Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17851
De la 07 Ianuarie 2003
122877918
Editorial

Lepădăturile, scârnăviile şi profitorii
cochetează cu noua putere

  • 23 August 2013, 23:00
Ce se petrece acum prin mediul politic botoşănean, după ce Băsescu a fost recunoscut preşedintele României iar Alianţa DA ar putea fi desemnată să formeze viitorul guvern, îmi aminteşte de atmosfera de după alegerile parlamentare din toamna anului 1996. Atunci, PSDR-ul, sau partidul lui Sergiu Cunescu cum mai era numit, câştigase puterea alături de PD, formând alianţa politică USD.
La Botoşani, preşedinţia PSDR-ului tocmai fusese predată de către Dumitru Sandu, ales deputat, către profesorul Mircea Dănuţă. Dincolo, la PD, preşedinte în funcţie era Vicenţiu Daniliuc, cel care ratase la mustaţă funcţia de senator în favoarea liberalului Dinu Secrieru.
USD-ul urma să participe la formarea guvernului, avea dreptul la funcţia de subprefect la Botoşani şi mai beneficia şi de târnosirea în plan local, conform mult hulitului algoritm politic, a câtorva instituţii descentralizate ale statului. Motive suficient de puternice ca pe lângă profesorul Dănuţă şi inginerul Daniliuc să roiască fel de fel de personaje ce aspirau a se alege cu o bucăţică din osul puterii. Tot pe atunci era prin PSDR un politician, cam de rangul trei ca valoare, ce răspundea la numele de Petrică Suceveanu.
Tehnician constructor, după evenimentele din decembrie 1989 Petrică a înfiinţat o societate de profil. Neavând calităţi de manager, furat de proprii angajaţi, societatea sa a falimentat. Petrică ţinea trena lui Dănuţă, în speranţa că va fi ajutat cu ceva lucrări de investiţii din fondurile ajunse la judeţ. Cât despre profitorii care roiau în jurul lui Dănuţă, Petrică avea vorba sa de duh, rezultat al unei culturi însuşită pe şantier: „Scârnăvia dracului, ştii ce lepădătură este?! Acum vrea putere!” Iar scârnăvia-lepădătură nu era alta decât un fost director de instituţie a statului căzut în dizgraţie în perioada 1992 – 1996, când puterea o deţinuse PSD-ul, care voia acum să fie sprijinit pentru a ajunge şef de departament în Ministerul Agriculturii.
Singurul merit invocat de lepădătură în accesul spre putere era că a fost oropsit de PSD. Din păcate situaţia din 1996 se repetă şi în momentul de faţă. Personaje cunoscute care fiind de încredere şi devotate unor lideri PSD, cum au simţit că partidul lor nu mai este favoritul la putere, au început să-şi care bagajele în curtea Alianţei DA.
Lideri politici din PNL sau PD, care până mai ieri erau consideraţi nişte politicieni nesemnificativi şi fără viitor, brusc au început să fie salutaţi cu respect şi abordaţi în dialoguri amicale de personaje dubioase. Am trecut în cursul zilei de ieri pe la primarul Flutur. Mi-a confirmat faptul că nu mai poate să-şi rezolve problemele curente pentru că telefonul îi sună într-una iar prin biroul i se perindă fel de fel de personaje, unele aproape necunoscute. Sub motivul felicitărilor, aceşti profitori vor să-şi facă simţită prezenţa şi să amintească în treacăt că ei au fost tot timpul trup şi suflet alături de Alianţa DA. Dacă în curtea PSD-ului s-a făcut linişte, iar vocilor virulente şi ameninţătoare că vor face ordine cu cei ce-au votat împotriva lor, inclusiv cu presa, le-a pierit piuitul, astfel de obrăznicii au început să apară din interiorul Alianţei DA, lucru total inadecvat.
Prin unele colţuri de restaurante, pretinşi împuterniciţi ai Alianţei fac şi desfac numiri în fruntea instituţiilor descentralizate ale statului. Iar actualii şefi ai acestor instituţii, având pe căciulă musca PSD-ului, aşteaptă timoraţi o decizie asupra activităţii lor viitoare.
Din păcate, nici trepăduşii din Alianţa DA, nici oportuniştii ce-au părăsit sau vor părăsi în curând PSD-ul, n-au înţeles cu claritate mesajul noului preşedinte al României, Traian Băsescu. În mesajul său, Băsescu a atenţionat întreg aparatul administraţiei publice centrale şi locale să-şi desfăşoare activitatea conform legii, iar schimbarea din România să n-o asimileze cu o schimbare de stăpân ci cu o reabilitare a legii în faţa imixtiunilor politice.
Obişnuiţi ca legislatură după legislatură scaunul lor a depins de partidul aflat la guvernare, cerinţa lui Băsescu pare neînţeleasă de actualii funcţionari publici. Ei nu concep că pot să-şi păstreze verticalitatea profesională şi că nu mai trebuie să sărute mâna „naşului” aflat la putere, însemn de recunoştinţă pentru că l-a aşezat pe un scaun plătit de la buget. Dorinţele lui Băsescu sunt pentru unii funcţionari publici un fel de utopii.
Iată de ce ne va trebui o perioadă de timp pentru a ne acomoda cu un altfel de putere, pentru a ne schimba mentalitatea şi pricepe că putem munci şi altfel decât prin intermediul corupţiei şi al mitei. În ce privesc scârnăviile, lepădăturile şi profitorii politicului este bine pentru imaginea şi credibilitatea Alianţei DA ca aceştia să fie ţinuţi la o distanţă cât mai mare. Altfel riscă să se compromită ca alianţă politică ce-a redat cât de cât încrederea românilor, riscând să-l compromită şi pe Băsescu. Sper că de această dată va triumfa raţiunea şi nu clientelismul politic structurat pe corupţie.
JD 15.12.2004

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Diferenţa de solidaritate între femei şi bărbaţi
Buhăianu şi adevărul ciuntit
La aşa servicii, ioc clienţi!
Afacerea Agripolis
Comunicat de pres㠖 Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog