Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18113
De la 07 Ianuarie 2003
122878180
Editorial

Cum ne-o va trage Dragnea

  • Ioan Rotundu
  • 8 February 2017, 23:00
Urmărind mai multe dezbateri publice pe agenţiile de ştiri pe care le consider relativ obiective şi pe anumite posturi de radio, am luat act de fel de fel de variante, scenarii, pe care liderul PSD Liviu Dragnea ar încerca să le aplice pentru a se salva de la puşcărie.
Este limpede că pe Dragnea nu-l interesează câtuşi de puţin vox populis, dovadă că n-a luat în seamă protestele a peste 600 de români ieşiţi în stradă, cum nu-i pasă nici de soarta PSD-ului şi cu atât mai puţin de ce spun diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţii instituţiilor europene şi din lume sau unii şefi de state. În mintea lui stăruie un sigur gând care-l macină zi şi noapte: cum să scape de puşcărie.
Este limpede că varianta cu o cele două ordonanţe a fost abandonată, acţiunea fiind compromisă de inabilităţile, ca să nu le numesc incompetenţele în serie, făcute de ministrul Justiţiei Florin Iordache.
În facultate, la cursurile de Psihologie judiciară şi Criminalitate, profesorii ne-au spus că un bun poliţist criminalist este acela care are capacitatea de a-şi substitui gândirea celei a infractorului. Pornind de la modul în care s-a comis infracţiunea, poliţistul va încerca, transpunându-se în plan psihic criminalului, cum procedează acesta mai departe şi aşa, restrângând cercul de bănuiţi, îl va descoperi.
Ca jurnalist am aplicat această metodă în cazul politicienilor şi mi-a reuşit de multe ori, anticipându-le următoarea mişcare. De unde şi procentul ridicat de conformare, de peste 90%, a comentariilor mele stabilit de un botoşănean amator de statistici care mă monitorizează de mai mulţi ani în ce măsură afirmaţiile mele sunt adevărate sau confirmate de evoluţia evenimentelor.
Ieri, luând act că la Curtea Constituţională judecătorii au decis că nu există conflict juridic de natură constituţională între puterile statului, am încercat să descifrez acest mesaj pornind de la anumite principii de drept. În faţa criminalităţii care pune în pericol siguranţa naţională, judecătorii Curţii sunt obligaţi să judece sesizările primite cu maximă celeritate, dând prioritate în interpretarea constituţională interesului naţional, adică interpretând prevederile Constituţiei în sens larg şi nu stricto senso.
Ori, ieri, judecătorii Curţii au judecat contestaţiile depuse de CSM, Preşedinţia României interpretând restrictiv prevederile Constituţiei, deşi la mijloc se află un interes naţional major de care depinde viitorul naţiunii. Această decizie a fost pentru mine semnalul a ce va urma.
Astăzi, Curtea va judeca şi contestaţia Avocatului Poporului. În continuarea deciziei de ieri. Fac aici o paranteză şi precizeze că Victor Ciorbea n-ar fi depus în veci contestaţia numai că aşa i-a cerut preşedintele Klaus Iohannis. A primit semnalul s-o depună pentru că ea nu va crea nici un pericol dar va linişti spiritele din stradă. Judecătorii Curţii vor declara contestaţia ca inadmisibilă pe motiv că i-a dispărut obiectul contestat prin abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, fără a trece la judecata pe fond.
Dacă astăzi Curtea ar judeca pe fond contestaţia Avocatului poporului va trebui să constate neconstituţionalitatea acesteia, ceea ce nu ar fi pe placul lui Dragnea. Ca să nu-şi supere stăpânul, judecătorii controlaţi de PSD, şase la număr, vor aplica soluţia cea mai convenabilă şi lor şi plăcută lui Dragnea: respingerea contestaţiei pe motiv că nu mai are obiect.
Ce va fi mai departe? Mai departe, în Parlament, Ordonanţa de Urgenţă nr- 14 de abrogare a Ordonanţei nr- 13 va fi respinsă iar Ordonanţa nr. 13 va intra în vigoare şi Dragnea va scăpa de puşcărie iar odată cu el şi ceilalţi penali din PSD şi PNL. Realizarea acestui scop se poate face prin două căi. Calea cea mai simplă şi sigură ar fi suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis şi preluarea interimarului de Călin Popescu Tăriceanu care, ajuns la Cotroceni, va promulga imediat legea de respingere a Ordonanţei nr. 14, dând liber aplicării prevederilor Ordonanţei nr. 13. Pe Dragnea nu-l va interesa protestele de stradă care vor avea loc pentru că lui nu-i pasă de aşa ceva. Important va fi că el şi-a asigurat libertatea. Această cale este de fapt „planul Nicolicea”.
A doua cale este mai complicată şi cu anumite riscuri. Curtea respinge astăzi contestaţia Avocatului Poporului ca lipsindu-şi obiectul. Parlamentul respinge Ordonanţa nr-14 li trimite legea la promulgare. Preşedintele o poate contesta la CCR, ceea ce nu pare ar conveni lui Dragnea pentru că procesul luzi curge şi el cu celeritate şi riscă să fie condamnat şi încarcerat înainte de a se decide soarta Ordonanţei nr. 13. Apoi, în acest context protestele din stradă îi pot face necazuri în partid şi poate duce la eliminarea sa din funcţia de preşedinte, ceea ce ar fi catastrofal pentru el.
În tot acest joc politic premierul Grindeanu poate declara ce vrea pentru că rolul lui s-a terminat. El a ieşit din joc, locul lui fiind luat de actorii PSD – ALDE din Parlament, sub controlul strict al lui Dragnea şi Tăriceanu. Cam aşa cred că se vor derula următoarele evenimente legate de intrarea în vigoare a Ordonanţei nr. 13. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 9.02.2017
Bancul zilei: Monstrul
Cine sunt cei care au interes să nu facă lumină în „fenomenul Popăuţi”?
Ioan Rotundu
Glume in timpul discursului lui Basescu din Parlament.
Basescu si Tariceanu, invitati de Dragnea la o discutie in birou. Seful ALDE: La un whisky
Liderul rus de opozitie Alexei Navalnii, condamnat la 5 ani de inchisoare cu suspendare
pentru deturnare de fonduri
O stenograma DNA arata ca de amnistie se vorbea inca din 15 decembrie:
In 3 luni se da o amnistie! ? Deci in 3 luni de zile astia baga!
Mihai Chirica: PSD are nevoie de un alt leadership, de o alta abordare in interiorul partidului
Kovesi pentru un post tv bulgaresc:
Incepand de martea trecuta, fiecare zi este un risc pentru sistemul de justitie
Tariceanu sesizeaza Curtea Constitutionala privind existenta unui conflict juridic intre Guvern si DNA
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a sesizat Curtea
Cum provoaca Dragnea, Tariceanu si Grindeanu un razboi cu UE
Washington Post dedica editorialul zilei protestelor masive:
Din Romania, un semn incurajator pentru democratie
Circa 100 de persoane protesteaza, pentru a patra zi consecutiv, in fata Palatului Cotroceni
Klaus Iohannis a mers in mijlocul protestatarilor: Suntem cu totii romani
VERNISAJUL EXPOZIȚIEI DE FOTOGRAFIE “GUILTY PLEASURES” LA GALERIA ICR BERLIN
A noua zi de proteste in Piata Victoriei: Peste 7.000 de persoane au iesit din casa, pe viscol.
Manifestantii au ridicat un om de zapada pe care l-au decorat cu stegulete. Mesaje ale protestatarilor: "600.000 striga <>. Asta-nseamna sa fii mafiot", "Abrogati-l pe Dragnea!"
Dragnea, tot mai aproape de a umili DNA-ul
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog