Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6930
De la 07 Ianuarie 2003
122866997
Editorial

Hienele hăituiesc ajutorul de înmormântare

  • Ioan Rotundu
  • 27 November 2014, 23:00
Decedaţii pensionari primesc de la Casa de Pensii un ajutor de înmormântare cuantificat în jurul a 2.000 de lei. De obicei, aceşti bani sunt ridicaţi de către rudele decedatului, după ce înmormântarea a avut loc.
Ajutorul, chiar dacă nu acoperă integral cheltuielile de înmormântare, este totuşi destul de semnificativ şi uşurează substanţial povara financiară a celor care au obligaţia de familie să-l înmormânteze pe decedat.
O asemenea sumă de bani a atras imediat atenţia firmelor de servicii funerare. Aşa au apărut firme care îndată ce află de decesul unei persoane pensionare, iau legătura cu familia şi vin cu propunerea că se ocupă ei de o anumită parte a înmormântării dacă li se cedează ajutorul de înmormântare ce urmează a fi eliberat de către Casa de Pensii. S-a ajuns chiar la o concurenţă serioasă între firmele de servicii funerare ca să pună mâna pe ajutorul de înmormântare. Aflaţi pe firul evenimentelor, preoţii n-au stat pasivi la ospăţul cioclilor şi au început să-şi tragă partea.
La început între ciocli şi preoţi s-a creat o relaţie de colaborare, preotul fiind primul înştiinţat de deces dacă nu cumva i-a dat decedatului ultima împărtăşanie. Aşa că între preoţi şi ciocli a intervenit o relaţie de colaborare. Preotul recomandă familiei decedatului firma de servicii funerare iar firma plăteşte preotului un comision de participare la afacere.
Lăcomia preoţilor este proverbială şi la tezaurul înţelepciunii noastre populare s-au adăugat proverbe precum „are mână de popă”, „popa ce dă cu o mână ia cu două înapoi”, „lacom precum un popă”. Aşa se face că unii preoţi nu s-au mulţumit cu comisionul primit de la ciocli ci şi-au propus să-şi tragă parte cât mai mare din ajutorul de înmormântare.
În momentul de faţă avem prin judeţ preoţi care impun familiei decedatului ca plata slujbei de înmormântare să fie jumătate din ajutorul de înmormântare primit, uşor negociabil spre 800 de lei. Scriam cu ceva timp în urmă că preotul de la Gorbăneşti, ce-şi ridică mândră vilă în cartierul Parcul Tineretului din Botoşani, face înmormântări pe datorie sau cu plata în rate, notând datornicul pe un caiet. Bineînţeles că prestând serviciile de înmormântare pe datorie, preotul practică un tarif majorat, ca să-şi scoată pârleala, direct spus aplică o dobândă aşa cum fac şi patronii de magazine de la sate care vând marfă pe datorie.
„Prietenii mei”, preoţii din tona Darabanilor, în frunte cu protopopul Constantin Pânzaru n-au ratat ocazia de a se înfrupta din ajutorul de înmormântare într-o proporţie cât mai mare. Dacă protopopul are şi un magazin de servicii funerare, asigurând sicrie import Ucraina care abia rezistă până la groapă, dar la care aplică un adaos de 300%, coroane şi alte obiecte funerare, preotul de la Bajura, Virgil Buhăianu, de curând aflat în negocieri de recăsătorie, continuă să înmormânteze cu plata în rate.
Nu la fel mai procedează şi colegul său de la parohia Teioasa, preotul Nicodin Nichita, care i-a anunţat pe enoriaşi că începând din această lună costul unei înmormântări este de 800 lei. La nemulţumirea enoriaşilor, preotul le-a replicat că ar fi putut să le ceară jumătate din ajutorul de înmormântare dar el este milos şi le ia numai 800 de lei din cele 2000 lei cât primesc urmaşii de la Casa de Pensii.
Datorită acestor hiene care atacă în haită ajutorul de înmormântare primit de urmaşii celor decedaţi, înmormântarea a ajuns o adevărată povară pentru supravieţuitori. Dacă de la ciocli nu avem a ne aştepta la nici un sentiment creştinesc de milă, de la preoţii plătiţi din bugetul public pentru serviciile bisericeşti ar trebui să avem înţelegere şi compasiune dar ei dau dovadă de o lăcomie fără margine.
Se plâng preoţii că mulţi creştini se duc spre culte, fiind racolaţi de către conducătorii acestora. Mi se pare firesc ca omul să se ducă spre cel care îl înţelege la bine şi la rău, fiindu-i alături. Nu creştinii se pocăiesc că simt nevoia sufletească s-o facă, ci preoţii îi obligă să recurgă la acest gest de sacrificiu moral. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Pisicuţa domnişoarei
Lebar ardelenesc
Horoscopul zilei
Budapesta denunta ca inacceptabile "eforturi de renationalizare" ale Bucurestiului dupa cazul Marko Attila
Perchezitii DIICOT la Oradea, la un spital, farmacii si cabinete medicale intr-un dosar cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de euro
Dan Mihalache, fost consilier al lui Nastase si Antonescu, va fi seful cancelariei prezidentiale a lui Klaus Iohannis
Botoşani: Clădiri părăsite care ar trebui supraimpozitate
Un magazin de haine din Beijing interzice accesul clientilor chinezi
Dan Voiculescu - printre oligarhii locali care isi intaresc controlul asupra media din tarile est-europene
"Ingrijorari profunde privind libertatea presei" in regiune
DNA face perchezitii la Primaria din Craiova intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene la proiectul Water Park
Accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel. Din 2016 vor fi indexate cu inflatia
Chermeze prin Darabani pe seama lui Klaus
Ioan Rotundu
Reactie fara precedent a Bisericii Reformate dupa renationalizarea cladirii unui colegiu din Sfantu Gheorghe
Loialitatea si credinta noastra in statul de drept s-a destramat. Trebuie sa regandim relatia Bisericii Reformate cu statul roman
Kelemen Hunor: Recomandam iesirea UDMR de la guvernare
oana Basescu, proces castigat cu Antena 3
Fiica presedintelui trebuie sa primeasca despagubiri de 20.000 de lei
Se caută voluntari pentru o acţiune organizată în ziua de 1 Decembrie
Gheorghe Iavorenciuc acuză: ,,Nesimţire şi bătaie de joc”
Botoşănenii invitaţi la paradă de 1 Decembrrie
Nein, danke! Iohannis, refuzat de potentialii consilieri, din cauza salariilor mici de la Cotroceni
Geoana, Sova si Vanghelie - exclusi din PSD
Vanghelie: La baietii astia le-a fost frica de Congres / Dan Sova isi toarna cenusa in cap: Am fost exclus, accept sanctiunea, e justificata
Sebastian Ghita se erijeaza in reformistul PSD
E momentul ca Ion Iliescu sa se retraga, nu mai poate fi un simbol al PSD / Coruptia e pentru Romania mai rea decat cancerul pentru omenire
Infrangere majora pentru Biserica Ortodoxa - Arhiepiscopia Sucevei in procesul pentru 166.000 de hectare de padure
Terenul ramane al statului roman, decizia e irevocabila
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog