Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12124
De la 07 Ianuarie 2003
122872191
Editorial

Ei ne servesc gogoaşa, noi o înghiţim

  • Ioan Rotundu
  • 5 August 2010, 23:00
Tema ce-o aduc în atenţia publică, prin editorialul de faţă, a mai fost dezbătută. Am crezut că, odată ce le-am enunţat public numele şi le-am acuzat că nu respectă legile ţării, persoanele puse în fruntea instituţiilor deconcentrate sau cu competenţe de control, au luat aminte şi se vor supune legii, ca noi toţi muritorii de rând. Departe de aceste persoane astfel de intenţii. Aşa că, simţindu-mă lezat în drepturile mele de cetăţean, în primul rând, de jurnalist aflat în slujba societăţii civile ce mi-am asumat de bună voie responsabilitatea de a asigura o informare corectă a cetăţeanului, reiau tema, chiar dacă voi fi acuzat că sunt prea virulent.
În urmă cu două zile am fost nevoit să public o declaraţie aparţinând comisarului şef de la Garda de Mediu, Rodica Zelincă, prin care aceasta aducea la cunoştinţa publică că un abator nu a respectat normele sanitare de depozitare a resturilor animaliere, fiind sancţionat cu o amendă de 10.000 lei. Ca şi în alte rânduri, comisarul şef n-a divulgat numele abatorului şi patronul acestuia. Am remarcat că stă în obiceiul acestui şef de instituţie să acopere numele societăţilor sancţionate şi a patronilor acestora.
Intuind cam despre ce abator poate fi vorba, pentru că trecusem prin zonă cu nici două săptămâni în urmă, am declanşat propriile noastre investigaţii. Aşa am aflat că abatorul care nu respectă normele sanitare şi de mediu aparţine de societatea DOLY COM, patron Iulian Căzăcuţu, punctul de lucru aflându-se la intrarea în localitatea Roma. Despre acest abator noi am scris în repetate rânduri că nu respectă normele de mediu, ilustrând cele scrise cu fotografii din care se vedeau oase aruncate pe imaşul comunal, aflat în spatele abatorului. Abatorul este autorizat să-şi exporte produsele în ţările membre ale Uniunii Europene. Este singurul abator din judeţ autorizat pentru export de produse. De ce comisarul şef Zelincă i-a trecut numele sub tăcere? Nici amenda declarată nu este cea reală. Nu 10.000 lei noi a fost cuantumul amenzii, ci numai 1.200, ceea ce este cu totul altceva.
Îl acuz public pe comisarul şef Rodica Zelincă de pactizare cu infractorul, de tăinuire, de favorizare la producerea de noi infracţiuni, de primire de şperţ şi foloase necuvenite. O mai acuz de încălcarea cu bună ştiinţă a prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Numele societăţii sancţionate şi a patronului său nu sunt informaţii clasificate, ci publice, iar trecerea lor sub tăcere înseamnă a a-l pune pe cetăţean în imposibilitatea de a se feri să cumpere o marfă depreciată calitativ, stricată, cu vicii ascunse etc. De asemenea, în cazul de faţă, de a nu intra într-un perimetru infestat, de unde s-ar putea molipsi de anumite boli.
Dacă comisarul şef Zelincă crede că acuzaţiile mele sunt nefondate, nejuste şi nedrepte, să facă bine şi să ne dea lista cu numele societăţilor şi a patronilor sancţionaţi în ultimele 30 de zile. Noi o vom publica gratuit. Totodată cerem prefectului Cristian Roman, ca şi garant al respectării legilor în judeţ, să ia măsuri cu şefii instituţiilor care nu respectă dreptul cetăţeanului la informare. Cum de directorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Dumitru Monacu, poate să nominalizeze societăţile şi persoanele nominalizate, iar ceilalţi nu? Observaţia şi acuzaţiile de faţă sunt valabile şi pentru inspectorii ITM, DSV etc.
O altă gogoaşă ne-a servit-o conducerea IJP Botoşani, prin persoana comisarului şef Gheorghe Plai. Dumnealui, luând de bune informaţiile ce i le-au servit subalternii, susţine că a aplicat sancţiuni valutiştilor din piaţă şi că a dispus măsuri de stârpirea acestora. Domnule Plai, suntem săraci, dar nu şi proşti. Cum intri în piaţă eşti asaltat de valutişti, cuponari, vânzători de telefoane mobile, comercianţi de ţigări netimbrate etc. Camerele de luat vederi sunt o cheltuială aproape inutilă. Ţiganii şi valutiştii vor fi primii informaţi asupra unghiurilor moarte, adică de unde nu pot fi filmaţi. Ţiganii vor continua să fure, valutiştii să negocieze. De sancţionat, a fost sancţionaţi tot cel necăjit, venit să schimbe 100 euro câştigată cu multă sudoare de către soţul aflat în Spania. Nici un valutist n-a fost sancţionat, pentru că el se achită conştiincios de şpaga hărăzită, la ziua şi în locul convenite.
Eu unul nu mai vreau să fiu servit cu gogoşi, pe care să le transmit mai departe sau să le înghit, un fel de adevăruri trunchiate sau modelate după interesul privilegiaţilor din instituţiile statului, privilegiaţi pentru care noi ne spetim muncind ca ei să-şi ia leafa al timp. Am zis!
JD 30.05.2007 – format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Patru inspectori fiscali sunt cercetaţi penal
Program Tv SOMAX, bineri, 6 august
Bancul zilei: Martor incomod
Verze murate, că fără ele fasolea rămâne vădană
Băsescule, te iert de toate, dar pentru asta nu!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog