Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6296
De la 07 Ianuarie 2003
123116695
pnl
Editorial

Democrat-liberalul Cristian Achiţei va fi salvatorul PNL

  • Ioan Rotundu
  • 2 October 2016, 23:00
Sâmbătă, la Botoşani, cele câteva sute de liberali în amestec, liberali cu pretenţie de urmaşi ai lui Brăteanu şi democrat-liberalii urmaşi ai lui Băsescu s-au întâlnit pentru a vota pe acei colegi pe care ei îi consideră merituoşi să-i reprezinte şi să ne reprezinte judeţul în viitorul Parament ce va rezulta în urma alegerilor din 11 decembrie a.c.
Cum era de aşteptat, primul loc l-a ocupat Costel Şoptică, cu 251 de voturi din cele 473 ale liberalilor contabilizaţi a fi prezenţi. Era de aşteptat să fie aşa pentru că Şoptică s-a bucurat de sprijinul liberalilor din judeţ cu care a derulat afaceri prospere, care au probleme cu legea şi cei care îl consideră a fi de-al lor şi nu unul de-al lui Băsescu.
Tot previzibil era ca locul doi să-l ocupe Cristian Achiţei (foto) pentru că el a fost votat de liberalii autentici şi cu sufletul curat şi care l-au apreciat şi au găsit în Achiţei un sprijin câtă vreme acesta a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Cei din fostul PDL l-au votat pentru c㠄este de-al nostru”, aşa că a primit 246 de voturi, la numai 5 voturi distanţă de Şoptică.
Lucrând atent şi diplomat de la liberal la liberal, fără a ţine cont de partidul de provenienţă, Cristian Roman a reuşit să prindă locul trei, un loc considerat eligibil numai dacă va opta pentru a candida la Camera Deputaţilor. Roman a primit 235 de voturi din cele 473, scorul pentru primii trei fiind destul de strâns.
Surpriza a produs-o Mirela Saucă, fostă PDL, care l-a devansat pe Verginel Gireadă. Saucă a primit 160 de voturi în timp ce Gireadă numai 123.
Surpriză, dar neplăcută, i-a fost dat să întâmpine actualul senator Viorel Grigoraş. El a primit 134 de voturi şi se clasează pe locul 5, ceea ce-l situează în afara locurilor eligibile, indiferent că ar candida la Senat sau Camera Deputaţilor. Să încercăm să creionăm cum s-ar plasa câştigătorii în raport de Camera preferată. Dacă Şoptică va alege primul loc la Senat, atunci liberalii vor culege foarte puţine voturi şi nu vor avea nicio şansă la al doilea post de senator.
Dacă Şoptică preferă Camera Deputaţilor, atunci Cristian Achiţei este de preferat să aleagă Senatul. El va avea sprijin în judeţ, inclusiv de la primarii PSD, şi ar putea aduce PNL-ului şi al doilea post de senator. De va fi o astfel de alegere, îi recomand actualului senator Viorel Grigoraş să ceară locul doi la Senat, pentru a face echipă cu Achiţei, având mari şanse să-şi păstreze actualul mandat. Rămas pe locul întâi la Camera Deputaţilor, Costel Şoptică nu va fi copleşit cu voturi cum nu a fost nici atunci când a candidat la postul de consilier judeţean cap de listă.
Şoptică are imaginea pe care nu vrea s-o accepte ca fiindu-i deloc favorabilă dar va descoperi realitatea după aceste alegeri parlamentare. Făcând echipă cu Roman, care în alegerile din 2012 a adunat cu puţin peste 2 mii de voturi, Saucă de pe locul trei nu mai are şansa de a fi validată. Riscul acestei variante este ca liberalii să prindă doar 3 mandate de parlamentar.
În varianta când Şoptică s-ar duce la Senat şi ar rămâne cap de listă la Camera Deputaţilor Cristian Achiţei, atunci voturile se vor înmulţi iar Roman şi Saucă au toate şansele să ajungă deputaţi. Aceasta ar fi şi varianta cea mai avantajoasă şi mai sigură pentru ca liberalii să prindă 5 posturi de parlamentar din cele 9 pentru că Şoptică la Senat ar face echipă cu Grigoraş, ambii cu bani mulţi şi ar putea cumpăra suficiente voturi să le salveze libertatea viitorului cu o nouă imunitate parlamentară.
Oricare variantă s-ar contura, este cert că piesa valoroasă rămâne Cristian Achiţei şi el va constitui brandul cu care liberalii vor putea ieşi în campania electorală ca să-i convingă pe botoşăneni să le dea votul.
De remarcat că din toate combinaţiile numele lui Verginel Gireadă nu mai apare pe un loc eligibil. Rămas fără un nou mandat de parlamentar, Gireadă nu se va plictisi. Sunt mulţi cei care-l aşteaptă pentru a-i cere anumite explicaţii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 3.10.2016
Bancul zilei: Inteligenţă de american
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 30.09.2016
Vicepreşedintele CJ Dorin Birta minte neinspirat
Gigi Becali a amenintat un lider PMP ca ii ia casa daca o mai ataca pe sefa DNA:
Sa nu te mai iei in viata ta de Laura Codruta Kovesi si de Florian Coldea
Laureat Nobel: ”Politicienii UE ignora rezultatele cercetarii stiintifice atunci cand sunt neconvenabile politic”
Referendum antirefugiati: Martin Schulz acuza "jocul periculos" al Ungariei
Alina Gorghiu, propusa ca presedinte unic al PNL
Ministrul Lazar Comanescu ia in calcul inlocuirea atasatilor economici din ambasade:
E nevoie de oameni noi care sa promoveze interesele economice externe ale Romaniei
Botoşani: Magistraţi reclamaţi pentru lipsă de operativitate şi obiectivitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog