Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
946
De la 07 Ianuarie 2003
122886595
Editorial

Dihonia răvăşeşte din nou clasa politică

  • Ioan Rotundu
  • 13 March 2011, 23:00
Dihonia iar face ravagii printre partidele politice româneşti. Ceva se întâmplă cu clasa noastră politică dar, din nefericire pentru noi, nu se anunţă vreo schimbare în bine. Criza morală ce a cuprins întreaga clasă politică se adânceşte iar etalonul valorilor sociale coboară şi el în loc să urce la nivelul celui european.
Cel mai dificil moment pare să-l parcurgă Partidul Naţional Liberal şi liderul său Crin Antonescu. Declararea lui Dan Voiculescu de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca informator al Securităţii a lovit direct în proaspăta şi fragila alianţă dintre PNL şi PC.
Să fim bine înţeleşi, Voiculescu n-a făcut muncă informativă în favoarea statului comunist, adică n-a fost ofiţer de informaţii acoperit. Pur şi simplu el a fost un turnător ordinar. Şi-a dat pe mâna Securităţii nu numai colegii de muncă ci şi rude apropiate. Un astfel de om nu mai poate fi un reper moral pentru societatea românească postdecembristă şi nici nu mai are dreptul de a deţine vreo funcţie politică şi cu atât mai mult în stat.
Dar, cu tupeul caracteristic turnătorilor la Securitate, Voiculescu pozează în persoană nevinovată ajunsă victimă a regimului Băsescu. Este o justificare jenantă, puerilă, lipsită de orice demnitate umană şi care nu face altceva decât să ne dezvăluie cât de mic este caracterul omului Voiculescu.
Iar liberalii, prin asocierea cu partidul său şi-au legat de picioare o mare şi grea piatră de moară de care dacă nu se vor dezlega repede, riscă să se ducă la fund, adică să dispară de pe scena politică românească.,
Şi prin PSD dihonia face ravagii. Victor Ponta, comparat de Năstase cu un „mic Titulescu” ne demonstrează zilnic şi cu multă sârguinşţă că n-are nimic din personalitatea marelui diplomat român. Mânat de dorinţa de putere, Ponta ni se înfăţişează ca un mic dictator în devenire. În partid nimeni nu mai are curajul să-l contrazică pentru că riscă să fie linşat public de Ponta sau Năstase.
Mircea Geoană a avut îndrăzneala să declare public că PSD-ul nu poate prelua guvernarea pentru că nu are un program coerent şi viabil. Iar acum Ponta i-a pregătit eşafodul, ghilotina fiind în mâna mentorului său politic Năstase. Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc au dispărut din peisajul politicii social-democrate. Numai Ponta şi Năstase au dreptul să mai pozeze în lideri de marcă ai PSD, restul „ciocul mic”.
Una peste alta, proaspăta Uniune Social-Liberală scârţâie îngrozitor, semn că de la bun început n-a fost bine montată.
Nici în disciplinatul UDM lucrurile nu sunt liniştite. Mişcarea Civică Maghiară nu pare să fie pe placul UDMR, aşa că liderul acestei mişcări a ajuns după gratii. Mă refer la primarul oraşului Tg. Secuiesc arestat pentru luare de mită. Primarul ia mită de un an şi ceva, dar a fost arestat exact când Mişcarea Civică Maghiară se pregătea de o serie de acţiuni publice. Arestarea primarului n-a stârnit protestele celor din UDMR, semn că şi-au dat binecuvântarea şi chiar au solicitat-o, pentru că această mişcare nu face parte din strategia lor de a obţine autonomia teritorială.
În PDL lucrurile sunt şi mai încurcate. Premierul Emil Boc are zile numărate. L-a supărat cu ceva pe preşedintele Băsescu, spun unii. Eu zic că mai degrabă a supărat-o pe Elena Udrea., Cert este că preşedintele Băsescu nu-l mai vrea premier.
Ieri, la Snagov, liderii judeţeni ai PDL au fost convocaţi în regim de urgenţă. Este posibil ca moţiunea de cenzută depusă de USL să fie votată chiar de parlamentarii PDL şi Guvernul Boc să pice. Cum USL nu va putea desemna un premier, preşedintele Băsescu va juca iar cunoscuta piesă de teatru cu consultarea partidelor, după care va desemna premierul pe care-l doreşte.
Interesant este că decapitarea lui Boc vine în momentul când economia începe să răsufle ceva mai uşurată. Probabil Boc va rămâne oaia neagră a perioadei de criză ia noul premier se va împopoţona cu meritul de a fi scos ţara din criză.
Este un scenariu şi nu o certitudine. Sigur este doar faptul că PDL-ul este măcinat de grave probleme de identitate politică şi nici nu sunt semne că problemele se vor rezolva în mod paşnic şi solidar. O posibilă ruptură nu va surprinde pe nimeni.
Însă cel mai important eveniment nu l-am inventariat. Este cel de la Tg. Mureş, loc unde preşedintele Ungariei a declarat că dorinţa secumii de autonomie este una legitimă. Şi o astfel de declaraţie, extrem de jignitoare la adresa poporului român, a rămas nesancţionată politic sau în plan diplomatic. Politicienii noştri, la putere sau în opoziţie, nu sunt numai tricălo9şi ci şi nemernici. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Tratament… medical
Caricatura zilei
Cutremurul din Japonia ar fi deplasat cu 2,4 metri principala insulă din arhipelagul nipon
O persoană care încerca să fotografieze valurile a murit în SUA
Nu putem fi toţi preşedinţi în PSD
Cine mişcă în front sa ne lase!
Încălcarea semnăturii: Crin Antonescu, “Felix” şi Declaraţia de la Praga
Peretele reactorului de la Cernavodă rezistă la un impact cu un Boeing 747
Visul american pentru Republica Moldova
În timpuri de criză, românii din diaspora primesc mâncare de acasî
Arhitectul român care a proiectat un turn de 248 m la Tokyo
Guvernul japonez: Cutremurul va avea un impact economic major
Guvernul japonez: Cutremurul va avea un impact economic major
Elevi botoşăneni premianţi la un concurs internaţional de robotică
Botosaniul se implică din nou în campania „Earth Hour”
Lucian Aroşoaie, dărăbănean de frunte în viziunea liberală
Marcu trage cu arcu’ în… ministrul Finanţelor
„SOS, salvaţi Maternitatea Botoşani”
Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi
Noi piedici privind acordarea de ajutoare sociale
Şomerii sunt chemaţi din nou la întâlnirea cu angajatorii
SomaţI să-şi ia acasă cărţile de muncă
Laudele obligă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog