Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11253
De la 07 Ianuarie 2003
122871320
Editorial

De se vor burzului, îi va răspopi!

  • Ioan Rotundu
  • 5 February 2009, 23:00
Pe la sfârşitul lunii ianuarie am scris un editorial intitulat „Grupurile de presiune din PSD”. Făceam atunci referire la două grupuri existente, cu statut de dizidenţă faţă de preşedintele Conţac. Un grup format în jurul senatorului Gheorghe Marcu şi unul în jurul Manuelei Zarug, o femeie cu caracter puternic şi cu influenţă în partid. De atunci lucrurile au mai evoluat şi, nu în rău pentru preşedintele Conţac, ci înspre mai bine, tot spre mai bine.
În luna martie a.c. PSD Botoşani va avea conferinţa judeţeană de dare de seamă şi alegeri, când preşedintele Conţac şi va depune mandatul, pentru a-i fi restituit prin vot de către delegaţii aflaţi în sală. Iar bătălia asupra viitoarei preşedinţii a Organizaţiei judeţene PSD Botoşani se va da începând cu desfăşurarea adunărilor generale la nivelul organizaţiilor comunale. Potrivit Statului PSD, normal al trebui ca alegerile noii conduceri să pornească de la organizaţii pe secţii de votare şi cartiere, la nivel de municipii şi oraşe, şi de la nivel de sate în cadrul comunelor.
Aceste adunări ar trebui să stabilească delegaţii la adunările organizaţiilor superioare statutar. Adică de la secţii de votare, cartiere şi sate să se aleagă delegaţi la adunările pe oraşe municipii şi comune, unde se vor alege delegaţii la conferinţa judeţeană. Practica a demonstrat că baza o constituie adunările la nivel de comune, oraşe şi municipii. În aceste adunări se va da bătălia pentru alegerea delegaţilor la conferinţa judeţeană. Cine va asigura în sală majoritatea, acela va fi ales preşedinte.
Un traseu prin judeţ m-a cam edificat asupra viitoarelor opţiuni ale social-democraţilor în ce priveşte preşedintele. O majoritate zdrobitoare îl susţine pe Conţac. Zarug nu prea este cunoscută prin judeţ, influenţa ei fiind mai mult la nivel de Botoşani. Să mai adăugăm faptul că social-democraţii nu prea sunt încântaţi să fie conduşi de-o femeie, nu că ar fi misogini, dar altfel se simt când deasupra lor se află un pantalon cu prohab şi nu o fustă cu chiloţei dantelaţi pe dedesubt.
Influenţa lui Gheorghe Marcu este slabă prin judeţ, aproape că nu există. Ceva prin partea Dorohoiului, probabil datorită cumătrului său, actualul deputat Andrei Dolineaschi, ceea ce nu-i dă şanse să fie votat preşedinte. Nu pot spune că am fost sau sunt un apropiat al lui Gheorghe Marcu, dar nici că am fost prea îndepărtat de persoana sa. Tipul este inteligent, dar de aici şi până la a demonstra aptitudini de conducător este ceva distanţă. Ori, judeţul, îl percepe pe Marcu ca având un caracter moale, nebătăios, fără veleităţi de lider. Mai pe direct, n-are lipici în rândul social-democraţilor, ceea ce mă face să afirm, chiar dacă cu multă îndrăzneală, că lui Marcu nu-i este hărăzit să ajungă preşedinte al PSD.
Să mai luăm act că de când am scris acel editorial şi am rostit nişte nume, o parte din susţinătorii lui Marcu s-au cam îndepărtat de acesta, creând în jurul său un gol. Viorica Afrăsânei; Vasile Hălăsanu sunt mai interesaţi de numirea lor ca subprefect decât să-l susţină pe Marcu să ajungă preşedintele partidului, susţinere de pe urma căreia nu se aleg cu nimic.
Nici Costică Macaleţi nu mai pare a fi interesat de debarcarea lui Conţac din fruntea partidului, el fiind perceput mai mult ca făcând partea din gruparea lui Zarug şi nu ca un susţinător fervent al lui Marcu. Prin readucerea în fruntea instituţiilor publice a unor foşti şefi, preşedintele Conţac şi-a întărit şi mai mult puterea în partid. Cu susţinerea din judeţ, cu aducerea la ordine a unei părţi dintre rebelii din Botoşani, Conţac îşi are asigurată înnoirea mandatul de preşedinte al PSD.
Iar de vor apărea ceva contracandidaţi, se va face pentru salvarea imaginii democraţiei. Pe concurenţii adevăraţi, dacă vor avea curajul să iasă la bătaie, după alegeri Conţac îi va răspopi, că la aşa ceva se pricepe. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Două ore cu Traian Băsescu
Petrecere caritabilă romanească de Ziua Îndrăgostiţilor
Corneliu Bucur pe urmele lui Badea Cârţan, la Roma
Rezervaţia LiBEARty – raiul urşilor pensionari
E.ON Gaz Distribuţie continuă planurile ambiţioase de investiţii în infrastructură
O singură companie holding E.ON în România
Iulian Urban a pus băncilor căpăstru
Românul şi naşul
Va răspunde Tăriceanu pentru că a înstrăinat ilegal resursele din Marea neagră?
Comentariul comentariilor XXIV
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Se consideră un as al volanului
Ce i s-a micşorat lui Geoană, de mila ţărişoarei?!
Soluţii anticriză s-au sugerat, dar ele vor rămâne simple propuneri
Plăcuţele de înmatriculare murdare, motiv pentru un nou bir financiar
Un proiect întocmit anapoda ţine în loc banii ce deja se află la Piatra Neamţ
Atenţie la produsele contrafăcute!
După promisiunea cu banii europeni, Ţâbuleac promite drumuri europene
A monitorizat prostia lui Egner şi… a constatat că n-are limite
Externalizarea serviciului de bucătărie rămâne o himeră a directorilor de spitale
Concediul pentru creşterea copilului se acordă şi celor din afara ţării
Boc minte. Pensia minimă promisă va fi de la anul
Hoţii la firma de curierat rapid Atlassib
Suprimarea sporurilor va aduce Spitalului judeţean economii
Din temerile sindicaliştilor către prefect
Fundamentalişti portocalii în Vorona Mare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog