Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2311
De la 07 Ianuarie 2003
122887960
Editorial

Contre, dar împotriva cui?

  • Ioan Rotundu
  • 25 November 2012, 23:00
Prezenţa la Darabani a unui grup de oameni de afaceri italieni dispuşi să reînvie fosta Filatură la care lucrau în vremurile comuniste aproape o mie de muncitori recrutaţi din oraş şi comunele învecinate se pare că a trezit mari îngrijorări în tabăra USL.
Preşedintele Florin Ţurcanu, co-lider USL, a declarat că totul este o cacealma politică menită să ridice cota candidaţilor ARD Stelică Strugaru şi Valentin Făgărăşian. Mai spunea dumnealui că aceşti oameni de afaceri italieni ar trebui verificaţi în Italia cât sunt ei de serioşi.
Ieşirea la rampă a preşedintelui Ţurcanu, este total inoportună. În primul rând declaraţiile sale sunt jignitoare nu numai pentru membrii acestui grup de oameni de afaceri dar şi pentru restul italienilor care au deja afaceri în derulare în Botoşani şi care asigură botoşănenilor câteva mii de locuri de muncă.
Apoi, prea repede a uitat Ţurcanu că în campania alegerilor locale, actualul primar de Darabani, social-democratul Corneliu Aroşoaie a câştigat alegerile promiţând deschiderea Filaturii, ştiind că se poartă negocieri cu italienii de aproape un an de zile. Corect ar fi fost ca Ţurcanu să remarce că primarul de Darabani se ţine de cuvânt şi aduce investitori străini la Filatură. Faptul că aceşti italieni au venit aduşi de Valentin Făgărăşian, candidatul ARD la Senat, nui cred că are vreo importanţă.
Făgărăşian poartă negocieri în numele italienilor (el fiind la rându-i om de afaceri în Italia, patron a trei societăţi cu peste 140 de angajaţi, în majoritate români) de peste un an de zile şi de pe vremea când primar al Darabanilor era liberalul Gheorghe Burlacu, cel fugărit de Ţurcanu din partid din motive numai de el ştiute.
Fiind aproape sfârşitul de an, italienii au venit să finalizeze negocierile pentru ca de la anul să intre pe producţie. N-au venit să-i facă campanie electorală lui Făgărăşian sub nicio formă, la ei politica fiind demult exclusă din domeniul afacerilor.
Făgărăşian bare puţine şanse de a câştiga alegerile în lupta cu Miky Şpagă, alias Şerban Mihăilescu. În Italia a făcut afaceri cinstite, pentru că acolo legea nu iartă. În România, Mihăilescu şi-a câştigat renumele de Miky Şpagă tocmai prin afaceri necinstite. Pe la noi e greu ca cinstea să mai poată învinge în faţa corupţiei. Dar afacerea lui Făgărăşian nu depinde de mandatul său de senator ci de banii pe care este dispus să-i investească.
Faptul că din nou la Darabani vreo mie de localnici ar putea avea de lucru îl îngrijorează pe Florin Ţurcanu, în loc să fie bucuros. Pe de-o parte cere votul acestor oameni, pe partea cealaltă îi derutează în privinţa viitorului lor. Judeţul Botoşani avea o linie de cale ferată Dângeni – Săveni care trebuia să ajungă la Darabani. O alta venea de la Hârlău, a ajuns la Frumuşica dar n-a mai ajuns la Botoşani. Ambele au fost scoase din uz de către Guvernul PDSR condus de Văcăroiu. Acum, ce s-a lucrat în comunism, se fură bucată cu bucată şi nu-i pasă nimănui, nici preşedintelui Ţţurcanu.
La Păltiniş avem mari rezerve de ghips, exploatate eficient dincolo de Prut, la Criva – Republica Moldova. Se spune că moldovenii au galerii chiar şi pe sub apa Prutului, în teritoriul nostru. N-am auzit vreun prefect sau preşedinte CJ să facă scandal sau să ceară exploatarea rezervei de ghips şi pe partea noastră.
La Viişoara sunt rezerve de bentonită, mult căutată în industria vinului. Importăm această substanţă argiloasă dar nici nu vrem să ne punem în valoare propriul zăcământ. La Mihălăşeni, nu prea în adânc, există apă termală care ar putea fi folosită la sere. Există şi noroi terapeutic.
Pe şesul fostei halte CFR Borzeşti există un rezervor subteran de apă minerală eficientă în tratamentul gastric. Eficienţa ei în tratamente era cândva celebră. Acolo, sub pământ stă o avere iar localnicii din împrejurimi trăiesc în mizerie. Nici un candidat la parlamentare, dar absolut nici unul, cu excepţia lui Făgărăşian şi a lui Stelică Strugaru, n-au în oferta lor electorală valorificarea resurselor naturale din subsolul judeţului. Ori, tocmai acesta ar trebui să fie principala lor preocupare, urmând ca, odată aleşi, să-i sprijine pe prefect şi preşedintele CJ în a determina ministerele de resort să investească şi în judeţul Botoşani.
Nimic din toate acestea, iar când doi candidaţi s-auz găsit să pună punctul pe „i”, toţi ceilalţi au sărit asupra lor, acuzându-i de demagogie. Pe la noi hoţul strigă cel mai tare hoţii iar demagogul demagogii. Aceste contre, venite din partea unor politicieni locali şi candidaţi, de fapt sunt îndreptate chiar împotriva celor de la care solicită votul. Numai că electoratul nostru este atât de îmbălsămat în promisiuni deşarte încât le ia drept adevăruri viitoare. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Ghinioane USL şi prostie ARD
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Contradicţia
Gastronomie: Supă de varză cu boia şi somon
Actorul Larry Hagman, interpretul maleficului J.R. din Dallas, a murit la 81 de ani
Miting pentru autonomiea Ţinutului Secuiesc, organizat la Sfântu Gheorghe
Ruşii de la Mechel suspendă temporar operaţiunile de producţie din România şi Ucraina
Lumea lu' Rotundu: În căutarea reclamantului
Dinamica economiei: Filatura Darabani
Ioan Rotundu
Botoşani: Trăiri patriotice care au scos Darabanii din anonimat
Hoţii întrec măsura!
Muzică şi dans sub egida UNESCO
O vilă de la Alfa Land scoasă la vânzare pentru neplata ratelor
Reluarea proiectelor POSDRU în învăţământul botoşănean
Condoleanţe pentru profesorul Traian Bâlbă
Elevi botoşăneni învăţaţi să nu cadă în plasa traficanţilor de persoane
Noile reguli pentru înscrierea copiilor la clasa pregătitoare
Probleme mari la canalizări, muncitori puţini pentru intervenţii
Îşi aşteaptă rândul la internare abia în 2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog