Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23099
De la 07 Ianuarie 2003
122883166
Editorial

Epoca Băsescu s-a încheiat

  • Ioan Rotundu
  • 21 December 2014, 23:00
Duminică, 21 decembrie 2014, Traian Băsescu a ieşit pentru ultima oară pe poarta Palatului Cotroceni, reşedinţa oficială de Preşedinţiei României. A ieşit în onorurile Gărzii militare, a sărutat steagul României şi, păşind dincolo de poartă, a fost primit cu aplauze de simpatizanţi şi huiduieli de către cei care i-au fost ostili.
Băsescu a părăsit Cotrocenilor în atmosfera de aplauze şi huiduieli aşa cum a şi condus România vreme de zece ani. A intrat pe poarta Cotrocenilor în decembrie 2004, în aplauzele mulţimii care l-au susţinut prin votul lor, având credinţa că cel pe care l-au ales le va fi salvatorul, aducătorul de o viaţă mai bună, prosperă şi fericită.
Numai că spiritul său de politician, puternic marcat de viaţa austeră de marinar, de singurătatea petrecută în cabina de comandă şi înecându-şi singurătatea în vreo sticlă cu rom sau whisky, l-a făcut un fel de lup singuratic refugiat la Cotroceni. Ajuns preşedinte pe creasta de val a Alianţei DA, alături de liberalul Călin Tăriceanu ca premier, Băsescu a intrat repede în conflict cu acesta. Timp de patru ani, Băsescu a stat la Cotroceni pe post de cucuvea, fiind repede considerat o fire conflictuală nu numai cu politicienii din ţară dar şi cu cei din afară.
Premierul Tăriceanu, dorind o mai largă putere în guvernare şi un control mai accentuat asupra Justiţiei, şi-a dat seama că Băsescu îi stă în cale aşa că a organizat suspendarea lui din funcţia de preşedinte. Spiritul de luptător al lui Băsescu a fost mai puternic, românii încă nu-l abandonaseră şi mai credeau în salvatorul lor, aşa că suspendarea a eşuat.
Din toamna anului 2008, de când la putere a venit Guvernul Boc, preşedintele a început să se joace de-a guvernarea, premierul Boc fiind doar un fidel executant al său. Joaca lui Băsescu de-a guvernarea avea să nemulţumească pe mulţi români dar mai ales pe cei din opoziţie, după ce li s-a alăturat şi PSD-ul care, deşi intrase la guvernare alături de Boc, şi-au dat repede seama că şeful guvernului era, de fapt, preşedintele Băsescu, aşa că s-au retras în opoziţie.
Între timp a venit peste români criza economică iar preşedintele Băsescu s-a dovedit a fi un bun luptător şi cu astfel de fenomene economice care atacă cu arme neconvenţionale. A câştigat lupta cu criza economică, o luptă pe care istoricii o vor întoarce şi pe faţă şi pe dos dar care îl vaâ înscrie pe Băsescu în istoria ţării ca pe un adevărat erou, dar s-a ales cu o puternică pierdere de capital electoral.
Organizarea opoziţiei în USL l-au obligat pe Băsescu să fie mai atent cu noii săi adversari politici, mai ales că după un mandat petrecut la Cotroceni se maturizase politic şi începuse să fie mult mai diplomat în lupta cu adversarii.
După ce a câştigat lupta cu criza economică, preşedintele Băsescu a deschis un al doilea front de luptă, cel cu corupţia. Reuşind să aducă în fruntea ţării un Procuror General în persoana doamnei Codruţa Kovesi şi un procuror şef la DNA în persoana lui Daniel Morar, Băsescu a pus bazele unui dur mecanism de acţiune a procurorilor în lupta cu corupţia, un mecanism care este devastator şi astăzi.
Descătuşarea Justiţiei de politic şi lupta împotriva corupţiei îl va înscrie pe preşedintele Băsescu în istoria ţării cu un al doilea succes, după lupta cu criza economică.
Căderea Guvernului Boc şi Ungureanu şi intrarea USL-ului la guvernare n-a reuşit să dărâme mecanismul de luptă împotriva corupţiei pus la cale de preşedintele Băsescu. Cei doi co-lideri ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au dat seama că nu-şi pot apăra bar. Aşa s-a pus la cale lovitura de stat din august 2012 şi suspendarea preşedintelui Băsescu.
Din nou spiritul de luptător al lui Băsescu dar şi neîncrederea unei majorităţi a românilor în Guvernul Ponta l-a salvat din nou pe Băsescu de la demiterea din funcţie, ceea ce a încurajat, printre altele, Justiţia să continue lupta cu corupţia.
Desigur, se pot scrie multe despre moralitatea preşedintelui Băsescu, despre ieşirile sale publice pline de picanterii, despre gafele sale politice dar ce este cert rămâne faptul că sub preşedintele Băsescu în România s-au produs schimbări semnificative atât în politica internă cât şi cea externă iar preşedintele Băsescu a situat România în cadrul organismelor europene printre ţările ale căror voce trebuie ascultată.
Aş putea spune că Băsescu şi-a sacrificat o mare parte din imaginea sa de conducător, pierzând electoral, pentru a pregăti ţara în vederea predării ei către un preşedinte precum Klaus Iohannis. Rămâne de văzut dacă efortul său de consolidare a statului de drept va fi continuat cu succes de actualul preşedinte.
Ieri, la Cotroceni s-a încheiat „epoca Băsescu” şi s-a intrat în „epoca Klaus”. Nu s-a produs o schimbare istorică în viaţa României ci s-a asigurat o continuare a ţării pe drumul consolidării statului de drept, a luptei cu corupţia şi s-au pus bazele formării unei noi clase politice, care, sperăm, să fie total diferită de „clasa politică ticăloşit㔠a lui Băsescu. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


DJDP Botoşani: Comunicat de presă
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Anunţ URBAN SERV
Bancul zilei: Băsescu la adânci bătrâneţe
Ciorba de burta- reteta veche, autentica- din caietul cu retete boieresti
Horoscopul zilei
Opozitia trebuie sa inceteze jocul politicianist prin care doreste contestarea bugetului la CCR
Gazprom a primit o lovitura dura din Germania Concernul BASF a anulat un schimb urias de active. Criza din Rusia se accentueaza
Traian Basescu a sarutat drapelul la plecarea de la Cotroceni
Cine l-a insotit pe Klaus Iohannis la Cotroceni
Klaus Iohannis a preluat functia de presedinte. Traian Basescu a parasit Palatul Cotroceni
PNL Botoşani salută investirea Preşedintelui Klaus Iohannis
Incediu cu victima la Blandesti
Vremea colindelor la Corni
Femei liberale din Botoșani la întâlnire cu Klaus Iohanis
Darabani – Spectacol cu tradiţii de iarnă, colinde şi urături
Un festin în Ajunul Crăciunului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog