Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18024
De la 07 Ianuarie 2003
122903673
Editorial

Cu ochii spre Vest

  • Ioan Rotundu
  • 11 August 2008, 23:00
Ceea ce se întâmplă în aceste zile cu Georgia ar trebui să ne alarmeze la maxim. Iar odată cu creşterea vigilenţei asupra securităţii României mai trebuie să tragem şi învăţămintele necesare din tot acest război caucazian, dominat de Rusia fără teamă de vreo consecinţă economică, politică sau militară. O perioadă Rusia a fost umilită de către puterea economică, politică şi militară a Statelor Unite, a fost exclusă din politica externă de împărţire a zonelor de influenţă, ceea ce i-a făcut pe conducătorii ruşi să adune în suflet mult venin şi multă dorinţă de răzbunare.
Salvarea a venit de la Vladimir Putin, un personaj misterios, ambiţios şi insensibil la orice ameninţare voalată sau directă adresată ţării sale de cei care se mai cred puternicii lumii. Cu ochii săi glaciali, Putin s-a deplasat prin ţările Uniunii Europene, prin USA, a văzut ce era de văzut, a evaluat potenţialul concurenţilor, le-a localizat punctele slabe şi a trecut în ofensivă. Putin a făcut Rusia puternică, egalul USA, dacă nu cumva deasupra acesteia. Putin l-a umilit pe preşedintele Bush la Bucureşti, care, după summit-ul NATO l-a urmat pe Putin la el acasă, ca un căţeluş. Aflat pe teritoriul său, Putin şi-a impus voinţa asupra lui Bush, iar din cele hotărâte la summit-ul NATO de la Bucureşti s-a ales praful. Pentru că Georgia, ţara care a primit la Bucureşti promisiunea de sprijin pentru a intra în NATO, ţara care se află sub protecţia USA de prin 2002, este acum făcută una cu ţărâna de către forţele militare ruseşti, fără ca protectorii să-i sară în ajutor.
Nici nu mai are cine. Bush are acasă problemele sale legate de criza imobiliară iar ţările UE sunt încă dependente de rezervele energetice ale Rusiei. La ONU, ambasadorul USA a dorit să arate lumii că ţara sa este încă puternică şi s-a contrat cu ambasadorul Rusiei. Numai că rusul i-a răspuns în stilul specific celui care se crede mai puternic: cu multă aroganţă şi ironie.
Visul preşedintelui Băsescu de a transforma Marea Neagră într-un lac european s-a dovedit a fi o himeră. Marea Neagră rămâne lac rusesc şi nimeni nu va îndrăzni să conteste Rusiei acest drept. Nici USA, nici UE. Abandonare Georgiei în ghearele Rusiei, de către protectorii săi, trebuie să fie pentru noi o lecţie de politică externă de un pragmatism care să ne aducă cu picioarele pe pământ. Este duşul scoţian de care conducerea ţării avea nevoie. Numai că apa rece ca gheaţa curge înroşită cu sângele georgienilor, iar sub duş nu se află nimeni din cei care ar trebui.
Preşedintele Băsescu a întrunit Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi a emis un comunicat din care nu se poate înţelege dacă condamnăm imixtiunea militară rusă în Osetia şi susţinem demersul Georgiei sau ne situăm de partea Rusiei. Premierul Tăriceanu, aflat în concediu, se plimbă cu iahtul prin porturile mediteraniene.
În tot acest timp, prin Transilvania, ungurii îşi fac de cap. Se manifestă de parcă nu s-ar afla într-o ţară unitară şi independentă. La recenta întâlnire organizată la Gheorghieni, unde au participat peste zece mii de tineri, lideri unguri cu mare putere de influenţă internaţională au instigat audienţa să treacă la acţiuni de autonomie a Transilvaniei, lansând lozinci gen „Transilvania sa fie din nou ceea ce a fost” sau „Daţi-ne înapoi munţii, daţi înapoi libertatea naţiunii maghiare”. Nici o autoritate română n-a luat atitudine faţă de cele petrecute la Gheorghieni, nici un oficual al statului, nici un om politic.
Transilvania pare a fi abandonată de către conducătorii statului Român, ceea ce este extrem de grav. Suntem înconjuraţi de conflicte interetnice care se pot produce oricând şi în zona Transilvaniei.
Indiferenţa manifestată de către conducătorii ţării, de clasa politică, de către şefii de partid faţă de invazia ungurilor iredentişti în zona Transilvaniei şi a accentuării propagandei antiromâneşti la noi acasă s-ar putea ca într-o zi să ne coste. Să ne coste o bucată din trupul ţării. Pentru că aşa cum Georgia a fost abandonată de către protectorii săi în ghearele ruşilor, mâine vom fi noi abandonaţi, de aceiaşi protectori, la cheremul ungurilor. De aceea trebuie să fim extrem de vigilenţi şi să stăm cu ochii spre Vest, căci de acolo ne paşte pericolul. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Soacra şi poliţistul
Program Tele'M Botoşani marţi, 12 august
Vadim a lăsat-o pe Irina Loghin cu un copil
Măruţă a primit din partea echipei ”Happy Hour” o ... Happylica!
Aylin este fiica lui Ioan Gyuri Pascu
Abandonarea Georgiei
Bătălia de la Marea Neagră
Eva Maria Barki spune maghiarilor să ceară independenţa Transilvaniei
Dacă aţi primit avertisment, NU vi se poate reţine permisul
Comentariul comentariilor (CLXVI)
(Ioan Rotundu)
Misterul apei meteorice
(Ioan Rotundu)
După ce şi-a pus mintea cu vacile, l-a bătut şi pe văcar
Inundaţiile au produs pagube de aproape 162.000.000 lei
„M-aş bucura să îmi daţi, dar să ştiţi că eu nu sunt sinistrat”
Sinistraţii din Botoşani, suprasaturaţi de haine
Rechinii puterii vor tabăra Agafton. Deocamdată au închis-o
Obrazul gros al politicianului la nevoie se cunoaşte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog