Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10462
De la 07 Ianuarie 2003
122870529
Editorial

De ce nu merg românii ucraineni la război

  • Ioan Rotundu
  • 22 February 2015, 23:00
Ieri, la evenimentul consumat în localitatea botoşăneană Hudeşti, respectiv de comemorarea victimelor masacrului de la Lunca, de acum 74 de ani, în care au murit câteva sute de tineri români, am discutat cu oficialii români din Ucraina şi despre starea lor de spirit legată de războiul din Estul ţării.
Cercetătorul istoric Petru Grior, şeful institutului de Cercetări Istorice din Cernăuţi, mi-a spus că acest război nu este al cetăţenilor ucraineni, indiferent de etnia lor, ci este unul al politicienilor ucraineni şi ruşi. Din păcate mor soldaţi şi civili care nu au decât vina că sunt puşi de politicieni să se împuşte fraţii între ei.
Primarul comunei Mahala, comuna cu cele mai multe victime în masacrul de la Lunca, Elena Nandris, mi-a confirmat faptul că ei, primarii, n-au distribuit ordinele de chemare la război către cetăţenii supuşi mobilizării.
Nu numai primarii români, ci şi cei ucraineni au refuzat să înmâneze ordinele de chemare sub arme celor supuşi mobilizării.
După cum a afirmat primarul Elena Nandriş, în Regiunea Cernăuţi trăiesc în bună convieţuire 77 de etnii. Este un caz fericit că în comuna Mahala românii reprezintă 98% dar pe total regiune românii sunt în jur de 20%, restul fiind ucraineni, ruşi, polonezi, evrei, unguri, etnii caucaziene etc. Toate aceste etnii care acum formează poporul ucrainean refuză să se adune sub arme pe motiv că ei nu vor război, ei vor ca politicienii să stea la masa tratativelor şi să facă pace.
Din nefericire, dorinţa lor este departe de a se împlini. Războiul din Estul Ucrainei nu este unul al poporului ucrainean, ci al sferelor de influenţă dintre Rusia lui Putin şi NATO. Este un război de tatonare a forţelor militare, ruşii atacând Estul Ucrainei imediat după ocuparea Crimeiei pentru a demonstra Uniunii Europene şi NATO că sunt capabili de o ripostă puternică dacă li se încalcă graniţele teritoriilor pe care le controlează politic şi economic.
Ucrainenii, românii şi celelalte etnii, inclusiv ruşii ucraineni, doresc să devină europeni, numai că dorinţa lor trebuie să treacă pe la Moscova. Iar Moscova nu este de acord ca trupele NATO să-i sufle în ceafă. Românii, etniile conlocuitoare din Ucraina au încă proaspăt în memorie ce înseamnă să trăieşti sub ocupaţie rusească, cât de umilitor au fost şi pot fi din nou trataţi, ce înseamnă să nu mai ai libertatea de a trăi cu familia ta pe locurile unde te-ai născut şi să fii dus în pustietate, unde vei fi însetat şi înfometat, tratat mai rău ca pe un animale.
Fie Rusia ţaristă, fie cea Sovietică, fie cea a lui Putin de acum, conducătorii acesteia au sacrificat milioane de vieţi numai să-şi vadă împlinit visul de mărire, de grandomanie teritorială, de stăpân peste cei slabi militar şi economic: iar pentru a-şi împlini aceste vise, conducătorii ruşi n-au stat să numere sacrificiile umane, sadismul lui Stalin devenind proverbial când a afirmat că ''Moartea unui om e o tragedie, moartea a milioane de oameni reprezintă doar o statistică''”
. Vladimir Putin este mult mai crud decât Stalin pentru că el este pozează într-un conducător democrat, sub această mască ascunzându-se o continuă dorinţă de vărsare de sânge. De când Rusia îl are pe Putin conducător, multe popoare s-au îmbăiat în sânge. A curs sângele poporului moldovean în Transnistria, a curs sângele popoarelor caucaziene, acum curge sângele poporului ucrainean. Iar setea de sânge a lui Putin pare a fi abia la început.
De la o zi la alta creşte riscul unui război nuclear. Chiar dacă acest lucru ne-a fost ascuns până acum, recent s-au înţetit declaraţiile oficialilor NATO că riscul unui război nuclear cu Rusia este foarte crescut.
Şi votcarul Nikita Sergheevici Hruşciov a fost la un pas de răboi nuclear cu preşedintele american John Kenedy dar conflictul s-a stins, primând grasul raţiunii. Putin nu pare să fie conducătorul care să asculte de glasul raţiunii. Un război nuclear ar însemna pierderi a zeci de milioane de vieţi nevinovate, pierderi materiale incalculabile, poate chiar distrugeri de civilizaţii întregi dacă nu întreaga civilizaţie pământeană.
Uniunea Europeană şi NATO au împins Ucraina într-un război pentru care nu era pregătită. Mai mult, nici NATO nu s-a aşteptat la o reacţie atât de dură din partea lui Putin şi „marii specialişti militari americani” se pare că s-au înşelat amarnic cu privire la capacitatea de ripostă a armatelor ruseşti, la rapiditatea mobilizării şi deplasării acesteia în teatrele de război, la abilitatea soldaţilor ruşi de a lupta în spaţii urbane.
Pe unde americanii au semănat război, civilii au murit cu sutele de mii, iar ei au considerat aceste pierderi de vieţi omeneşti pierderi colaterale. Să nu dea cumva Dumnezeu ca într-un eventual război cu Rusia să nu devină ei pierderi colaterale. Dorinţa românilor şi a celorlalte etnii ca politicienii să se aşeze la masa tratativelor şi să facă pace este legitimă. Dacă se va impune „o nouă Ialtă”, este de preferabil şi raţional s-o acceptăm decât să se ajungă la un război nuclear. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vremea in aceasta primavara - prognoza pana in luna mai
Parlamentarii au hotarat ca timbrul cultural sa ramana la 2%
Nu se va scumpi niciun produs
Parlamentarii cu functii in societati comerciale, incompatibili doar daca au activitati conform ANAF
SUA si Marea Britanie iau in considerare "sanctiuni suplimentare" impotriva Rusiei
Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Aliantei, cu riscul unui conflict nuclear
Reţeta zilei: Orez cu piept de pui
Bancul zilei: Seriozitatea ginerelui
Lumea lu' Rotundu: Între neamuri
Horoscopul zilei
Şapte incendii în cinci ore
Ne fac viaţa un iad, şi pentru asta bani mai mulţi
Ioan Rotundu
Dosarul "Gala Bute": Ana Maria Topoliceanu ar fi fost inregistrata cand facea presiuni asupra lui Tudor Breazu pentru a face denunt impotriva Elenei Udrea
John Kerry: Statele Unite vor adopta "sanctiuni severe" impotriva Rusiei
Kelemen Hunor: Pentru 2015 nu exista nicio intelegere cu Guvernul Ponta
Botoşani/Hudeşti: Amintiri îngrozitoare, durere şi lacrimi, totul în limba română
Ioan Rotundu
Este timpul ca Marea Britanie sa trimita armament in Ucraina
William Hague, secretar de stat: Nu intentionam sa trimitem arme, trebuie gasita o solutie diplomatica
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog