Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19978
De la 07 Ianuarie 2003
122905627
Editorial

„Drobul de sare” al opoziţiei

  • Ioan Rotundu
  • 10 April 2011, 23:00
De ceva timp mi-a atras atenţia apariţia pe site-şul Jurnalului a unor comentatori care descoperă în orice ştire sau articol de presă un motiv pentru a critica puterea. Sârgul lor de a lovi în actuala putere din orice poziţie a fost observat şi de alţi cititori. Unii mi-au cerut săî nu le mai fie valkidate comentariile.
Pentru că oricare dintre noi are dreptul în a-şi exprima o opinie, atât timp cât opinia celui în cauză nu încalcă minimul nostru de reguli stabilite, nu există nici un motiv să nu le fie validate comentariile. Dimpotrivă, criticând puterea, mai bine ztis greşelile şi abuzurile acesteia, cei din rândul puterii care au ochi să citească şi urechi să audă ar trebui să ia aminte la aceste critici, dacă ele sunt justificare şi argumentate.
Iar dacă celor aflaţi la putere nu le convin criticile aduse, atunci să-şi desemneze şi ei „jandarmi” ai site-ului nostru şi să demonstreze, prin alte comentarii, că cei care îi critică n-au dreptate.
Problema are însă şi un aspect cu care nu pot fi de acord. Este normal să existe opoziţie, ca factor dse echilibru contra puterii, dar când această opoziţie ajunge să afecteze interesul public general, interesul unei comunităţi întregi, deja nu mai avem de-a face cu o opoziţie constructivă ci cu una demolatoare, aducătoare de prejudicii publice.
Vă dau un astfel de exemplu. În oraşul Botoşani, odată cu venirea primăverii, s-a produs o explozie de lucrări de interes public, toate cu finanţare europeană nerambursabilă. Şi încă n-au început toate, pentru că urmează şi altele. Sigur, astfel de lucrări deranjează circulaţia maşinilor, a pietonilor, afectează activitatea comercianţilor aflaţi pe traseu, dar nu se poate altfel. N-ai cum face curăţenie în casă fără să nu faci mizerie şi să nu deranjezi vecinii!
Toate aceste lucrări au fost etichetate de comentatorii opoziţiei ca fiind oportunităţi de furat pentru puterea portocalie, mai exact pentru primarul Flutur, pentru preşedintele Consiliuzlui Judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac şi mai ştiu eu care portocaliu.
Dacă privim toate aceste investiţii prin prisma furatului şi nu a necesităţii lor de ordin urbanistic, atunci n-ar mai trebui să se deruleze investiţii publice nici la Botoşani, nici în ţară şi nicăieri în lume. Şi ştiţi de ce? Pentru că cei aflaţi la putere, „roşii”, „portocalii”, „violet” etc. au furat şi vor fura. În toată lumea cei ajunşi la putere, sau cei care vor să ajungă, o fac pentru a fura. Iar furturile îmbracă forme di8ferite, unele mai inteligente decât altele.
Să nu-şi închipuie cei care-l acuză pe Flutur că fură, că primarul stă pe un mnunte de euro şi îşi ia din el cât crede el de cuviinţă. Banii europeni nu trec prin mâna primarului decât sub formă de cifre. Dar apar anumite avantaje pe seama lor, avantaje publice în cea mai mare măsură şi personale ceva mai puţine.
Anul acesta, numai în oraşul Botoşani, se vor derula investiţii de 110 milioane euro, mai mult decât în toată perioada postdecembristă de până acum. Un lucru extraordinar de bun pe care l-a făcut Flutur, şi în premieră, toate lucrările se derulează cu firme botoşănene. Cxe înseamnă aceasta?
Înseamnă sute de locuri de muncă. Înseamnă că 25% din aceste fonduri vor intra la bugetul judeţului sub formă de TVA. Peste jumătate din bani vor intra în buzunarul celor care muncesc sub formă de salarii, impozitele aferente, contribuţia la pensii şi sănătate fiind alte venituri la buget.. Iar aceşti bani pe salarii se vor duce âîn consum, generând alte venituri la bugetul local.
La aşa un urdiniş, oricine ar fi în locul lui Flutur tot s-ar unge cu miere pe degete. Problema este că prin aceste investiţii nu vom mai avea trotuare pline de gropi şi cu asfaltul crăpat. Nu vom avea străzi înguste şi fără locuri de parcare iar oraşul lui Eminescu va arăta civilizat, european.
Când acei comentatori ai opoziţiei critică derularea acestor investiţii, absolut necesare, invocând ca singur argument furtul, deja poziţia pe care se situează nu mai este una de opoziţie, ci una de blocare a dezvoltării vieţii urbanistice a oraşului. Din comentariile lor răzbate invidia neputinţei de a fi făcut ei ce face acum Flutur.
Criticând lucrurile bune, cei din opoziţie pun în umbră inclusiv credibilitatea lor de a critica faptele puterii cu adevărat păgubitoare nouă. „Drobul de sare” că n-ar trebui să se facă investiţii publice pentru că se fură este dovada lipsei de maturitate politică, incapacitatea de a distinge interesul public de cel de partid, ura de a vedea cum Flutur adună capital electoral pentru viitoarele alegeri iar ei, cei din opoziţie, n-au mijloacele necesare de a-i bloca mersul spre un nou mandat de primar.
Când critici excesiv şi fără logică, numai de dragul de a face opoziţie, începi să plictiseşti, devii respingător, iar criticile tale riscă să devină motive de compătimire pentru cei criticaţi. Adică din rău sdă le facă bine. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Surpriză la ghicitoare
Johnson and Johnson, amendată cu 70 de milioane de dolari
pentru că a mituit medici din România, Grecia şi Polonia
Comisia Europeană exclude o restructurare a datoriei Greciei
Atac armat la un centru comercial din Olanda: 6 morţi
Pot să am o părere pro sau contra lui Emil, dar niciodată nu-l voi lăsa pentru Geoană, Olga, Crinuţ
Economisim nu pentru a înfuria oamenii, ci pentru binele general
Emil Boc vrea să scoată din acţiunile la Petrom mai mulţi bani ca Năstase
Dansează pe celebrul hit Bad, al lui Michael Jackson
Efectele vântului puternic
Bucătărie de vară distrusă într-un incendiu
Decedat într-un incendiu provocat chiar de el
Sanitarul preoţilor aflaţi în păcat
Caricatura zilei
IPS Teofan a slujit Sfânta Liturghie la Biserica “Sfântul Gheorghe” din Ştefăneşti
Daniel Beltag, un maramuresean candidat in Lombardia
Portretul tânărului Gaddafi
Kunio Shiga, un bătrân de 75 de ani a supravieţuit singur
timp de o lună, într-un oraş părăsit de toţi locuitorii
Eram se consideră eliminat de la proiectarea drumurilor
Când preşedintele Marcu nu-i acasă....
Licitaţie pentru florile ce vor fi plantate anul acesta în oraş
Rectificare pozitivă la Primăria Botoşani
Măsură vădit contrară intereselor pacienţilor de rând
Ministerul Sănătăţii şi CAS nu vort să renunţe la limitarea consultaţiilor zilnice
Copiii veniţi din străinătate nu se pot acomoda cu şcoala de acasă
Desfiinţarea spitalelor din judeţ dă de furcă Spitalului judeţean
Primari ameninţaţi cu procese de către sindicatul Protecţiei Copilului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog