Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4273
De la 07 Ianuarie 2003
122889922
Editorial

Jocul psihologic al eşarfelor

  • Ioan Rotundu
  • 8 April 2008, 23:00
În ultima perioadă ne-am obişnuit să-i vedem pe politicienii noştri cu gâtul înfăşurat într-o eşarfă, fie la televizor, zâmbind electoral, fie pe la diferite întruniri din ţară. Putem inventaria ca purtători de eşarfe, pornind de la Alianţa DA, formată din PNL şi PD. Alianţa a adoptat eşarfa portocalie, reuşind să ne păcălească şi să-i dăm votul în alegerile locale şi parlamentare din 2004. Culoarea n-a fost rodul minţii liberale sau democrate, ci a fost un „furt” de la politicienii din alte ţări, care n-au avut inspiraţia de a-şi proteja culoarea prin a o înregistra la OSIM. Oricum, portocaliul ajuns la gâtul politicienilor din Alianţă a avut efect psihologic asupra electoratului, care s-a deplasat masiv la vot şi le-a acordat încrederea.
După ce Alianţa s-a spart, în urma ţigănelii politice frecvente pe meleagurile dâmboviţene, s-au disipat şi culorile ei. Democraţii, beneficiind şi de migrarea liberalilor nesatisfăcuţi în orgolii şi privilegii de către Tăriceanu, şi-au însuşit portocaliul aprins. Sub această culoare flutură în vând eşarfele PD-L, agăţate mândru la gâtul lui Boc, Stolojan, Blaga, Turcan, Udrea, chiar dacă această culoare, la părul ei blond, nu se prea potriveşte, doar că se asortează cu prostia politică pe care o promovează şi în faţa căreia, din teamă pentru preşedintele Băsescu, ceilalţi membri PD-L rămân în prostraţie.
Fiindu-le furată culoarea eşarfei, liberalii s-au oprit la galbenul spălăcit. La gâtul lor flutură o eşarfă a cărei culoare galbenă pare obosită, epuizată de luptele politice cărora PNL a trebuit să le facă faţă. Este o culoare care se potriveşte cu enormele gafe ale miniştrilor liberali, în special cele ale finanţistului Vosganian, ale lui Păcurariu, care au încurcat atât de mult modul de calcul al punctului de pensie că nici ei nu-l mai pricepeau. Vosganian s-a lipit atât de bine de taxa privind prima înmatriculare, că nici simpla raţiune de a constata că taxa este alungătoare de voturi pentru partid n-a mai avut efect asupra sa.
Dovezi ale prostiei şi incompetenţei ne-a oferit din plin externul, la propriu, ministru Cioroianu. El va rămâne, de pe urma Guvernului Tăriceanu, ca ministrul care a comis cele mai numeroase şi ruşinoase gafe de protocol, incontestabil cuvenindu-i-se un loc la rubrica de profil în Guiness buck. Inventariind aceste nume de miniştri, cred că, la rându-mi am comis o gafă. Pentru că toţi miniştrii liberali au demonstrat prostie şi incompetenţă, aroganţă şi lipsă de interes pentru nevoile cetăţeanului de rând. Ultima gafă, monumentală şi de tip fascist, aparţine ministrului liberalul Puiu Haşoti, care nu s-a sfiit să declare că protestatarii anti NATO trebuiau bontăniţi mai bine şi să le fie scoase din cap drepturile de protest public prin manifestaţii, banere, afişe, chiar dacă prin aceste proceduri s-a încălcat, într-o manieră gravă şi impardonabilă, legea supremă: Constituţia României.
Social-democraţii au pornit la drum cu culoarea albastră, dar au revenit la prima dragoste, atent şi bine plantată în subconştientul uman de către comunişti: culoarea roşie. La gâtul social-democraţilor flutură în vând, când trec rânduri, rânduri eşarfele de culoare roşie. În 2004 n-au prea avut efect psihologic asupra votanţilor. Chiar dacă rândurile nostalgicilor faţă de regimul comunist s-au mai rărit, din cauze naturale sau ca şi consecinţă a politicii liberale promovată în Sănătate de guralivul ministru Nicolăescu, anunţatele alegeri locale par să aibă mulţi simpatizanţi ai culorii roşii. Semn că electoratul românesc n-are nimic din vigoarea şi reacţiile taurilor spanioli pătrunşi în arenă, care devin extrem de violenţi la amuleta roşie fluturată sub nasul lor de către toreadori.
Să mai consemnăm că mult hulita culoare albastră de către social-democraţi a devenit simbolul Partidului Conservator. I-am văzut recent la televizor, pe conservatori, înfăşuraţi în eşarfe albastre, perorând despre isprăvile lor politice şi administrative, în caz că le va fi ales candidatul primar al Bucureştilor. Culoarea albastră are efect psihologic liniştitor, induce calmul şi expectativa, ceea ce nu se prea potriveşte cu nevoile de voturi ale conservatorilor.
Mă simt oarecum frustrat că nici un partid n-a revendicat eşarfa de culoare verde, de parcă ar avea pe ducă-se pe pustiu în ea. N-are nimic, este doar un simbol legionar intrat în istorie. Iar istoria trebuie respectată, că-i a noastră. Culoarea asta s-ar potrivi PRM-ului, că eşarfa albă de la gâtul tribunului Vadim sugerează mai mult impietate electorală. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Programul pentru Zilele Oraşului Botoşani a fost definitivat
Apele comunei Lunca, cele mai murdare din judeţ
Grosul banilor de la Primărie se duc tot la fotbal
Teatrul comemorează 64 de ani de la bombardament
Fiecare cu gunoiul lui
Prefectul a pus punct lăcomiei celor de la Popăuţi
Romii botoşăneni şi-au sărbătorit ziua la Prefectură
Comentariul comentariilor (XCIII)
(Ioan Rotundu)
Joaca presei
blogul lui Conţac
„George, tu înţelegi doar că Ucraina nici nu este stat!...”
Români din Italia ameninţaţi pentru a vota la Viterbo
„Veltroni ne scuipă, Berlusconi ne scuipă, alţii ne scuipă“
Sunt mirat de preocuparea guvernării de a fabrica dosare
O româncă a câştigat maratonul Vivicitta
"Şuturi în fund imigranţilor"
Nuiaua se îndoaie când e nuia, nu când e copac
Măsuri de monitorizare a violenţei din şcoli
Concurs pentru posturile de directori
Alcoolul le-a adus uşurarea buzunarelor
300 de romi şi-au sărbătorit ziua încarceraţi la Penitenciarul Botoşani
Podoaba scoţianului de sub… kilt
Horoscop
File din fiinţa unei localităţi botoşănene
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog