Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Remember
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20216
De la 07 Ianuarie 2003
122905865
Editorial

La Tombola fiscală n-ai a merge cu sacul

  • Ioan Rotundu
  • 20 April 2015, 23:00
De la bun început, când ANAF a anunţat condiţiile de organizare şi desfăşurare a Tombolei fiscale, cei cu experienţă în domeniu şi-au dat seama că de fapt ANAF nu doreşte o stimulare consistentă a românilor pentru că cer bon fiscal la tot ce cumpără ci doar o creştere a încasărilor din TVA.
În primul rând că premiul anunţat, de un milion de lei, era prea puţin tentant faţă de premiile pe care le oferă Loto România prin sistemul său de jocuri de noroc. Apoi, condiţiile de participare şi încasare a premiilor au fost de la bun început excesiv de birocratizate, în măsură să descurajeze participarea la joc şi nu să o încurajeze. Omologarea câştigurilor într-un interval de 30 de zile şi modalitatea de depunere a bonului fiscal iarăşi este o operaţiune complicată, neavându-se în vedere că nu sunt condiţii similare de acces la joc pentru consumatorii din mediul rural la fel cu a celor din mediul urban.
Intervalul de timp de verificare a legalităţii bondurilor depuse la omologare şi plata efectivă, de 60 de zile, este iar un interval de timp extrem de lung ceea ce va descuraja pe mulţi să mai participe la a doua tombolă, plictisiţi să aştepte încasarea unui premiu care, iată, la prima tombolă se anunţă a fi în jurul a 100 lei, fiind deja înscrişi peste 9.000 de câştigători.
Pentru a încasa o sumă de 100 lei trebuie depus un efort care nu se justifică sub eficienţa timpului şi chiar a costului. Fiscul va plăti premiile prin cont bancar. Cei care nu au un cont deschis la o bancă va trebui să-l deschidă. Iar deschiderea unui cont bancar costă destul de mult dar datorită comisioanelor şi mai ales îa timpului consumat, aşa că mulţi câştigători nu-şi vor ridica premiul tocmai datorită sistemului complicat de plată.
Prin legea de organizare, Fiscul n-a precizat în clar că premiul câştigat nu poate fi supus reţinerilor în contul datoriilor fiscale. Există vehiculată intenţia Fiscului ca premianţii, ca să poată ridica premiul, trebuie să fie cu plata impozitelor şi taxelor la zi altfel premiul va fi încasat în contul datoriilor.
Sunt convins că, dacă în urma evidentelor inconveniente de organizare şi desfăşurare a primei tombolei nu vor fi eliminate, la următoarea tombolă interesul românilor va scădea substanţial. Eu suspectez că la această tragere s-a urmărit în mod special ca ă intre în joc bonurile fiscale cu o sumă mică pentru a putea participa cât mai mulţi la joc. Dacă, spre exemplu, intervalul seriei de joc era de o valoare a bonului fiscal cuprinsă între 100 – 110 lei iar ziua de eliberare a bonului una de duminică, numărul câştigătorilor era mult mai mic iar premiul nominal mult mai mare, ceea ce ar fi făcut jocul mult mai atractiv.
Nu se cunoaşte încă cu cât au crescut încasările din TVA pe seama organizării Tombolei fiscale, dar mult mai stimulativ şi lipsit de birocraţie ar fi ca Fiscul, la sfârşitul unei anumite perioade de timp, pe baza bonurilor fiscale pe care persoana le prezintă, să i se restituie o anumită parte din TVA.
Aşa funcţionează sistemul în multe alte ţări şi a dat rezultate spectaculoase. Sistemului cu Tombola fiscală nu-i dau multe zile de existenţă pentru că, oricât de sărac ar fi, românul nu se omoară după bani puţini. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Corneliu Popescu este acuzat că a devalizat Compania Naţională de Peşte
Bancul zilei: Asemănare pe bază de tată
Reţeta zilei: Supă de brânzeturi cu verdeaţă
Horoscopul zilei
Să se schimbe, primim,
Dar la vârf tot noi să fim!
Ioan Rotundu
Ministrul Justitiei: Ar mai fi nevoie de inca 10.000 de locuri in penitenciare
Victor Ponta: "Nu orice fel de procuror" poate ancheta senatorii
Scoaterea procurorilor din categoria magistratilor ar avea sustinere
Fostul ministru Cristian David, botezat intr-o ceremonie la Biserica Internationala Harul
dupa ce a iesit din arest
DNA ii cere din nou lui Tariceanu documentele Senatului privind cazul lui Dan Sova
Refuzul constituie infractiunea de obstructionare a justitiei
Adjunctul comandantului suprem al Fortelor Aliate din Europa, in vizita in Romania
Victor Ponta, intrebat despre pensiile parlamentarilor
Nu sunt deputat, sunt presedintele PSD, prim-ministru
Fiscul va putea dispune re-verificarea unei firme daca apar "informatii noi".
Deocamdata acestea nu au fost definite
Botoşani: Zilele oraşului întâmpinate într-o atmosferă de scandal
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Moravuri UDMRE-iste
Ministerul rus de Externe avertizeaza Republica Moldova in legatura cu expulzarea unor ziaristi rusi
Trebuie sa intelegeti consecintele asupra relatiilor bilaterale
Klaus Iohannis: Nu este oportuna scoaterea procurorilor din categoria magistratilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog