Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10644
De la 07 Ianuarie 2003
122870711
Editorial

Egalitatea salarială, o nouă şarlatanie politică!

  • Ioan Rotundu
  • 7 May 2009, 23:00
Premierul Emil Boc ne tot ameţeşte de cap că până la sfârşitul lunii iunie a acestui an vom avea o lege a salarizării pentru cei din sistemul bugetar prin care la funcţii egale şi salariile vor fi egale. Pentru cei care au fost angajaţi şi înainte de 1989, ştiu că în regimul comunist a existat o astfel de lege. Mă refer la Legea 57/1974 privind retribuirea. Era o lege care reglementa salariile funcţiilor comune pe economie, bineînţeles că respectându-se o anume ierarhizare a lor, pornindu-se de la veriga de bază şi până la nivelul ministerelor şi a altor organisme administrative şi legislative centrale. Şi în comunism exista un raport între salarul minim şi cel maxim. De exemplu, îmi amintesc că atunci când salarul minim era de 1070 de lei, cel mai mare salariu îl avea un ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, în sumă de 5.500 lei, adică un raport de 1 la 5.
Acum, în intenţia noii legi, principiul de bază al ierarhizării salariilor a fost stabilit pe baza unui raport de 1 la 15. Adică, la actualul salariu minim pe economie de 600 lei, cel maxim va fi de 9.000 lei. Nu de acest raport am să mă leg, pentru că nu ştiu încă ce funcţii vor fi clasificate la nivelul de jos şi care vor fi situate la nivelul maxim. Dacă se vor folosi clasificările din fosta Lege 57, cred că se va crea o lege mult apropiată de realităţile vieţii.
Numai că deja au apărut abateri de la principiile stabilite a se respecta în construcţia legii. Iar cei care au cerut să se situeze deasupra legii sunt chiar cei puşi s-o aplice. De la ministerul Justiţiei s-a transmis comisiei de lucru la viitoarea lege structura funcţiilor ministeriale. Iar funcţia de inspector, care este o funcţie comună tuturor ministerelor, a fost strecurată la categoria funcţiilor deţinută de magistraţi. Altfel spus, inspectorul din ministerul Justiţiei nu va avea leafă egală cu inspectorul din ministerul Transporturilor sau a Finanţelor, ci una superioară acestora din urmă. De ce? Pentru că cei din Justiţie s-au situat totdeauna deasupra legii, iar când cineva a încercat să-i tragă de mânecă, să le bată obrazul şi-au dat hotărâri prin care s-au substituit legii.
Manevra ministrului Justiţiei este doar începutul. Astfel de strecurări peste principiile legii vor veni şi din partea Elenei Udrea, de la Turism şi din partea altor şefi politici aflaţi în graţiile preşedintelui Băsescu. Iată cum egalitatea socială a salariilor din sistemul bugetar promisă de premierul Boc s-a transformat deja într-o şarlatanie politică. Dar asta nu-i singura!
În paralel cu legea salarizării în sistemul bugetar se lucrează şi la o nouă lege a pensiilor. O lege care să asigure fiecărui salariat o pensie în raport cu contribuţia avută la asigurările sociale. Practic, prin adoptarea acestei legi se urmăreşte eliminarea acelor pensii aberant de mari, de peste 300 milioane lei vechi, adică 30.000 lei noi. Şi în construcţia acestei legi s-a strecurat o portiţă de inechitate socială faţă de cei mulţi şi de avantaje pentru cei puţini, dar privilegiaţi.
Pentru magistraţi, militari şi parlamentari pe lângă pensia care va rezulta din calculele efectuate în baza noii legi, se va mai adăuga o sumă specială. Cică o recompensă pentru munca prestată în aceste sisteme. De vreme ce vom avea o lege a salarizării, prin care magistraţii vor primi salarii după importanţa socială a muncii lor, de vreme ce militarii şi parlamentarii beneficiază pe lângă lefurile de bază de fel de fel de sporuri şi alte sume forfetare, de ce să aibă adausuri speciale şi la pensie? Viaţa lui de pensionar este altcumva decât a unui profesor pensionar? Cu ce este mai prejos un profesor universitar de un magistrat sau un parlamentar? Dimpotrivă, perfecţionarea profesională a acestora n-ar fi cu putinţă dacă n-ar exista profesorii universitari. Şi, atunci, de ce aceste inegalităţi sociale?
Nu există profesia de parlamentar. Este o accedere în sfera puterii şi a privilegiilor dintr-o voinţă personală. De ce să fie recompensat pentru asta? Politica nu trebuie considerată o sursă de îmbogăţire, ci una de responsabilitate civică asumată şi de angajare dezinteresată în interesul comunităţii. La noi s-au inversat aceste valori. Se intră în politică pentru a se chivernisi, ceea ce nu este normal şi firesc. Din păcate, şi spre nefericirea noastră, nici Guvernului Boc nu-i este dat să ne facă dreptate, să ne aducă acele reparaţii morale după care tânjim de 20 de ani, să reformeze clasa politică. Şi acest guvern este dominat de şarlatani. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Elena Băsescu a primit o pereche de opinci
Sluga Chişinăului s-a dus la Moscova
să ceară voie pentru “Parteneriatul Estic” lansat de UE
S-a înfiinţat Coaliţia Societăţii Civile pentru Românii de Pretutindeni
Sărbătoare de 10 Mai şi la Biserica Buna-Vestire din Montreal!
Comunicat de presă ISU
„Vasilache” va juca în Turcia
Răţuşca cea urâtă
Comentariul comentariilor LXXI
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Orgoliul poliţistului
Câştigă şi tu bani pe net
Paul Popa este oficial subprefect
Angajaţii DGASPC Botoşani deja au rămas fără bani de salarii
Apa Grup vrea o majorare a preţului apei cu 31%
„Satule, mândră grădin㔠la a 30-a ediţie
CJ Botoşani a sărbătorit Ziua Europei la şcoală
Primarul Capotă vrea sutane preoţeşti la vidioconferinţe
Românul şi gripa porcească
Tocăniţă de pui
Iar s-a amânat plata subvenţiilor în zootehnie
Bugetul medicilor de familie s-a subţiat cu peste 50%
Schimbare de tactică a luptei sindicale şi în Sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog