Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17949
De la 07 Ianuarie 2003
122878016
Editorial

Lege portocalie

  • Ioan Rotundu
  • 1 March 2010, 23:00
Ieri, parlamentarii social-democraţi şi liberali au părăsit plenul lucrărilor Camerei Deputaţilor exact în momentul în care preşedinta Roberta Năstase voia să supună la vot un proiect de lege privind modificarea Legii funcţionarului public. Parlamentarii opoziţiei au clamat faptul că proiectul de lege s-a discutat şi aprobat pe articole în lipsa lor, iar rostul modificărilor nu-i altul decât a permite Guvernului Boc să poată numi în funcţiile de conducere ale instituţiilor publice oamenii lor.
Bâlciul care a avut loc nu-i ceva inedit pe malurile Dâmboviţei, însă el a dat la iveală cum fac legile aleşii noştri şi în ce scop. Spuneam în editorialul de ieri că parlamentarii care se adună în haită sub genericul de Grup independent nu părăsesc PSD-ul sau PNL-ul din dorinţa de a ne proteja interesele, ci din dorinţa de a-şi vedea puse la adăpost propriile lor interese. Iată că ieri aleşii noştri ne-au dat o altă dovadă că prezenţa lor în Parlamentul României nu se datorează decât pentru a-şi rezolva propriile interese. Iar dacă interesele lor o cer, îşi fac şi o lege care să le legitimeze nevoile personale sau de grup.
Acum, o vină o au şi parlamentarii PSD şi PNL. De ce n-au fost prezenţi în sală când proiectul de lege a fost dezbătut pe articole? Rostul lor de parlamentari în opoziţie este să-i păzească pas cu pas pe colegii lor aflaţi la putere şi să-i împiedice de a comite abuzuri şi favoruri. Iar dacă n-au suficiente voturi să blocheze aprobarea unor legi mizere, măcar să iasă public şi să ne facă cunoscute abuzurile colegilor de la putere. Problema modificării Legii statutului funcţionarului public a fost şi dorinţa liberalilor şi a social-democraţilor atunci când au fost la putere. Nu ştiu din motive n-au reuşit. Probabil că n-au ştiut cum să procedeze mai abil. Iată că democrat-liberalii le-au luat-o înainte şi au toate şansele să modifice legea după nevoile lor şi nu ale partidelor aflate în opoziţie.
Dacă parlamentarii PDL vor reuşi să aprobe modificările, ei îşi vor numi în toate funcţiile de conducere ale instituţiilor publice numai oamenii lor de încredere, controlând astfel întreg sistemul descentralizat al statului, întreaga administraţie centrală şi locală, ceea ce le va da un avantaj enorm şi o putere greu de contracarat din opoziţie. Şi uite aşa ne vom trezi cu portocalii încă vreo câţiva ani pe cap, căci cine organizează alegerile, controlează şi rezultatele lor.
Numai că ce vor obţine acum, prin forţa votului, portocaliilor nu le asigură veşnicia la guvernare. Când nu vor mai fi la putere, partidul care va forma Guvernul va epura instituţiile de oamenii portocaliilor şi-şi va pune proprii oameni. O astfel de răfuială politică nu este deloc sănătoasă pentru sistemul administraţiei publice.
În primul rând că nu se promovează oamenii pe criteriul competenţei ci pe criterii politice şi de partid, ceea ce aferctează şi va afecta buna funcţionare a instituţiilor. Apoi, se va menţine acea migrare de forţe umane de la un partid la altul, oportuniştii nesfiindu-se să-şi schimbe partidul pentru a-şi păstra funcţia. O astfel de politică de cadre dăunează partidelor politice, actului de guvernare şi cel mai mult nouă.
Corect ar fi ca prin lege să se stabilească până la cel nivel funcţiile sunt politice şi de unde încep cele ocupate prin concurs şi de oameni pregătiţi în domeniu. Dar pentru aşa ceva este nevoie de o voinţă politică din partea tuturor partidelor, ceea ce în momentul de faţă lipseşte, dar nici n-am avut vreodată şi nici nu cred să avem prea curând. Aşa că pe malul Dâmboviţei lupta pentru privilegiile personale şi de partid va continua, bâlciul politic se va amplifica, iar noi vom privi neputincioşi şi cu scârbă, pentru că nu putem face nimic. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Datoria de 600 de milioane de dolari ale KazMunaiGaz către statul român
este considerată, prin acordul cu FMI, venit la bugetul de stat în 2010
Necesitate sau povară
este nevoie de legi ca societatea sa funcţioneze?
Birocraţia şi politicile economice ale Guvernului
principalele probleme pe care le acuza investitorii elveţieni
„Casa Bucovineana” din Londra a bătut criza
Ministerul Sănătăţii începe să realizeze că România rămâne fără medici
Un alt fel de sârmă ghimpată: „palma jandarmului român”
Doreşte eliminarea taxelor pentru studenţii basarabeni nebursieri
“Sărbătorile primăverii” la Biblioteca Judeţeană
Caricatura zilei: Pâinea cea de toate zilele a lui Radu Moraru
Bucătăria Jurnalul: Sarmale de post cu ardei iute
Horoscop
Bancul zilei: Întrebare ambiguă
În sănătate avem directori care nu mai sunt directori
Între boală şi nebunie, ce-i mai grav?
Ofertă locuri de muncă
Ultraj contra bunelor moravuri
Cei din învăţământ iar se pregătesc de grevă
Spitalele vor trece la primării dar fără fonduri de la ministerul Sănătăţii
Serviciul de Intervenţii Edilitare va fi reorganizat
Zilele Oraşului ar putea fi organizate de o fundaţie americană
Conflict mocnit la Protecţia Copilului
Proiectul de înfiinţare a Poliţiei animalelor, respins de Senat
Comentariul comentariilor (XXXVII)
Ioan Rotundu
Kievul sistează exporturile de electricitate către România, Ungaria şi Slovacia
Cetăţenii europeni pot reclama online, sub protecţia anonimatului, acte de corupţie
Dacă oamenii o să vrea unirea cu România
nu-i opreşte nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin şi nici Clinton
Arheologii egipteni au descoperit capul unei statui gigant,
care înfăţişează pe faraonul Amenhotep al III-lea
Cât de ne-detectabile sunt noile radare ale Poliţiei?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog