Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9782
De la 07 Ianuarie 2003
122869849
Editorial

Înapoi, la somnul din Parlament!

  • Ioan Rotundu
  • 2 September 2007, 23:00
De astăzi, a început sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului. Parlamentarii, ghiftuiţi cu delicatese prin cele mai neaşteptate localuri din lume, că un concediu prin Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania a căzut în derizoriu şi nu cadrează cu statutul social, s-au adunat să-şi reia locurile de care ţin şi cu dinţii să nu le piardă cumva. Nu trebuie să ne aşteptăm la ceva minuni de ordin politic şi legislativ. Chiar dacă au fost în concediu şi au zburat peste multe mediane şi paralele, în SUA sau Hawai, năravul dâmboviţean nu le-a dispărut.
Tot de astăzi se reia şi circul cu Cotroceniul. Deja preşedintele Băsescu şi-a încărcat bateriile şi aşteaptă să reia ostilităţile cu cei 322 de parlamentari care se opun voinţei sale de întâi stătător al ţării la Cotrocnei, iar mai nou şi întâi stătător pe scenele din ţară, pe unde vreun sobor de preoţi oficiază vreo slujbă marcantă. Marcantă nu prin credinţă, ci prin prezenţa mulţimii dezorientată şi hăbăucă de cap, care, privind la scenă, nu mai ştie cine-l reprezintă pe Domnul, preşedintele Băsescu sau preoţii îmbrăcaţi în odăjdii strălucitoare.
Cam la ce să ne aşteptăm. Va continua bâlciul pe seama votului uninominal, pe care eu nu dau doi bani. Europa a renunţat de mult la acest sistem de vot, extrem de periculos, pentru că orice grupare mafiotă poate impune o majoritate parlamentară şi forma un guvern, susţinând financiar campaniile unor persoane credibile. Odată votate şi ajunse în Parlament, aceste persoane vor juca cum le va cânta cei le-au dat banul. Asta vrea şi preşedintele Băsescu. El ştie că va avea sprijinul financiar, firmele de construcţii fidele persoanei sale au şi demonstrat că la nevoie pun umărul, cu care PD-ul să racoleze şi să susţină financiar campania a 200 de candidaţi, oneşti în ochii alegătorilor, care să ajungă parlamentari. Ştiţi cât ar costa realizarea unui astfel de scenariu politic? Zece milioane de dolari. Având controlul majoritar asupra Parlamentului, Băsescu va avea un guvern al său şi va putea modifica Constituţia după cum îi va fi vrerea şi interesul. Cam aşa ceva s-ar putea întâmpla cu votul uninominal. Să mai adăugăm că un astfel de sistem de vot, în democraţia noastră originală, va permite realizarea multor scenarii perfide, prin care partidele să ne prostească. Să dea Dumnezeu să nu fie aşa, dar tare mă tem că voi avea dreptate!
PSD-ul va începe noua sesiune vânturând moţiunea de cenzură, în care nici ei nu mai cred. Nu văd cum ar vota parlamentarii o astfel de moţiune, care i-ar trimite acasă, fără şansa de a-şi reînnoi mandatul la următoarele alegeri. Başca că cei aflaţi la primul mandat îşi vor pierde dreptul la pensia de parlamentar, neavând dus mandatul până la capăt, adică timp de patru ani. Vom asista la un nou circ politic, susţinut cu forţe proaspete, că doar aleşii noştri sunt odihniţi. După care va urma o perioadă de linişte, pentru o gură de oxigen, fie aspirată de parlamentari, fie de preşedintele Băsescu.
Poate c㠄motănelul Felix” alias Dan Voiculescu, senatorul a cărui partid numai nu vrea să treacă pragul celor cinci procente, pentru a rămâne în Parlament prin forţe proprii şi nu dus de braţe de către PSD sau altă formaţiune politică, va da ceva culoare certurilor. Voiculescu umblă cu cioara vopsită pe sub nasul pensionarilor, doar-doar le va obţine voturile. El vrea votată legea cu impozitarea a 1% din profit pentru a se crea un fond special la dispoziţia celor cu pensii mici. Mai vrea TVA redus la alimente, mai vrea vot uninominal. Dacă nu va avea susţinerea necesară să treacă prin parlament legile propuse, va demisiona. Pagubă-n ciuperci, nimic mai mult, că Partidul Conservator tot nu va creşte în sondaje, nici dacă ar înfiinţa şi Antena 4, cu transmisie 24 de ore din 24 în direct de la Cotroceni.
PD-ul, prin Boc, meliţă după placa hârâită de ţigară şi whisky a lui Băsescu că vrea vot uninominal. Vrerea lor este determinată de faptul că numai aşa vor putea obţine o majoritate parlamentară şi modifica Constituţia în sensul dorit de Băsescu. Mai zice Boc că de când PD-ul a plecat de la guvernare, Tăriceanu face numai prostioare. Dar pălăria cea mare, mexicană, pe care Boc şi-a pus-o pentru a nu i se vedea faţa că minte, o formează alegerile europarlamentare. Boc zice că PD-ul va câştiga detaşat aceste alegeri. Iar dacă observăm, şi PSD-ul şi PNL-ul şi PRM şi PNG au aceleaşi pretenţii: să câştige alegerile europarlamentare. Numai românii nu ştiu ce-s cu alegerile astea, pentru ce va trebui să dea votul unuia sau altuia, ce vor face la Strasbourg cei 35 de europarlamentari şi dacă ei, acasă, în ţară, o vor duce mai bine.
Se pot specula multe pe seama noi sesiuni parlamentare. De exemplu, că cei zece parlamentari botoşăneni, neavând nume sonore prin Parlament, nu sunt implicaţi la vârf, nu apar la televizor, nu combat sub reflectoarele camerelor de luat vederi. Ei îşi vor ocupa liniştiţi locul în băncuţă şi vor sforăi uşor, să nu deranjeze. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Rostul psihologului şcolar
Medici vor putea primi salariu mai mare, dacă se au bine cu şeful
Mai multe microbuze şcolare
La Dorohoi se fură şi ghiozdane
Nu i-a putut fraieri pe poliţişti
Accidentat pentru că împărţea aceeaşi stradă cu maşinile
E.ON ne încarcă factura la energie după cum îi este vrerea
Tu esti PRO TV!
Furnicuţa pare să dezamăgească
Birocraţia - umbrela ce protejează incompetenţa firmelor de construcţii
Ghiorghiţă explică de ce-au fugit nemţii de Eltrans
Democraţii sar în apărarea primarului Sergiu Lungu
Schimburi interculturale în baza primei înfrăţiri
Beneficiarii rentei viagere se pot dubla sau tripla
Ana Maria Bucşă, o voce de nota 10
Islazul va fi transformat în piaţă şi parc
Tămăduiri incredibilele
Manifestul Mişcării Reformatoare
Bărbatul fără vicii
Horoscop
Romeo şi Julieta la Mizil
Ediţia I
Ce zici de un pekinez?
PROGRAM TELE’M BOTOŞANI LUNI 3 SEPTEMBRIE
Festivalul Verii s-a încheiat în sabotajul celor de la E.ON
liberalii n-au ratat prilejul de a-şi face campanie electorală
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei" Iaşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog