Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18990
De la 07 Ianuarie 2003
122879057
Editorial

I s-a ridicat şi ultima stavilă

  • Ioan Rotundu
  • 4 October 2009, 23:00
Din egoism politic, pentru a-şi proteja propria candidatură la preşedinţia României, liderul PSD Mircea Geoană şi-a retras miniştrii de la guvernare. Prin această decizie politică, Geoană n-a făcut decât să-i uşureze preşedintelui Băsescu drumul spre al doilea mandat. Dacă rămânea la guvernare, PSD-ul, prin miniştrii săi, putea bloca o serie de decizii ale Guvernului Boc, decizii care nu uşurează viaţa românului de rând.
Ori, speriat de anunţatele greve îndreptate asupra Guvernului Boc, în special vizând legea salarizării unice, lege pe care parlamentarii social-democraţi n-au dorit s-o blocheze în Parlament prin asumarea răspunderii de către Guvernul Boc, Geoană a preferat laşitatea de a-şi retrage oamenii de la guvernare, în speranţa că va intra în graţiile protestanţilor şi va culege voturile acestora.
Nu degeaba l-a numit Prostănac preşedintele Iliescu! A gândit şi a acţionat ca un prostănac, pentru că greviştii, în totalitate bugetari, ştiu foarte bine ce puteau face social-democraţii şi n-au făcut. Prin decizia politică luată de PSD, candidatul Mircea Geoană nu va creşte în sondaje, dimpotrivă, cred că gestul său va fi aspru sancţionat de electorat.
Rămas stăpân peste întreaga Românie, preşedintele Băsescu nu mai are nici o piedică să obţină cel de-al doilea mandat. Contracandidaţi ca Mircea Geoană sau Crin Antonescu nu sunt decât simpli figuranţi, nişte saltimbanci politici care se maimuţăresc în faţa naţiunii române, fără a avea forţa politică necesară de a convinge electoratul să-şi schimbe privirea de la Băsescu asupra lor. Geoană este proamerican şi Uniunea Europeană nu-l doreşte, Crin Antonescu este prea crud şi prea idealist. O ţară nu se conduce cu discursuri politice, ci cu acţiuni în forţă, mult gustate de români.
Ori, din acest punct de vedere preşedintele Băsescu a demonstrat că-şi poate băga nasul peste tot, la Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, Curte Constituţională, prea puţin păsându-i că-i acuzat de încălcarea prerogativelor prezidenţiale. Modul preşedintelui Băsescu de a acţiona este pe placul majorităţii românilor, obişnuiţi de a fi conduşi de o mână de fier şi nu de voci de eunuc (Emil Constantinescu) sau de o voce care turuie ca moară stricată (Mircea Geoană) ori de vorbe meşteşugite oratoric, dar lipsite de forţa acţiunii (Crin Antonescu).
Iar majoritatea românilor pe placul cărora se află preşedintele Băsescu merg şi la vot. Există la noi înrădăcinată tradiţia ca omul simplu, consecvent în a merge la vot, să voteze cu cel aflat la putere şi care radiază forţă şi dinamică în tot ceea ce face, chiar dacă unele acţiuni nu sunt tocmai benefice sau în interesul acestui om simplu.
Prin retragerea PSD-ului de la guvernare a dat preşedintelui Băsescu posibilitatea de a forma un guvern numai din pedelişţti. Iar modul în care au procedat social-democraţii este cu atât mai condamnabil cu cât acum spun că ştiau de intenţia lui Băsescu de a-i forţa să iasă de la guvernare.
Ce va urma? Simplu. Înainte de a merge noi la vot, cine va merge, adică înainte de 22 noiembrie, preşedintele Băsescu va propune Parlamentului un nou guvern format numai din pedelişti. Ca premier poate îl va păstra pe Boc, poate îl va promova pe Vasile Blaga. Iar Parlamentul va avea de ales între a vota acest guvern sau a-l respinge. Iar preşedintele Băsescu va reveni din nou cu aceleaşi propuneri. De această dată Parlamentul va avea de ales între a-l vota sau a-l respinge pentru a doua oară. Respingându-l şi a doua oară, preşedintele Băsescu va dizolva Parlamentul şi va provoca alegeri anticipate.
Preşedintele Băsescu mizează pe faptul că parlamentarii nu vor fi atât de proşti încât să fie dizolvat Parlamentul iar ei s-o ia de la capăt cu cheltuielile, pentru a obţine un nou mandat de parlamentar. Vor vota un guvern minoritar, care se va târâi până la alegerile parlamentare de drept. Este modelul urmat de Guvernul Tăriceanu, care a fost susţinut din umbră de către social-democraţi. O vor face din nou, dar de această dată susţinându-i pe democrat-liberali. În conjunctura politică actuală şi ţinând cont de oportunismul politic al parlamentarilor, preşedintele Băsescu n-are nevoie la guvernare nici de PNL, nici de PSD. Parlamentarii acestor două partide şi a celorlalte vor susţine guvernul PDL numai să nu provoace alegeri anticipate.
Cât despre grevele anunţate, preşedintele Băsescu le va trata în felul său original, aşa cum i-a tratat şi pe greviştii ceferişti în perioada când era ministrul Transporturilor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


"Dupa 20 de ani"
Victorie zdrobitoare pentru „Viitorul” Flămânzi, înfrângere a „Gloriei” Frumuşica
Beat şi fără permis, combinaţia „ideală”
Suspecţi de viol arestaţi preventiv la propunerea poliţiştilor din Botoşani
Acţiune de proporţii a poliţiştilor din Botoşani
Bani cu pipeta la Protecţia Copilului
Persanele îngroapă suveica războiului
Program TELE' M BOTOŞANI, luni
Horoscop
Tată la... 15 ani
Secretara vicelui Ghiorghiţă are o problemă
Ţurcanu şi pâinea la control
Mica publicitate
Ada Macovei, hulită chiar din interiorul PDL
Să nu-i plângem!
Azi, grevă! Pentru unii cu chef, pentru alţii a lehamite
Sănătatea a primit şi împărţit banii de la Guvernul Boc
Bijuterii de aur supraponderale
Organele de control cu ifose vor putea fi reclamate telefonic
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog