Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu

1 EURO = 4.6975 lei
1 USD = 4.1192 lei


Număr accesări
Astăzi:
4645
De la 07 Ianuarie 2003
66281754
Editorial

Egoismul a învins unitatea luptei sindicale

  • Ioan Rotundu
  • 15 September 2006, 23:00
Boicotarea festivităţilor de deschidere a noului an şcolar de către liderii de sindicat din învăţământ s-a soldat cu un insucces de notorietate. Dealtfel, mulţi analişti politici de talie naţională au anticipat acest eşec. Între lupta sindicală de obţinere a unor revendicări salariale şi micile plăceri oferite de deschiderea anului şcolar, învăţătorii şi profesorii au ales ultima variantă. Opţiunea lor face parte din consacrata noastră mentalitate, când egoismul nevoilor imediate primează intereselor generale pe termen lung. Să mă explic.
De o bună bucată de vreme învăţători şi profesori, de-a valma, au descoperit că sărbătorile şcolare sunt minunate prilejuri de a-şi completa veniturile: material şi financiar. Dacă până în 1989 sărbătoream Ziua învăţătorului, într-un cadru mai rigid şi cu teamă, ca să nu spun cu mai mult bun simţ, în perioada postdecembristă aceste sărbători s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Au apărut sărbători ca cea a „Abecedarului”, banchet de absolvire a clasei a IV-a, a VIII-a, ziua dirigintelui, onomastici ale profesorilor, directorilor, şi multe altele la care, prozaic exprimându-mă, îţi stă mintea-n loc.
Deschiderea anului şcolar a devenit pentru învăţători, profesori şi diriginţi prilejul în a lua contact cu părinţii elevilor şi a stabili strategii de colaborare pe întreg anul de învăţământ. La clasa întâia, învăţătorii îşi chestionează bobocii cu privire la starea părinţilor. Ei îi descoperă pe acei „Gârneaţ㔠cu tată cârciumar, pe acele odrasle de întreprinzători prosperi, se orientează asupra persoanei potrivite pentru a prelua frâiele Comitetului de părinţi. Încă din prima zi cântăresc din ochi pachetul-cadou, apreciază preţul buchetului de flori şi înfiripă relaţii de amiciţie cu părinţii ce afişează opulenţa, ca semn al stării materiale de care se bucură.
Tot din primele zile de şcoală părinţii care au odrasle mai sensibile la carte, sunt îndrumaţi în a lua pentru ei ore suplimentare de pregătire. Iar cel cu recomandarea se arată dispus la „sacrificii”, adică să fie el cel care îşi asumă responsabilitatea acelor pregătiri suplimentare, bineînţeles contra unui tarif orar pe măsură. Dacă până prin 1989 meditaţiile se dădeau celor din clasa a VIII-a, pentru mai multă siguranţă că vor intra la liceu, şi celor de clasa a XII-a drept garanţie că vor reuşi la facultate, acum aria meditaţiilor s-a extins. Sunt învăţători care dau meditaţii începând cu clasa a II. Sunt profesori care meditează elevii, începând cu clasa a V-a şi până într-a VIII-a. Afacerea s-a cam degradat la nivel de liceu, accesul într-o facultate nemaidepinzând de cunoştinţe, ci de punga tatălui.
Ei bine, pentru ziua de ieri cadrele din învăţământ au avut de ales să meargă la miting s-au să-şi satisfacă micile plăceri egoiste. Acum ştim, iar dovezile sunt mai multe decât elocvente, că peste 90% din învăţători şi profesori şi-au aşteptat elevii în poarta şcolii. Îl invidiez aici pe ministrul Hărdău, care i-a înfruntat deschis pe liderii naţionali de sindicat, spunându-le pe şleau că greva lor va fi una formală, iar majoritatea copleşitoare a cadrelor didactice va fi prezentă în şcoli. Ministrul, care face parte din aceeaşi generaţie cu ponderea greviştilor, a mizat tocmai pe mentalitatea pe care am invocat-o: egoismul – piedică în calea unităţii luptei sindicale.
Câtă vreme componenta dominantă a mentalităţii lucrătorilor din învăţământ va rămâne trăsătura negativă a egoismului social, mica bucurie înjositoare de a întinde mâna şi primi, sunt slabe şanse ca această categorie de bugetari să-şi recapete demnitatea şi prestigiul profesional. Este un mare păcat pentru naţiunea română, o tristă şi ruşinoasă stare de fapt.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (8)]


Comentariu la comentarii (CLXIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
UE văzută de americani
Friptură de pui la cuptor
Au sunat la jandarmi să reclame că sunt atacaţi de fantome
Incendiu de la un scurtcircuit
O afacere profitabilă
Umilinţă mai ceva ca la Canossa, dar cu speranţe minime
Expoziţie de afiş francez
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Cum sunt momiţi ţiganii la muncă
Generozitatea americană răsplătită de oficialii botoşăneni
Două iniţiative democrate menite să ajute Dorohoiul
Dreţcanu vrea ca Învăţământul să se înfrupte din banii Fondului Proprietatea
Încet, dar sigur, mall-ul botoşănean va prinde contur
Ţărăniştii negociază intrarea democraţilor în PPE
"Medical Mission" şi-a încheiat vizita între copii
Culesul bureţilor
A venit şi rândul Zilei Internaţionale pentru Protecţia Stratului de Ozon
Profesorii au ales să stea cu spatele la grevă şi faţa la elevi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!