Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10425
De la 07 Ianuarie 2003
122896074
Editorial

Cruciada împotriva bătrânilor ţărani

  • Ioan Rotundu
  • 24 January 2013, 23:00
Prin politica sa de impozitare a sărăciei ţăranilor, Guvernul Ponta mi-a adus aminte de anumite scene trăite în copilărie în casa părinţilor şi a rudelor acestora. Aveam vreo cinci anişor când, pe la începutul lunii ianuarie părinţii începeau să se agite. Se înfiripase câteva GAS-uri prin comunele Raionului Truşeşti, de care aparţineam, iar ţăranii discutau cu spaimă că li se confiscă averea pentru a se înscrie în GAS.
Apoi, era spaima de perceptorul care încasa impozitele şi taxele numite pe atunci cote la stat. La începutul lunii ianuarie începea recensământul animalelor din curte. Părinţii erau anunţaţi cu o zi înainte să nu dea dimineaţa drumul la păsările din coteţ şi să ţină animalele în grajd, că vine cu recensământul.
De cu seară, părinţii înjumătăţeau păsările din coteţ, ascunzându-le sub ieslea vacii din grajd. La Crăciun se tăia porcul cel mare iar în coteţ mai rămânea unul mai mic, care se tăia de obicei la Paşti, pentru mâncare pe timp de vară la prăşit. Porcul acesta mic era ascuns sub şira de paie din fundul grădinii. Vinul era pus în două butoaie. Cel mare, de 300 l, era ascuns într-o groapă, tot sub şira de paie, iar în paravan era lăsat butoiul cel mic, de 100 litri.
Când cenzorii erau la a doua casă de noi, taică-meu ieşea prin fundul grădinii şi pleca de acasă. Rămânea maică-mea care, de cum intrau pe poartă cenzorii, îşi frângea mâinile în pestelcă şi se plângea că afurisitul de taică-meu a tăiat porcul la Crăciun, via a stat în buruian, a strâns-o târziu şi s-au scuturat strugurii iar peste păsări au dat păduchii şi au murit pe capete. Scotea din coteţ trei găini, le arăta vaca din pragul grajdului iar unul dintre cenzori, cu o vergea lungă de metal în mână, întreba unde avem paiele. Când vedeau şira în fundul grădinii, de cele mai multe ori renunţau să meargă la ea şi –so înţepe din loc în loc cu vergeaua pentru a verifica dacă nu s-au ascuns animale în ea.
După trecerea cenzorilor, maică-mea scotea găinile de sub ieslea vacii, aducea porcul înapoi în coteţ iar taică-meu revenea acasă cu câte o rudă, două, scoteau butoiul cel mare cu vin de sub şira cu paie şi-i dădeau cep, râzând cum i-au păcălit pe cenzori.
Iată că din nou Guvernul USL a introdus impozitarea terenurilor şi a animalelor din curte. Din nou, ţăranii vor căuta metode de-ai înşela pe cenzori să nu declare toate animalele din gospodărie. Din nou vor apărea prin curţile oamenilor gropi mascate în care vor ascunde o parte din recoltă, aşa cum făceau bunicii şi străbunicii lor.
Numai că de această dată, Guvernul a mai inventat un mecanism diabolic del terorizat ţăranii: depunerea unei declaraţii de venit. Bătrânii satelor, cu vederea grav afectată de E-urile din alimente şi cu puţina lor ştiinţă de carte, sunt acum obligaţi să completeze declaraţii complicate, prin care să-şi declare câştigurile de pe urma ogorului şi a animalelor din curte, după care Fiscul le va stabili povara fiscală anuală.
Va fi pentru ţăranii satelor un calvar asemenea celui pe care-l trăiesc în fiecare an când trebuie să completeze alte formulare pentru a beneficia de subvenţia europeană la hectar sau la animale. Mii de bătrâni ai satelor, care cu degetele lor colţuroase completează anevoie, silabisind cu voce tare, declaraţia de subvenţie pe genunchi prin holurile primăriilor sau ale APIA de la Botoşani, după care se chinui la ghişeul băncii pentru a obţine cardul şi a scoate banii, vor trebui acum să mai suporte un supliciu: cel al declaraţiei de venit din agricultură şi zootehnie.
Adio tihnă şi bătrâneţe liniştite! Pe seama neştiinţei lor fiscale vor apărea escrocii care, contra unei bancnote de 5 sau 10 lei, se vor oferi să le completeze declaraţia, aşa cum se întâmplă acum cu subvenţia. Funcţionari aroganţi ai Fiscului îi vor repezi de la ghişeu pentru că nu înţeleg sau n-aud cum vine completată declaraţia. Escrocii vor lucra mână în mână cu aceşti funcţionari, aşa cum se întâmplă acum la APIA.
Este dureros că tocmai cei care au votat masiv cu SL-ul, sunt acum cei mai umiliţi de cei pe care i-au votat. Pe de altă parte îşi merită soarta! Deşi sunt bătrâni şi au adunat ceva înţelepciune de viaţă, au votat prost. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Gura lumii
Gastronomie: Friptură din piept de porc la cuptor
Regele Mihai s-a pricopsit cu un fiu german de… 71 de ani
Drama economică a Spaniei: Şomajul depăşeşte pragul de 26%
USL pregăteşte modificarea legii electorale după nevoile proprii
Limitele impozabile în agricultură au fost publicate in Monitorul Oficial
Premierul Ponta a dat autostrada Iasi - Tg. Mures pe mâna ministrului Fenechiu
Vezi care sunt principalele schimbări din Noul Cod Fiscal
Albeşti: Unirea Principatelor Române sărbătorită la şcoală
Poeţi botoşăneni premiaţi la Mizil
Bucură-te, Ceauşescule!
Ioan Rotundu
Ministerul Educaţiei, obligat de instanţă să plătească distincţiile „Gheorghe Lazăr”
Mediu acorlă bani pentru „Spaţii verzi”. Aşteaptă proiecte
Botoşani: La Judeţean se va putea face investigaţii colonoscopice
S-a stabilit data la care vor fi evaluările în şcolile generale
Anchetă şcolară la Liceul Tehnologic Plopenii Mari, din Ungureni
A trecut jumătate de an şi Darabanii tot n-au spital
La plimbare cu autoturismul radiat din circulaţie
Condus pe ultimul drum de zeci de taxiuri
Florin C. este milionar în evaziunea fiscală
Prefectul a încins horă mare la Poliţie
Boala lungă şi moartea sigură a dosarului de tâlhărie „Rareş”
10 mii lei amendă pentru o cădere în fântână
Botoşani: Aflat la volanul Primăriei, vicele Andrei anunţă start la Cornişa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog