retrocedărilor. O Lege asumată sub presiunea Curţii Europene a Drepturilor Omului. Dar să facem o mică sinteză istorică a acestor revendicări ale dreptului de proprietate.
Imediat după evenimentele din decembrie 1989, tot mai mult acceptate ca o lovitură de stat, în România a început drama retrocedărilor.
Regimul Iliescu, forţat să restituie proprietăţile funciare confiscate de regimul comunist, a creat diabolica Lege 18(1991 privind fondul funciar. Construită ca restituirea să se facă cât mai complicat, şi dacă s-ar fi putut deloc, Legea a creat sute de mii de procese. Soţii s-au încăierat între ei de la pământul soţiei sau soţului, copii s-au încăierat cu părinţii, bunicii cu nepoţii, dramele de familie soldate cu pierderi de vieţi omeneştii numărându-se cu sutele.
Anii lungi de procese a dus la decesul celor mai învârstă care n-au mai apucat să-şi vadă recuperat terenul confiscat de comunişti.
A venit rândul restituirii moşiilor şi pădurilor, lege iniţiată de ţărănistul Vasile Lupu sub Guvernul Radu Vasile. Aici lucrurile au mers ceva mai uşor, fiind vorba de zeci şi sute de hectare de teren şi păduri, corupţia a înflorit iar cu doi martori bine plătiţi şi cu ajutorul unor funcţionari corupţi mulţi şmecheri s-au îmbogăţit peste noapte.
A venit apoi rândul restituirii caselor naţionalizate. Guvernul Năstase, Tăriceanu, Boc au făcut tot ce le-a stat în putinţă să blocheze restituirea imobilelor naţionalizate. Din nou s-au adresat instanţelor de judecată zeci de mii de proprietari păgubiţi. Pentru că la instanţele române de judecată au pierdut dreptul retrocedării, păgubiţii s-au adresat Curţii Supreme a Drepturilor Omului, iar CEDO a obligat Statul Român să acorde despăgubiri dar şi obligaţia de a rezolva problema retrocedărilor printr-o lege.
În totm acest timp, bătrânii şi-au vândut drepturile litigioase pe te miri ce, samsarii imobiliari adunând averi uriaşe. Pentru că termenul dat de CEDO României se apropia de expirare, Guvernul Ponta a decis să-şi asume răspunderea în Parlament pentru adoptarea unei Legi a retrocedărilor.
Numai că asumarea răspunderii faţă de această Lege n-a însemnat nici restituirea imediată a imobilelor confiscate şi nici plata contravalorii. Mai întâi, cu cinism, premierul Ponta a anunţat căa iniţia o lege ca samsarii imobiliari care au cumpăra drepturi litigioase să fie impozitaţi cu 85% din câştigul realizat pe seama statului. Aparent, o decizie menită să oprească, să pună capăt jecmănirii bătrânilor de către samsarii imobiliari.
Numai, că, aşa cum era de aşteptat, liberalii sau opus unei astfel de legi, spre bucuria premierului Ponta, care a renunţat la iniţierea ei. Mai mult, prin Legea retrocedărilor asumată, a introdus posibilitatea ca aceeaşi samsari sau alţii să poată licita şi achiziţiona imobile valoroase sau sume uriaşe de la stat.
Faţă de politica de favorizare a samsarilor imobiliari practicată de Guvernul Năstase, Tăriceanu şi Boc, Guvernul Ponta n-a schimbat nimic. Doar a modificat sistemul prin care samsarii pot continua achiziţionarea de imobile sau obţinerea despăgubirii în bani.
Şi ştiţi de ce vor prospera aceşti samsari? Pentru că până în anul 2017 niciun drept de proprietate imobiliară nu va putea fi despăgubit în bani, pentru că Guvernul Ponta n-are aceşti bani. Bătrânii care au zilele numărate, nu mai pot aştepta anul 2017, aşa că-şi vor vinde în continuare pe nimic drepturile cuvenite de la stat.
În ce priveşte impozitarea drepturilor litigioase cumpărate de samsarii imobiliari pe nimic de la păgubaşi, totul a fost un joc politic pus la cale cu mult cinism. Dacă liberalii s-au opus acestei impozitări, de ce Legea retrocedărilor a prevăzut posibilitatea ca şi în continuare aceşti samsari să poată cumpăra drepturile de proprietate? Cinicul este chiar premierul Ponta iar samsarii protejaţi sunt ai tuturor guvernelor de la Năstase încoace.
Samsarii n-au culoare politică iar banii lor n-au miros. Miile de bătrîni care se duc în mormânt fără a-şi vedea recuperate bunurile naţionalizate de comunişti sunt doar o statistică. Sunt morţii pe care Stalin i-a numărat tot statistic, dar în milioane. Pentru că la noi se numără în mii, putem spune că faţa umană a comunismului fondat de Iliescu chiar este umană.
Faptul că Legea a fost ieri adoptată de Parlamentul României prin asumarea răspunderii de către Guvernul Ponta, nu a dat nicio posibilitate opoziţiei de a veni cu amendamente. Altfel spus, Guvernul Ponta nu vrea să împartă cu nimeni cărniţa de pe osul puterii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bulă şi colegele de clasă
Gastronomie: Supă de roşii cu tăiţei
De ce nu poate fi eliminată taxa de cogenerare aşa cum a anunţat Victor Ponta.
Creştere economică de 1,6% in 2013, 2,0% in 2014
la nivel global, se conturează o economie cu trei viteze
Reţea de hoţi condusă din spatele gratiilor de la Penitenciarul Botoşani
Numai în Lumea lu’ Rotundu se putea întâmpla aşa ceva
Instituţiile publice şi private cu datorii la apă vor fi debranşate
CJ-ul va intra peste cei de la societatea Nova Apaserv
Botoşani: Uluitor, Fiscul blochează CJ-ului proiectele cu finanţare europeană
totul porneşte de la o chichiţă birocratică
Primăria Botoşani: Portariuc a trecut la munca de teren
Chiar şi cu patronul după gratii, firma lui Conţac prosperă
De această dată acarul Păun este contabilul Primăriei Vf. Câmpului
Perlele PL de peste Prut
Parlamentarul moldovean Valeriu Gumă, condamnat definitiv la patru ani închisoare cu executare
Ce nu s-a văzut la TV in ziua în care Guvernul Ponta si-a angajat răspunderea în Parlament
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog