Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1301
De la 07 Ianuarie 2003
123124872
pnl
Editorial

Mint cu neruşinare ş;i ne iau banii

  • Ioan Rotundu
  • 21 January 2013, 23:00
Acum, că proiectul de ordonanţă privind modificările care se vor aduce Codului fiscal începând cu 1 februarie 2013 a devenit public, miniştrii din Guvernul Ponta caută să ne ameţească de cap cum că impozitele şi taxele nu cresc, doar s-a lărgit baza de impozitare.
Mint cu neruşinare! Este ştiut că avem încă probleme cu criza economică care, în a doua jumătate a anului 2012, s-a accentuat. Este cunoscut că întreaga economie a Uniunii Europene va fi în regres şi în acest an. Într-o astfel de evoluţie economică europeană nu are cum economia românească să prospere. Este o realitate de care nu putem fugi.
Şi, atunci, de ce miniştrii Guvernului Ponta ne mint? De ce premierul, aflat toată ziua pe la televiziuni, nu ne spune adevărul? Adică să ne spună că din ce s-a promis în campanie nu se poate realiza nimic şi că, în plus, este nevoit să crească gradul de fiscalitate. Ne-am supăra pe el, l-am înjura, dar până la urmă am înţelege şi am accepta starea de fapt, numai să ni se dea garanţii că această stare nu se va perpetua la nesfârşit. Mai vrem să ni se ofere şi garanţii că banii adunaţi din creşterea fiscalităţii se vor duce pe investiţii, adică vor crea noi locuri de muncă, şi nu vor fi cheltuiţi pe salarii la bugetari, pensii şi ajutoare sociale. Dacă e de răbdat, să răbdăm cu toţii! Din păcate Guvernul Ponta aplică o politică socialistă, extrem de păguboasă tuturor
Din păcate, premierul, miniştrii continuă să ne mintă şi să nu recunoască trista realitate. Ieri, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, deşi se cunoştea cum se va proceda la impozitarea ţăranilor, a minţit peste tot pe unde a fost invitat şi intervievat. Spunea ministrul că nu cresc impozitele ci, dimpotrivă se reduc, şi a dat exemple. Numai că exemplele sale erau false şi neraportate la forma nouă de impozitare care se va aplica de la 1 februarie acest an.
În primul rând că ţăranii vor trebui să depună o declaraţie de impunere în baza căreia fiscul va stabili impozitul. Va realiza sau nu ţăranul venitul declarat, nu va conta, impozitul stabilit va trebui plătit 50% la 25 septembrie şi restul de 50% la 25 noiembrie. A mai minţit ministrul că pământul dat în asociere nu este impozitat. Proiectul de ordonanţă spune clar că se depune declaraţie de venit şi pentru pământul dat în asociere, deci se impozitează.
Exemplele ministrului privesc asociaţiile şi arendaşii nu ţăranii individuali, care până acum n-au plătit nici un impozit în afară de cel pe proprietatea terenului, adică 30 lei/ha.
Am sintetizat pentru cititori ce măriri de impozite şi taxe se fac şi ce noi taxe se introduc prin modificarea Codului fiscal. Iată tabloul:
- impozitarea indemnizaţiei de deplasare şi de detaşare dacă aceasta depăşeşte 2,5 ori cea a bugetarilor ( acum nu se impozitează):
- impozitarea veniturilor individuale din silvicultură şi piscicultură (impozit nou);
- impozitarea drepturilor salariale câştigate prin sentinţe judecătoreşti şi reţinerea din acestea a cotelor de asigurări sociale şi de sănătate (impozite noi);
Impozitarea veniturilor agricole astfel (impozit nou):
- introducerea, începând cu anul 2013, a normelor de venit pentru agricultori care vor sta la baza impozitării
- depunerea declaraţiei de venit până la 25 mai a anului fiscal în curs indiferent dacă activitatea este individuală sau în asociere;
- organul fiscal, în baza declaraţiei, stabileşte impunerea iar plata impozitului se achită 50% până la 25 septembrie şi 50% până la 25 noiembrie a anului în curs. Tot impozitul merge la bugetul central iar şi nu se defalcă nimic la bugetele locale.
- persoanele juridice nou-înfiinţate sunt impozabile din primul an de activitate la nivel de microîntreprindere (impozite noi):
S-a lărgit sfera veniturilor asupra cărora se datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate, cu:
- veniturile realizate de persoanele fizice din cultura plantelor, de pe suprafeţele de teren situate peste limita care asigura necesităţile de trai ale unei familii;
- veniturile realizate din creşterea si valorificarea in stare naturală a animalelor si a produselor de origine animală;

Şi aceasta nu-i totul. Prin aplicarea de taxe asupra producătorilor de gaze, a distribuitorilor şi transportatorilor de gaze şi energie, se va produce o nouă creştere de preţuri la gaz metan şi energie electrică. Cutia Pandorei cu majorările la impozite şi tarife, la preşuri s-a deschis. Numai ieşitul în stradă o mai poate închide.
Mergeam pe drumul cel bun. Ne-am dus la vot, sau nu ne-am dus, şi am ales drumul cel prost. N-avem pe cine da vina. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când şi curul bate gura
Gastronomie: Coastă delicioasă de porc umplută cu mere
Oficial BCE: Economia Europei se află încă în scădere
Codul Fiscal se va modifica radical. Apar noi impozite şi taxe neanunţate
Stela Popa: Eroul Ilie Ilașcu NU va fi dat afară din casă!
Distribuitorii si transportatorii de gaze şi energie electrică vor fi taxaţi pentru monopol natural
Producătorii de gaze vor plăti o taxă de 60% din veniturile suplimentare
Guvernul introduce o taxă specială pe resurse minerale
Angajări la stat îngheţate, plafonarea salariilor companiilor de stat cu pierderi, "filtrarea" investiţiilor
Fiscalizarea agriculturii intră intr-o etapă nouă de la 1 februarie
se introduc norme de vfenit care vor sta bla baza impozitării
AJOFM cheamă şomerii la cursuri pentru limba engleză
Fermierii care beneficiază de subvenţii APIA pot accesa şi credite
Ţurcanu propune soluţii căutate pentru atragerea finanţărilor europene
Director nou la Protecţia Copilului
Botoşănean mort în hotel la Bucureşti
Primăria Botoşani vrea un recensământ al câinilor cu stăpân
Salvat de pompieri de la o moarte sigură
Tâlhăria de pe strada petru Rareş este cocoloşită de judecători
cel tâlhărit susţine că este ameninţat cu moartea miza este suma de 37 mii euro
Botoşani: Profesorii îi cer lui Ţurcanu să-i apere de abuzurile lui Huncă
Încă o victimă a poleiului pe drumul Manoleşţti Vale - Stânceşti
Victor Ivănescu a rămas director interimar la SC. Eltrans SA
Constantin Conţac rămâne după gratii
Salariat amator de senzaţii tari a distrus maşinile patronului
Chichirezul trebuie căutat la poliţistul Panţâru
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog