Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15427
De la 07 Ianuarie 2003
122875494
Editorial

Cioclul politic Băsescu are a se bucura

  • Ioan Rotundu
  • 10 December 2006, 23:00
Congresul extraordinar al PSD şi-a închis lucrările. „Prostănacul” lui Iliescu a reuşit să-şi reînnoiască mandatul. Mai mult, l-a adus şi pe Ion Iliescu mai aproape de inima partidului. S-au poate că nu l-a adus „Prostănacul” de Mircea Geoană, ci a venit Iliescu, împins de nevoia de a se pune într-un fel la adăpost de îndărătnicul procuror-general Voinea, care-l tot cheamă să mai dea cu subsemnatul despre mineriade. Acest Voinea, ce i-a trimis pe Ceauşeşti în faţa gloanţelor, după ce i-a executat moral printr-un proces sumar, vrea să-şi încheie carierea profesională lipind pe fruntea lui Iliescu eticheta de infractor deosebit de periculos. Nu zic că fostul preşedinte nu ar merita un asemenea sfârşit de carieră politică, dar tare mă tem că în spatele procurorului-militar Voinea se află umbra malefică a preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu. Iar dacă este aşa, atunci nu vom asista la o anchetă şi un proces echitabil, ci la o nouă răzbunare politică, cum numai la români se poate vedea. Iată dar adevăratul motiv pentru care Iliescu a acceptat să devină preşedintele de onoare a PSD-ului, partidul care cu puţin timp în urmă l-a huiduit şi acuzat de promovarea ideologiei comuniste.
În ce-l priveşte pe Mircea Geoană, n-are a-şi face un merit din realegerea sa ca preşedinte. Oprescu este cel care a pierdut. Discursul său, critic şi cu accente radicale, i-a speriat pe cei din sală, mulţi dintre ei având titlul de „baron social-democrat”. Între un Geoană idealist şi un Oprescu pragmatic, sala a ales să-l voteze pe idealist. Numai că, prin acest vot, PSD-ul a declanşat începutul sfârşitului. Om de salon, Geoană nu v-a fi niciodată în măsură să i se opună preşedintelui Băsescu, lucru bine intuit de Iliescu, de unde şi răbufnirea sa cu eticheta de „Prostănac”. Diplomatul Geoană va continua să peroreze vrute şi nevrute, discursul său fiind tot mai puţin atractiv şi interesant prin conţinut.
În schimb, preşedintele Băsescu, după ce va rezolva conflictul din interiorul Alianţei DA şi va pune bazele unui partid care să-i asigure reînnoirea mandatului prezidenţial fără vreo surpriză, îl va înghiţi pe Geoană cu toată diplomaţia sa. Gestul public al lui Geoană de-al compara pe preşedintele Băsescu cu un crocodil care-l va înghiţi imediat ce-l va înghiţi pe premierul Tăriceanu şi ce-a mai rămas din PNL, poate fi privit ca un fel de preomoniţie.
Altfel ar fi decurs lucrurile cu Oprescu la cârma PSD. Oprescu are limbajul potrivit unei lupte cu Băsescu. Preşedintele Băsescu poate fi învins de cineva care va lupta cu aceleaşi arme ca ale sale. Iar Oprescu dispune de astfel de arme. În lupta la primăria generală a Capitalei, Oprescu a fost învins de Băsescu prin manevre politice înşelătoare. În turul doi, Băsescu s-a asigurat de voturile militarilor din Garnizoana Bucureşti, multe mii de voturi. Dacă n-ar fi beneficiat de aceste voturi, n-ar fi ajuns niciodată primarul general al Capitalei. Cel puţin aşa susţin bucureştenii. La fel a procedat şi la alegerile prezidenţiale. Năstase habar n-a avut că lovitura sa de graţie i-o va da Armata, prin voturile militarilor, controlate integral de Alianţa DA. De unde şi diferenţa mică de voturi între cei doi.
Aşadar, există loc de a se formula concluzia că prin realegerea lui Geoană ca preşedinte al PSD, s-a reales groparul partidului. Să mai semnalăm căderea în dizgraţie a lui Miron Mitrea. Numai un naiv poate crede că Mitrea a fost înlăturat prin vot şi nu prin manevre politice. Sacrificarea sa era firească, el făcând parte din echipa lui Dan Ioan Popescu, ce-a părăsit PSD-ul în favoarea PC, dar şi a lui Năstase, aflat acum în dizgraţie totală. Rămâne să vedem următorul pas al lui Mitrea, el riscând să ajungă tot mai des la DNA, în condiţiile în care ştacheta sa politică a scăzut la cote insignifiante.
Prin trecerea la PC, Dan Ioan Popescu a fost „uitat” de judecători cu averea sa nejustificată şi de DNA cu acuzaţiile ce i-au fost puse în cârcă. ,Poate că şi Mitrea va proceda la fel. Precedentul a fost creat.
În sinteză, Congresul extraordinar al PSD, prin noua conducere aleasă, nu a întărit partidul în activitatea sa de opoziţie. Dimpotrivă, putem spune că l-a pregătit pentru a-şi da duhul mai repede. Iar cioclul de Băsescu le-a pregătit toate cele de trebuinţă pentru o înmormântare de răsunet european. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Adriana Trandafir se întoarce
Teatrul trage cu ochiul la studente
Noul Cod Rutier, menit să civilizeze şoferii din trafic
Restricţii pentru elevii şcolilor de şoferi
Ciuştea susţine că din Euroregiune va curge lapte şi miere
Consilierul Costic vrea mansardarea blocurilor din Botoşani
PNG îi ameninţă pe Ecologişti
O nouă dovadă de făţărnicie a parlamentarilor botoşăneni
Democraţii spun DA colaborării cu PLD
IŞJ vrea un recensământ al părinţilor plecaţi la muncă în străinătate
Modernizarea spitalului din Flămânzi este aproape de final
Încă un pas pentru obţinerea sporului de informatician
Acţiune de informare pe tema Reformei Educaţiei Timpurii
Locuri de muncă puse la dispoziţia şomerilor
Servicii medicale prestate cu fonduri reduse
Românul şi FIXISMUL
Citate şi cugetări din Coreea
America lui badea Gheorghe
Tocăniţă cu ceapă şi carne de porc
Horoscop
Economatele PSD-ului au trântit pensionarilor uşa în nas
(Ioan Rotundu)
Comentariu la comentarii (CCXXV)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog