Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10288
De la 07 Ianuarie 2003
122895937
Editorial

Dezmăţul din învăţământ

  • Ioan Rotundu
  • 1 March 2007, 23:00
Numai în numărul de faţă al publicaţiei avem două ştiri despre violenţa din şcoli. La Boscoteni, un sat al comunei Frumulşica cocoţat pe cel mai înalt deal din judeţ, directorul de şcoală a căpăcit îngrijitoarea. Nu a fost sancţionat de către cei de la IŞJ pe motiv că bătaia aplicată femeii s-a făcut într-un spaţiu închis, fără martori. Eu ştiam că şcoala este instituţie publică de stat şi că orice ilegalitate sau abuz comise într-o astfel de instituţie sunt de natură publică. Nici măcar sălbăticia cu care directorul a bătut-o pe femeie (lovită cu pumnii peste cap, faţă şi mâini) n-a provocat milă şefilor de la IŞJ, să efectueze o anchetă disciplinară. Se aşteaptă ca femeia să obţină certificat medico-legal şi apoi, poliţia, să facă cercetările de rigoare. Dacă femeia este una săracă, nu va avea bani pentru a-şi plăti certificatul medico-legal, care a ajuns să coste sute de mii de lei vechi, iar poliţia nu va declanşa nici o cercetare, neavând dovezi. Iată cum directorul va scăpa nepedepsit şi va putea căpăci în bună voie pe oricare alt angajat, având grijă să nu fie văzut.
Cea de-a doua ştire dezvăluie cum un elev de liceu, în drum spre casă, este abordat de un coleg de la altă unitate liceală din Botoşani şi bătut până la sânge. Ştiri de acest fel publicăm cam la un interval de două, trei zile. Prin mai toate şcolile şi liceele din Botoşani au loc încăierări sângeroase. Însă nici un comunicat din partea conducerii acestor instituţii şcolare sau IŞJ prin care să se aducă la cunoştinţa publică ce măsuri au fost luate cu elevii găsiţi vinovaţi. Nici pe la şcolile din judeţ lucrurile nu stau altfel. Bătăi au loc între cadrele didactice, unele ajunse la urechea celor de la IŞJ şi ascunse cu grijă, altele tranşate pe plan local cu conducerea şcolii.
Mai grav mi se pare însă altceva. Pe lângă faptul că actul educaţional a suferit o accentuată degradare, între unele cadre didactice şi elevi s-au creat cercuri amicale bazate pe acte reprobabile. În Botoşani călătoresc cel mai mult cu tramvaiul. Am ocazia să stau în mijlocul grupurilor de elevi care merg sau vin de la cursuri. Te îngrozeşte modul în care discută şi ce discută. Elevi pe la licee industriale sau grupuri şcolare se laudă cum au băut cu profesorul, în pauza cea mare, la barul din apropriere. Alţii se laudă că profesorul de chimie, la ora lor a fost mai ameţit decât la ora anterioară. Sau că au pus mână de la mână, au luat profesorului o jumătate şi au copiat la lucrările scrise.
Ştiu şcoli din municipiul Botoşani, dar şi din judeţ, în a căror cancelarii se organizează mese festive, cu consum de băuturi alcoolice şi muzică la calculator. Sponsorii, părinţi cu afaceri proprii şi prospere, se laudă în mediul lor social cum i-au uimit pe profesorii de la şcoala unde le învaţă feciorul cu ce preparate au putut pune pe masă şi ce băuturi fine le-a oferit. În cei 14 ani de presă nu ştiu să fi primit vreun comunicat de la IJŞ, prin care să se facă cunoscute astfel de acte impardonabile cu statutul de cadru didactic şi măsurile dispuse.
Microbuzele şcolare, recent aduse, au fost repartizate şcolilor din judeţ. După repartizare nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor. La Coşula, un microbuz nou-nouţ stă şi rugineşte în curtea primăriei. Nici măcar n-a fost înmatriculat. De folosit nici vorbă. Inspectorii IJŞ cutreieră judeţul cu ochii legaţi. Nu văd nimic din toate aceste rele. Generalul Negrescu organizează conferinţe de presă, spumegă vorbind despre reforma din învăţământ, despre abundenţa fondurilor pentru investiţii, despre multitudinea de programe care aşteaptă să fie accesate, dar nimic despre carenţele educaţionale, despre violenţa din şcoli, despre dezmăţul care a cuprins unele colective de cadre didactice. Desigur, şirul neajunsurilor din şcoli este lung şi mozaicat.
Privindu-l pe ministrul Hărdău, cum pune problema şi vorbeşte, îţi dai seama de ce actul educaţional din şcoli s-a deteriorat atât de grav. Privindu-i pe cei din conducerea IŞJ Botoşani, mai ales generaţia pe care o reprezintă şi raportând totul la cei care conduc şcolile şi generaţia din care fac parte, constatăm că avem în faţă aceeaşi aplaudaci din vremea lui Ceauşescu. Ei se sprijină unii pe alţii, stau adunaţi ciotcă şi privesc grijulii în jur să nu cumva să apară intruşii.
Noua generaţie de învăţători şi profesori este ţinută la poarta şcolii. Ei nu pot accede în posturi de conducere pentru că n-au susţinere locală şi sprijin la IŞJ. Ei nu pot introduce metode noi de predare şi educare, pentru că n-au experienţa necesară, au o mentalitate distructivă pentru elevi, n-au demnitate şi autoritate de catedră. Cel puţin aceasta-i viziunea celor în vârstă faţă de generaţia tânără.
Prin şcoli, dezmăţul este la el acasă. Îmi este milă de acei învăţători şi profesori care şi-au sacrificat toată viaţa pentru a modela generaţii după generaţii de elevi, şi căror merite profesionale sunt estompate de colegii care au abdicat de la demnitatea şi statutul profesional şi s-au coborât în mizeria morală pe care o putem vedea cu toţii. Răul ar trebui curăţat de la cap, adică de la IJŞ. Din păcate, nu este cine s-o facă.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Italia X
A doua trădare a lui Iuda
Horoscop
Friptura de miel
Comentariu la comentarii (XLIII)
(Ioan Rotundu)
Deţinuţi transformaţi în actori de teatru
APIA primeşte cererile de sprijin ale fermierilor, dar numai la sediu
Programul de granturi şcolare s-a modificat
Părinţii învaţă să-şi protejeze copiii de tentaţia drogurilor
Bătaie în toată regula între elevi de liceu
Îngrijitoare de şcoală bătută de director
Cercetat penal pentru evaziune fiscală
Sală a sporturilor de invidiat în Botoşani
Lucrările de mântuială de la blocurile ANL Cişmea ies la iveală
Apa Grup şi-a falsificat indicatorii financiari
Tensiuni între PNG şi PC
Şcolile de şoferi au scăpat de concurenţa neloaială
Buget mic, speranţe mari
Şeful Poliţiei de Frontieră riscă să fie schimbat din funcţie
Ciuştea consideră că a avut succes la Ministerul Muncii
„Valori” ale PD la europarlamentare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog