Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4751
De la 07 Ianuarie 2003
123138491
pnl
Editorial

De ce-au au muţit gaiţele parlamentare ale PSD Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 6 June 2017, 23:00
De când Legea salarizării bugetarilor a intrat în faza dezbaterilor parlamentare, cei şapte parlamentari ai PSD Botoşani ne-au bombardat cu fel de fel de comunicate prin care îşi preamăreau faptele de majorare a salariilor la diferite categorii de bugetari.
Grandomania parlamentarilor PSD de a satisface cu largheţe orice revendicare de majorare a salariilor venită dinspre liderii de sindicat sau anumite categorii declanşase în România o adevărată furie a protestelor.
Rând pe rând fiecare categorie de bugetari a ieşit în stradă sau a protestat chiulind de la orele de muncă pentru a cere salarii mai mari în baza unor motive care deveniseră la un moment dat neserioase. Pur şi simplu anumiţi bugetari cereau salarii mai mari doar pentru că s-au majorat la unii şi lor nu.
Trecând de Senat, legea a ajuns în dezbaterea Camerei Deputaţilor care este şi cameră decizională. Şi deputaţii au dovedit generozitate în a satisface revendicările de majorări salariale nepunându-şi problema de unde se vor găsi banii necesari.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga legea în forma în care va ieşi din Parlament pentru că responsabilitatea este a Guvernului PSD la ceea ce va urma şi nu a Preşedinţiei României. Prin această declaraţie, preşedintele a spulberat social-democraţilor speranţa că preşedintele nu va promulga legea iar ei se vor spăla pe mâni în faţa bugetarilor cum că au făcut tot ce le-a stat în putinţă să le dea salarii mari dar că preşedintele n-a fost de acord.
Prinşi în propria capcană, liderii PSD şi o parte dintre miniştrii loiali lui Dragnea au realizat că riscă să măcelărească bugetul ţării pe salarii şi să nu mai fie bani pentru a se acoperi nevoile de bază precum apărarea ţării, sănătatea, învăţământul etc. Aşa că în ceasul al 12-lea, liderii PSD au decis ca majorările de salarii să se aplice de la ] ianuarie 2018 şi nu de la 1 iulie a.c., iar majorarea să fie de numai 25%.
Practic, de la 1 ianuarie contribuţiile băneşti ale angajatorului către stat trec în sarcina angajatului prin adăugarea acestei contribuţii la actualul salariu brut. Aşadar, majorarea va fi una falsă, pentru că aceşti 25% adăugaţi de la 1 ianuarie se vor duce la stat, majorarea reală putând ajunge la maxim 2,5%.
Dar cine le garantează bugetarilor că şi această majorare de 25% se va aplica? Până la 1 ianuarie mai este jumătate de an, timp în care se pot întâmpla multe lucruri rele, mai ales legate de colectarea sumelor la buget. Concluzia este că PSD-ul, prin această lege, a pus la cale o manipulare grosolană a votanţilor săi bugetari pentru că legea, deşi va fi aprobată, nu va prinde viaţă niciodată.
Dealtfel, liderul PSD Liviu Dragnea pare să-şi fi luat gândul de la această lege. Interesul său este să perie Guvernul Grindeanu de miniştrii incomozi precum cel de la Justiţie care nu-i dă ascultare şi Finanţe pentru că s-a opus, destul de fragil, legii salarizării pe motiv că nu sunt bani. Va fi sacrificată şi Olguţa Vasilescu de la Ministerul Muncii ca ţap ispăşitor pentru eşuarea aplicării legii majorărilor de salarii. Nici premierul Sorin Grindeanu nu mai este sigur pe funcţie şi din modul în care se comportă pare a fi conştient că va fi sacrificat. Motiv pentru care Grindeanu vrea să plece din funcţie cu demnitate şi să lase poporului să tragă concluzia de ce este demis. Dă insistent din coate Gabriela Firea care pare să fie în graţiile lui Dragnea pentru funcţia de premier.
Ce vrea Dragnea şi Firea sunt lucruri complicate pentru că remanierea Guvernului prin renunţarea la unii miniştri se face de către premier, iar pe premier îl desemnează preşedintele României şi nu Dragnea şi al lui PSD. Nimic nu-l împiedică pe preşedinte, dacă Guvernul Grindeanu pică, să-l desemneze premier tot pe Grindeanu. Vin două luni fierbinţi la propriu şi la figurat.
Este perioada concediilor iar Dragnea mizează pe faptul că tot ce va pune la cale nu va mai fi contracarat de protestele stradale. Cred că Dragnea a simţit că-i fuge puterea în partid şi în stat şi riscă totul presat din spate de procesul în care este inculpat. Asumându-şi un astfel de risc Dragnea crede că-şi grăbeşte sfârşitul politic dar şi trecerea după gratii.
Revenind la gaiţele parlamentare ale PSD Botoşani, acestea au muţit şi nu ne mai copleşesc cu comunicate prin care preamăresc faptele partidului. Dacă vreo una dintre aceste gaiţe ar fi avut un dram de minte, ar fi aşteptat adoptarea legii, după care să se fi împăunat cu prevederile ei. Le lipseşte acel dram de minte. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nedumerire conjugală
Horoscopul zilei de 7..66.2017
ohannis, discurs in SUA la primirea unei distinctii din partea Comitetului Global American Jewish:
Intarirea statului de drept, independenta justitiei si lupta anticoruptie sunt prioritatile mele principale
Ministrul de Finante cofirma amanarea majorarilor salariale:
Cresterea ne situeaza la 8,6 din PIB, ceea ce este sustenabil
Liviu Dragnea despre evaluarea ministrilor:
Mai important de orice nume, oricat de important s-ar crede acel om, este programul de guvernare
O ziarista Antena 3 l-a intrebat de doua ori pe Sorin Grindeanu de ce nu se mai respecta programul de guvernare,
premierul a preferat sa nu raspunda
Liviu Dragnea, dupa ce Rise Project a publicat coversatii ale liderilor PSD
care pledau pentru organizarea contramanifestatiilor in perioada protestelor #rezist: Ar trebui facuta o plangere
Medicii si profesorii vor primi doar 25% de la 1 ianuarie 2018
Gaură de 100 mii lei în bugetul Primăriei Văculeşti
buni de plată sunt primarul Gânga şi consilierii PSD
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog