Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16972
De la 07 Ianuarie 2003
122877039
Editorial

L Koveşi, între agonie şi extaz

  • Ioan Rotundu
  • 17 June 2018, 23:00
Fără îndoială că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi a băgat spaima în rândul penalilor şi infractorilor cunoscuţi sau încă nedescoperiţi care s-au instalat la putere în România, începând de la funcţia de consilier local, primar, funcţii judeţene, ministeriale şi parlamentare. Această spaimă a atras asupra sa răzbunarea celor vizaţi iar ura împotriva acestora este de cel mai înalt nivel, după cum ştim cu toţii mergându-se până la încercarea de a o elimina fizic, penalii şi infractorii din PSD contactând în acest sens foşti angajaţi ai Mosadului, celebru serviciu secret al Israelului.
Se pare că asistăm la bătălia finală pe care penalii parlamentari o dau împotriva Codruţei Koveşi. Deja, prin controlul politic asupra Curţii Constituţionale pe care-l au asupra a 6 dintre cei 9 membri, penalii au obţinut o primă victorie: .aceea ca Koveşi să fie demisă.
Rămâne de văzut care va fi decizia preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că, deocamdată, Constituţia lui îi conferă această competenţă de demitere, chiar dacă CCR a hotărât vădit neconstituţional.
Asistăm în momentul de faţă la două curente, ambele favorabile actualului procuror şef al DNA. Primul curent existent în rândul protestatarilor de la Rezist este ca preşedintele să n-o demită pe Koveşi, chiar cu riscul de a fi suspendat de penalii ALDE-PSD din Parlamentul României.
Al doilea curent, mult mai larg pentru că lui i s-au alăturat şi magistraţii, este ca preşedintele să nu pună în aplicarea decizia CCR pentru că la rândul său ar încălca Constituţia prin a subordona procurorii ministrului Justiţiei care este om politic, ceea ce încalcă separaţia puterilor în stat, principiul consfinţit clar în Constituţia României.
Practic, nu Koveşi a devenit piesa importantă în această bătălie pe care penalii o duc asupra Codruţei Koveşi, ci apărarea independenţei procurorilor care, dacă rămân subordonaţi ministrului Justiţiei, atunci politicul primeşte o importantă pârghie de control asupra justiţiei, în special asupra procurorilor care fac anchetele ce i-a îngrozit pe penali şi care anchete s-au soldat cu încarcerarea multora dintre ei.
Însă în spaţiul public rămâne de prim interes care va fi viitorul Codruţei Koveşi în caz că va fi demisă. Avem păreri împărţite. Voci care susţin că ar trebui să rămână în continuare procuror şi să continue anchetele împotriva corupţiei dar şi voci, nu puţine, care o văd intrând în politică pentru a deveni salvatorul României din ghearele actualei puteri corupte.
Într-o dezbatere la postul de radio Europa FM, gazetarul-publicist Cristian Turo Popescu spunea că Koveşi nu ar avea aptitudini de politician ci mai degrabă de justiţiar iar dacă va alegea calea politicii va trebui să-şi schimbe radical atitudinile publice, să treacă de la discursul acuzator la un discurs de politician, adică cu dublu mesaj ca să poată apoi manevra lucrurile într-o direcţie sau alta fără a i se imputa că una a spus şi alta a făcut. Într-un cuvânt, să folosească limbajul duplicitar, imprecis, neangajant şi mai ales cu tentă populistă pentru a se face iubită de popor aşa cum fac actualii politicieni.
Nu cred că Popescu a fost inspirat când a făcut asemenea comentariu. Suntem, noi, românii, adepţii tiparului, al tradiţionalismului, al respingerii unor aptitudini publice inovatoare. Koveşi nu face parte din categoria celor care folosesc limbajul cu dublu înţeles şi de va intra în politică n-o văd ţinând un discurs populist pentru a intra în graţiile auditoriului. Ea are o altă structură a personalităţii. Este o luptătoare, dar nu atacă până ce nu cunoaşte bine terenul de luptă.
Pe când era Procurorul General al României a fost prezentă în cercurile politice de vârf, inclusiv alături de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Sebastian Ghiţă şi alţi politicieni de top cercetaţi acum penal. N-a intrat în cercul lor pentru a se alătura grupării mafiote, ci pentru a le cunoaşte intenţiile şi modul de acţiune. Iar când a fost numită procurorul şef al DNA a început să acţioneze pe un teren cunoscut şi asta i-a îngrozit pe corupţii de nivel înalt, ştiind că-i omul lor. I i-a nedumerit c㠄amica” lor de ieri este acum duşmanul lor de astăzi care-i atacă imparabil.
Dragnea, Tăriceanu, Ghiţă au rămas perplecşi să constate că partenera lor de taifas îi anchetează acum cu o înverşunare greu de acceptat şi de înţeles pentru ei, motiv pentru care cu aceeaşi înverşunare, o vor eliminată şi izolată, ca să-şi poată recăpăta liniştea şi tihna de a stăpâni puterea şi dispune de pârghiile ei după cum le va fi interesul.
Este posibil ca penalii şi infractorii s-o dărâme pe Koveşi pentru că sunt mai puternici decât forţele care o apără. Dar tot atât de posibil este ca Koveşi să-şi mute câmpul de bătălie de pe tărâmul justiţiei pe cel al politicii iar duşmanii ei să constate că în loc să aleagă răul cel mic au ales răul cel mare.
De va intra în politică, Koveşi va veni cu o nouă abordare a problemelor cu care se confruntă societatea, o abordare ieşită din tiparele cunoscute nouă şi lui Cristian Tudor Popescu. Are discurs public, are coerenţă în vorbire, putere de sinteză şi ştie când trebuie să facă o figură de stil oratoric pentru a capta atenţia auditoriului. Koveşi ar putea deveni politicianul care să arunce la coşul de gunoi al istoriei limbajul de lemn al lui Ion Iliescu folosit la greu de politicienii zilelor noastre şi să-l înlocuiască cu elemente ale concretului, cu descrieri ale realităţii existente şi nu a uneia închipuită, cosmetizată, adică să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă un astfel de discurs ar deranja pe unii.
Cam 45% din electoratul Românei nu merge la vot pentru că n-au cu ine vota. Dacă adăugăm şi procentajul celor care merg şi nu votează cu candidaţii partidelor corupte, ne ducem uşor spre 60%. Acestui major segment electoral i se poate adresa Koveşi cu un discurs ce poate avea tentă justiţiară şi nu politicianistă. Dacă românii aşteaptă un Mesia postdecembrist, Koveşi poate fi acela. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Vacanţa italienilor
Horoscop zilnic 18.06.2018
Deputat Budăi, comunicatul unde-i?
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 15.06.2018
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii Scoala Populara de arte
Băsescu: „Decizia CCR care face din ministrul Justiției un șef al președintelui României este inacceptabilă.
Dacă mâine devine Dăncilă ministrul Justiției?”
Răspunsul CJ la protestul celor din Răuseni
o făcătură prost concepută
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog