Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13264
De la 07 Ianuarie 2003
122898913
Editorial

I-a miluit într-un mod ruşinos

  • Ioan Rotundu
  • 29 July 2008, 23:00
Întrunit ieri în şedinţă, Guvernul Tăriceanu i-a miluit pe năpăstuiţii puhoaielor de ape într-un mod ruşinos. Pentru cei afectaţi de inundaţii într-un mod uşor, adică le-a intrat apa în curte, le-a înecat animalele şi le-a distrus culturile din grădină le-a acordat un ajutor de 300 lei. Dacă locuinţa le-a fost deteriorată parţial, ajutorul este de 500 lei, iar dacă au rămas fără casă vor primi 800 lei.
Drama ireparabilă de a fi pierdut în aceste dezastre un membru din familie, Guvernul Tăriceanu a hotărât s-o repare cu 5.000 lei. Tocmai prin aceste despăgubiri, ce nu pot fi decât de ordin moral, Guvernul Tăriceanu şi-a dat arama pe faţă şi a demonstrat cât de puţin îi pasă de nenorocirea celor loviţi de furia apelor. Pierderile de vieţi omeneşti sunt doar vreo cinci cazuri, ceea ce înseamnă că despăgubirile acordate pot fi de maxim 50.000 lei. Aceşti bani nu pot să readucă la viaţă pe cel dispărut, însă este sadic să constaţi că, potrivit gândirii guvernamentale, viaţa unui om valorează 50 milioane lei vechi.
Dar cel mai sadic mi se pare modul în care s-a gândit despăgubirea celor afectaţi de inundaţii. Ce poţi face cu 300 lei? Oricât ai încerca să te gospodăreşti, cu 300 lei poţi trăi, soţ şi soţie, cel mult o lună de zile, după care nimeni nu va mai fi interesat de soarta ta. O casă, fie şi avariată parţial, nu poate fi reparată cu 500 lei, bani cu care nu-ţi ajung nici să cumperi cimentul. Nici vorbă să ridici o casă, din temelii, cu 800 lei. Această zgârcenie de care a dat dovadă Guvernul Tăriceanu este sfidătoare şi lipsită de orice respect faţă de omul aflat în necaz.
Ori hotărârea luată a fost pentru a-l discredita pe preşedintele Băsescu, care a ţinut în cursul zilei de ieri să prezideze şedinţa de guvern şi atunci avem în faţă un act de o gravitate nemaiîntâlnită. Este de neconceput să-ţi asupreşti poporul pentru a te răfui cu duşmanul tău politic, situaţie de care ar putea fi acuzaţi premierul Tăriceanu şi preşedintele Băsescu.
Ori bugetul ţării s-a golit prin decizii populiste de natura pomenilor sociale, luate de liberali, în scopul de a aduna voturi la toamnă. Dacă este aşa, avem în faţă dovada gândirii criminale a premierului Tăriceanu şi a ministrului Finanţelor, Varujan Vosganian, iar locul lor ar fi în boxa acuzaţilor şi nu în birouri luxoase.
Afirmaţia premierului Tăriceanu cum că ajutoarele de la guvern vor fi completate cu sume din bugetele proprii ale autorităţilor locale este o altă dovadă a perversităţii politice cu care guvernul liberal ne tratează. Tăriceanu ştie foarte bine că bugetele locale sunt goale, că primăriile n-au bani de salarii, că toată suflarea din administraţia locală aşteaptă bani de la apropiata rectificare bugetară. Modul în care premierul a pus problema ajutorului acordat sinistraţilor confirmă supoziţia mea că bugetul ţării este gol.
Tot ieri, la Bacău, preşedintele Băsescu a fost agresat verbal de către sinistraţi. I s-au făcut mai multe reproşuri, inclusiv faptul că a fost un privilegiat comunist căruia, acum, nu-i pasă de necazurile celor mulţi. Alaltăieri, la Rădăuţi Prut, miniştrii Cristian David şi Paul Păcurariu au fost şi ei luaţi la rost. Aceste manifestări sunt semnale extrem de periculoase. Sunt dovezi că răbdarea poporului a cam ajuns la limită şi că oricând poate izbucni o nouă revoltă socială, ce cu greu va putea fi controlată.
Iată unde ne-a adus cearta nesfârşită dintre premier şi preşedinte, iată cum clasa politică, ajunsă într-o depravare morală greu de imaginat, nu mai dă dovadă nici de cel mai subţire fir de raţiune şi, măcar în al 12-lea ceas, să se îndrepte cu faţa spre popor, spre naţiunea română, în fond electoratul de care îndată va avea din nou nevoie. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Căsătoria cu probleme
Televiziunile au încălcat dreptul la viaţa privată al profesoarei din Zalău
Creditele pentru silicoane sau cum să îţi pierzi casa prosteşte
Protest faţă de ucrainizarea şcolilor minorităţilor naţionale în Ucraina
Bucureştiul şi Chişinăul acuză Ucraina că provoacă deversări controlate
Telemadrid – pe urmele lui Eliade
O româncă din Canada a născut al 18-lea copil
Clopote de nuntă pentru Vali Rupiţă
Horoscop
Coşmarul lui Băsescu
O şansă pentru Mona
Torentele furioase au săpat şanţuri mai adânci de un metru
Bereşteanu este dispus să investească în interes comunitar
Prima lansare de carte din istoria modernă a comunei Copălău
A trecut un an de când bădia Ursache a plecat să cânte la îngeri
Comentariul comentariilor (CLVII)
(Ioan Rotundu)
Primarul Flutur ţine parte poliţiştilor
Bulevardul curăţat de maşinile parcate pe trotuar
Conservatorii pregătesc sinistraţilor o donaţie generoasă
Crucea Roşie vine în ajutorul persoanelor sinistrate
Apa din lacul de acumulare Stânca Costeşti este deversată controlat
A vrut să se sinucidă cu soluţie de stropit cartofii
Proiect pentru supravegherea hidrologică a râului Prut
Consilierii au complicat şi mai mult sistemul de încălzire folosit de Termica
Au făcut apel la colegii din ţară pentru ajutorarea sinistraţilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog