Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21272
De la 07 Ianuarie 2003
122906921
Editorial

Falsa luptă împotriva corupţiei

  • Ioan Rotundu
  • 23 March 2015, 23:00
Asistăm aproape zilnic la arestări spectaculoase operate de procurorii DNA şi ne frecăm mâinile de bucurie că politicienii corupţi ajung după gratii. Este un spectacol menit să ne impresioneze şi să ne convingă de incoruptibilitatea procurorilor conduşi de acest Eliot Ness în fustă românească numit Codruţa Laura Koveşi.
În realitate DNA-ul este un instrument de răfuială politică al unor forţe necunoscute nouă. Iar premierul Victor Ponta a repetă tot mai des că ultima misiune primită de DNA este să dea jos Guvernul pe care-l conduce. Ceva adevăr este în spusele lui Ponta însă lucrurile vor deveni mai transparente când cei aflaţi în spatele DNA-ului vor trebui să iasă la lumină. Cert este că Guvernul Ponta a devenit o pacoste atât pentru economia ţării cât şi pentru imaginea ei în lume. Numai că forţele politice ale PSD-ului sunt adânc înrădăcinate în structurile teritoriale ale statului şi controlează tot ce mişcă. Cine nu-i cu ei este supus unor ameninţări şi şicane cărora este greu să le reziste cel vizat.
Necazul cel mare este că nu avem ce pune în loc, liberalii fiind tot atât de catastrofali, corupţi şi incompetenţi ca şi actualii politicieni de vârf ai PSD-ului.
Dar în timp ce procurorii DNA-ului susţin că luptă împotriva marii corupţii, mica corupţie înfloreşte nestingherită. O să mă refer la nivelul judeţului nostru pentru că aici cunosc mai bine modul în care acţionează mica corupţie. Există o puternică influenţă politică a PSD-ului asupra unor factori de comandă din IJP, din parchete şi în rândul unor judecători. Sunt surse care susţin că Direcţia de Luptă Antifraudă şi DNA Suceava acţionează şi la anumite semnale transmise de liderii PSD.
Cu ceva timp în urmă un procuror botoşănean cu statut de şef. a părăsit funcţia într-un mod foarte discret. Omul furniza informaţii din dosare celor interesaţi. Anchetat de către colegii săi de la DNA Suceava a fost sfătuit să dispară din sistem. A dispărut şi acum îi apără pe alţii, poate chiar pe cei pe care i-a anchetat.
Sunt în Botoşani vreo 3 oameni de afaceri de care poliţiştii, procurorii, judecătorii nu îndrăznesc să se atingă. Dacă ai un conflict cu unul dintre ei şi vrei să angajezi un avocat, când i-ai rostit numele omului de afaceri nici un avocat nu vrea să preia dosarul. Aceşti trei oameni de afaceri sunt şi cei care controlează investiţiile, acum mai puţine, finanţate din banii publici.
Şefii din instituţiile publice acţionează numai dacă primesc liber de la şefii din PSD. De exemplu, ANAF-ul îi execută sau îi trimite în judecată numai pe acei patroni care n-au sprijinul politic al PSD. Iar dacă sunt situaţii care nu pot fi rezolvate în interiorul ANAF-ului, atunci cei cu probleme fiscale primesc sfaturi despre cum trebuie să procedeze ca să scape de eventuale răspunderi financiare sau penale.
Procesele ajunse pe rol în cadrul contenciosului administrativ sunt de asemenea controlate politic. Mai ales cele generate de Prefectura Botoşani prin contestarea unor hotărâri ale consiliilor locale.
Prin comune, patronii mai răsăriţi şi care sunt şi evazionişti fiscali consecvenţi ori se au bine cu cineva înalt din PSD, ori chiar a preluat conducerea organizaţiei locale a partidului. Caz concret la Strahotin – Dângeni unde Gheorghe Maticiuc, găsit de ANAF cu o evaziune fiscală de peste 7 miluiarde lei vechi este acum preşedintele PSD-ului din comună. Dosarul său de evaziune este ţinut în sertar de un şef din IJP iar de la ANAF a fost sfătuit să facă dispărută averea. Omul locuieşte în palate dar în acte este acum sărac lipit pământului.
Primarul PSD de la Drăguşeni, Eugen Nechita, are datorii uriaşe către fel de fel de persoane şi a fost implicat în fel de fel de afaceri ilicite. Reclamat la Poliţie, dosarele sale sunt puse las dospit. Comuna Drăguşeni este arondată Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni. Procurorul şef de aici, fiică de fost ofiţer de Securitate, este perceput ca un „om de-al Vrâncioaiei”, adică cu care poţi tranşa lucrurile într-o anumită direcţie.
Şi despre Judecătoria şi Parchetul Darabani se spune că sunt locuri unde poţi rezolva problema dacă ştii pe a cui buton să apeşi. O spun cei nedreptăţiţi, care au simţit pe pielea lor cum lucrează mica corupţie.
Primarul Portariuc se chinui de trei ani să-i convingă pe cei de la DNA să-l scape de Cătălin Flutur. I-a chemat în mai multe rânduri să ancheteze investiţiile din mandatul lui Flutur. Ieri, procurorii DNA-ului erau din nou invitaţii lui Portariuc. Se apropie alegerile şi omul este îngrijorat că pe Flutur n-a reuşit să-l elimine din preferinţele botoşănenilor. Ce nu poate pricepe Portariuc este faptul că investiţiile lui Flutur au fost realizate de aceiaşi oameni de afaceri cu care colaborează şi el. Şi colaborează extrem de bine şi avantajos, numai că săpând groapă lui Flutur riscă să pice el în ea.
Dar jaful cel mai mare este pe seama banilor publici. Sumele de bani primite de anumiţi primari de la Guvernul Ponta la sfârşitul anului trecut şi în acest an au fost deja „impozitate” de către un important lider din PSD Botoşani., Primarii au trebuit să dea paraua îndărăt că nu degeaba le le-au intrat milioanele în contul primăriei. Apoi, primarii primesc telefoane de la Prefectură sau anumiţi parlamentari cu ce firme să efectueze ainvestiţiile. Numai că firmele indicate au şi preţurile cele mai umflate, lucru iarăşi firesc dacă avem în vedere că patronii trebuie să dea cotă parte protectorului afacerii sale.
Care primar şi-a permis să nu dea curs rugăminţii celui din Prefectură sau parlamentarului şi a efectuat lucrările cu forţele proprii şi la preţuri de 3,4 ori mai mici decât a firmelor recomandate sunt acum anchetaţi de către Poliţia Botoşani. Gheorghe Ciocan, om simplu din Sauceniţa – Văculeşti, mi-a explicat că în comună există un cerc al mafiei format din prefect-primar-şef de post şi preot, un cerc din care nu ai cum ieşi. Măriţi cercul lui Ciocan la nivel de judeţ şi o să aveţi o imagine de ansamblu despre cum acţionează mica corupţie.
Degeaba culege DNA-ul vârfurile corupţiei dacă rădăcinile sunt productive şi dă alţi lăstari ai corupţiei care apoi ajung în structurile înalte. Când Poliţia, parchetele şi judecătoriile vor fi apărate din influenţele politice şi vor acţiona numai sub autoritatea legii, atunci se va putea ataca corupţia din instituţiile statului. Dar când prefectul îl sună pe primar să vină cu ştampila la Botoşani pentru a legaliza un dosar de împroprietărire cu drept de proprietate fabricat prin acte false, avem dovada că prefectul nu se teme că va răspunde pentru fapta sa, cei care ar trebui să-l ancheteze fiind sub controlul său politic.
Rămân deocamdată la convingerea că lupta DNA împotriva corupţiei este de fapt răfuială politică. În tot acest timp mica corupţie înfloreşte. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Surprins în dulap
Reţeta zilei: Chifteluţe din praz şi piept de pui
Horoscopul zilei
Dan Sova: Nu imi dau demisia din Senat
India: Trei politisti au dus un criminal la bordel
Condamnatul a scapat si a luat trenul ca sa ajunga inapoi la inchisoare
Prognoza ANM pe 2 saptamani
Finlanda vrea sa renunte la cursurile traditionale de matematica si istorie
Cum ar trebui sa arate noile materii
Toni Neacsu, fost judecator si fost membru CSM, a fost condamnat definitiv la un an de inchisoare cu suspendare
Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan, trimisi in judecata in dosarul Microsoft
Vladimir Putin a demis doi oficiali de rang inalt
Presedinta Tribunalului Olt, Carmen Marinescu, retinuta si urmarita penal pentru luare de mita
Botoşani: Percheziţiile DNA au fost de fapt doar ridicări de documente
Metode de anchetă vechi, bune şi la vremuri noi
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis a refuzat sa promulge modificarile la Codul Silvic
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog