Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12067
De la 07 Ianuarie 2003
122872134
Editorial

Fără zornăit de cătuşe şi prea multă putere

  • Ioan Rotundu
  • 28 April 2015, 23:00
Ieri, în Senat, membrii Comisiei juridice au votat amendamentul la Codul de procedură penală ca cei reţinuţi sau chiar arestaţi să nu mai fie încătuşaţi decât numai în anumite condiţii bine delimitate. Chiar şi un judecător din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a susţinut că acest spectacol dat de procurorii DNA cu prezentarea la camerele de televiziune a politicienilor şi demnitarilor încătuşaţi este un spectacol grotesc.
Suspectez de mai mut timp că acţiunile procurorilor DNA de luptă împotriva corupţiei ascund şi nişte interese necunoscute nouă. Fără îndoială că se justifică orice reţinere şi propunere de arestare dacă politicianul sau demnitarul s-a înfruptat din banii publici, fie primind mită, fie pur şi simplu i-a împărţit cu unii oameni de afaceri, corupţi şi ei. Dar una este să le aplici legea penală şi cu totul altceva este să-ţi baţi joc cde demnitatea umană. Mai ales că se face atâta caz de prezumţia de nevinovăţie.
Ce prezumţie de nevinovăţie este aceea când am fost încătuşat, umilit în faţa întregii ţări, a copiilor mei iar peste un an de zile judecătorii constată că nu mă fac vinovat de nimic? Imaginea unei persoane astfel distrusă nu mai poate fi refăcută niciodată. Desigur, sunt în ţara noastră ca şi prin alte ţări suficiente persoane frustrate de neîmplinirile vieţii şi jubilează când asistă la câte un spectacol grotesc cu încătuşaţi.
Sunt cei cu un nivel de educaţie scăzut. Iar cel mai degradant este să vezi o femeie încătuşată şi încadrată de o trupă de mascaţi de poarcă ar fi cel mai monstruos criminal al omenirii.
Ce stări sufleteşti se petrecut în inima copiilor când îşi văd mama încătuşată la televizor? Mai sunt acei copii pentru restul vieţii normali psihici? Nu, pentru că toată viaţa vor fi urmăriţi de imaginea mamei încătuşată. Este difuzată acum o reclamă cu un cu o voce de copil plină de durere şi deznădejde care se întreabă de ce este pedepsit el pentru păcatele părinţilor lui
Numai cu astfel de reclame emoţionale nu rezolvăm fondul problemei, acela de a nu secheliza copii pentru tot restul vieţii lor încătuşând unul din părinţi în prezenţa lor sau a vedea părintele umilit la televizor. S-au întrebat vreodată acei procurori cum se simt copii celor încătuşaţi când vor merge a doua zi la şcoală iar seara mama sau tata le-a fost arătat încătuşat la televizor?
S-a întrebat vreodată vreun procuror care însoţit de o trupă de haidamaci mascaţi dă buzna în casa celui urmărit pentru vreo faptă şi ţipă ca descreieraţii la mamă şi tat㠄Culcat, mâinile la spate!”, în corul ţipetelor de copii care au fost treziţi brusc din somn şi nu pricep ce li se întâmplă părinţilor? Nu s-au întrebat pentru că funcţia i-a dezumanizat iar cei care fac legile clamează peste tot protecţia copilului dar n-o fac exact acolo unde este nevoie. De ea
Şi la aceste aspecte trebuie să se gândească parlamentarii nu numai la faptul că sunt ei umiliţi public. Şi ar mai trebui parlamentarii să nu se mai uite prin curtea altor ţări ca să împrumute modele de acolo. Suntem un popor cu demnitate istorică, avem o civilizaţie de-o vechime ce impune respect, avem valori morale mult superioare altor popoare şi este timpul să devenim noi modele pentru alţii.
Aşa că, legiferarea ca procurorii şi poliţiştii să nu mai facă exces de folosire a cătuşelor şi a da spectacole groteşti televizate prin a distruge dreptul la o viaţă viitoare demnă şi după ipăşirea pedepsei o consider ca o decizie umanistă şi demnă de un popor civilizat
Eu aş merge şi mai departe. Să nu ne mai trimitem eroii naţionali şi specialiştii de cel mai înalt grad profesional după gratii atunci când greşesc chiar şi cu intenţie. Putem găsi alte forme de pedeapsă, fără să-i umilim şi să-i distrugem psihic, ignorând faptul că prin munca lor, prin meritele obţinute au adus sau aduc glorie şi faimă ţării. În momentul de faţă, în România, se produc două mari schimbări de mentalitate care ar putea să ne aducă mari prejudicii şi necazuri în viitor. Am dat poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor prea multă putere asupra noastră, societatea civilă nemaiavând control asupra activităţii lor şi am scăpat de sub controlul societăţii puterea bisericească. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Inculpatul şi Moartea
Reţeta zilei: Supă din rasol de vită
Horoscopul zilei
Bataie pe strada: o mama isi loveste fiul care a luat parte la violentele din
Senatorii juristi au adoptat proiectul de lege prin care este eliminata incatusarea
Arestul sever, respins de Comisia Juridica
Ordonanta de Urgenta care defineste bacsisul si suspenda activitatea firmelor a fost publicata in Monitorul Oficial
Statelor membre UE li se cere sa reduca utilizarea pungilor de plastic
Ultimul proiect extravagant gandit pentru Dubai
Arena de tenis construita sub apa
Klaus Iohannis: Conducerea ICR se schimba pe sest; ma ingrijoreaza
Un senator UDMR vrea interzicerea catuselor in spatiul public in cazul arestatilor preventiv
Membri ai Comisiei de licitatie din Metrorex, urmariti penal pentru trucarea licitatiei de achizitie de trenuri noi
Botoşani: Primarul de Viişoara boicotat în activitate de către şefii PNL
Viişoara: Bătaia de joc a celor de la Telekom
Caricatura zilei: Clăbucii lui Ponta
Muniţie de război găsită la Ştefăneşti şi Cândeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog