Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20709
De la 07 Ianuarie 2003
122906358
Editorial

Greve menite să ne ascundă ceva

  • Ioan Rotundu
  • 16 March 2010, 23:00
Astăzi, transportatorii trebuiau să blocheze circulaţia în Bucureşti cu vreo mie şi câteva sute de autovehicule de tonaj diferit. Era ameninţarea loc către Guvernul Boc, care n-a dorit să dea curs unor revendicări ale lor precum stoparea pirateriei auto.
Ieri, liderii transportatorilor s-au întâlnit cu ministrul Transporturilor şi cu premierul Boc. Ce-au discutat nu se ştie. Ce-au declarat la televiziunile naţionale am văzut şi auzit. Cert este că transportatorii s-au muiat brusc şi au renunţat la grevă.
Greva lor ridică o serie de semne de întrebare. Pirateria autor se practică şi dinainte de 1990 şi după, dar niciodată nu s-a ajuns la ameninţarea cu greva : Apoi, pică anapoda să acuzi Guvernul Boc că ţine parte piraţilor auto, de vreme ce nici guvernele anterioare nu s-au arătat preocupate de această problemă.
Fără a obţine ceva concret, palpabil, în afară de promisiuni, transportatorii au renunţat la grevă tot aşa de brusc de cum au şi anunţat-o. Îmi vine greu să cred că această grevă a fost una serioasă. Iar argumentul este unul singur şi solid. Nu poţi ca în două, trei zile să mobilizezi mii de maşini din întreaga ţară ca să vină în Capitală şi în nici două ore să contramandezi mobilizarea generală. Aşadar, greva transportatorilor a apărut din neant şi a dispărut în neant.
Tot ieri şi greviştii de la Metrou s-au arătat mai conciliabili în privinţa grevei de mâine. După ce liderii de sindicat de la Metrou au avut un dialog cu ministrul Berceanu, au anunţat că sunt pe care de a renunţa la grevă, decizia lor definitivă urmând a fi cunoscută în cursul zilei de astăzi. După ce s-au răţoit la ministrul Berceanu şi Guvernul Boc, ameninţând că dacă nu le majorează lefurile cu 3% şi nu se semnează contractul colectiv de muncă pentru acest an blochează toată circulaţia cu metroul, iată că balaurii de lideri s-au transformat în mei de Paşti.
Şi cu privire la această grevă sunt semne de întrebare. Capătul de cerere cu majorarea salariilor la nivelul cotei de 3% pare neserioasă, mai ales că salariile la lucrătorii de la Metrou se numără în multe mii de lei. Nici moftul cu contractul colectiv de muncă nu constituie un motiv de grevă generală. Firesc să ne întrebăm ce a fost cu această grevă.
Şi mai firesc este să ne întrebăm ce s-a urmărit cu anunţarea acestor două greve, că revendicările formulate n-au nici pe departe gradul de seriozitate care să impună ieşirea în stradă. De ce s-a renunţat aşa de uşor la ieşirea în stradă, dacă revendicările erau aşa de sufocante, de stringente şi nu mai sufereau amânare în rezolvare? De ce au acceptat sindicatele încetarea grevei numai pe baza promisiunilor făcute de premierul Boc, fără a li se oferi garanţii solide că revendicările lor vor fi rezolvate integral?
Iată nişte întrebări la care fiecare dintre noi am vrea un răspuns. Nu ni-l va da nimeni. Îl putem doar intui. Aceste două greve sunt doar nişte aranjamente dintre putere şi sindicate menite să abată atenţia publică de la ceva. Numai că acel ceva nu-l cunoaştem deocamdată.
Altceva se întâmplă cu greva cadrelor didactice din judeţul Buzău. Această grevă este o mişcare solidară a celor de la catedră, sătui să tot fie înşelaţi şi amăgiţi de Guvernul Boc. Este o grevă generată de pierderea răbdării, pornită din disperare iar ameninţările formulate de IŞJ Buzău că îi va sancţiona n-au făcut decât să-i înrăiască. Greva de la Buzău nu-i sub controlul liderilor naţionali, care se dau viteji la televizor şi bat palma cu cei de la putere prin spate.
S-ar putea ca de la această grevă spontană să pornească o răzmeriţă naţională. Iar cele două greve anunţate în Capitală, menite să ne abată nouă atenţia de la ceva, să joace rolul pe care l-a jucat adunarea populară convocată de soţii Ceauşescu. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


IPS Ioan: Situaţia românilor din judeţele
Covasna şi Harghita devine una îngrijorătoare
Tudor Gheorghe va cânta la Chişinău pe 27 martie cu prilejul Zilei Unirii
Comunicat de presă - Gheorghe Ciubotaru
Comentariul comentariilor (XLIV)
Ioan Rotundu
Un nou motiv de mândrie pentru micul oraş Flămânzi
190 de ani de la naşterea eroicului tenor Enrico Tamberlick
Horoscop
Bancul zilei: Ei, pe dracu’!
Bucătăria Jurnalul: Friptură de miel la tavă
A P E L
FRAŢI ROMÂNI din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş!
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, vă cheamă să lăsaţi pentru o zi grijile voastre acasă şi să veniţi la Topliţa, sâmbătă, 20 martie 2010!
De ce l-a mazilit Vadim pe Codreanu
Alte veşti triste pentru asiguraţii la sănătate şi pacienţi
Medicilor de familie li s-a limitat lista cu numărul de asiguraţi
Noua grilă de salarizare i-a ars la buzunar pe angajaţii DGASPC
Guvernul Boc nu va ceda la aplicarea Legii salarizării unice
Tot mai puţine cupluri îşi leagă destinele în Flămânzi
Şoferul imprudent n-a putut pica „la pace” cu femeia accidentată
Piaţa Viilor din municipiu va fi închisă
„Firma mea, problema mea”
Portughezii au predat la Botoşani căile prin care se poate preveni violenţa,
comportamentele deviante şi infracţionalitatea
Moldoveni cu documente false opriţi din drumul spre Franţa
Moldoveancă expulzată din ţara mamă
Care sunt centrele nevralgice ale unei economii?
unde şi când se formează febra financiara?
Firmele-mama au investit anul trecut 3,5 miliarde euro în România
Victoria amară
Chemata la Chisinau printr-o capcana intinsa Aliantei pentru Integrare
Dacă va fi exprimată dorinţa de Unire,
doar atunci vom putea discuta serios pe marginea acesteia”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog