Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21346
De la 07 Ianuarie 2003
122906995
Editorial

Misterioasa ameninţare a lui Băsescu

  • Ioan Rotundu
  • 21 April 2015, 23:00
Ieri, la postul de Radio Europa FM, în cadrul emisiunii „România în direct” moderată de Moise Guran s-a pus în dezbatere aspectul dacă Traian Băsescu trebuie pensionat politic sau să continue să fie activ. Mulţi dintre cei care au intrat în direct au considerat că este bine pentru politica românească ca Traian Băsescu să fie activ.
Actuala opoziţie aproape că lipseşte iar Băsescu a demonstrat de-a lungul carierei sale politice că ştie să facă opoziţie iar în momentul de faţă chiar că ar fi nevoie de el. Desigur, au fost şi voci care l-au acuzat, fără argumente, că a făcut destul rău României ca să mai continue să facă politică aşa că o retragere a sa din viaţa politică ar fi binevenită.
Dar nu despre a fi sau a nu fi Traian Băsescu prezent în viaţa politică vreau să comentez. În dialogul de ieri s-a menţionat faptul că în urmă cu vreo două săptămâni, printr-o declaraţie publică, Traian Băsescu avertiza că dacă procurorii DNA vor continua cu arestările riscăm să ne trezim cu ruşii la Bucureşti. Am luat act atunci de declaraţia sa dar nu i-am înţeles sensul. Ascultând dezbaterile de ieri cred că acum sunt în măsură să fa nişte conexiuni.
Am mai comentat faptul că acţiunile concentrate ale procurorilor DNA, ale atitudinilor celor din CSM de a clama public faptul că unii politicieni nu respectă separaţia puterilor în stat şi atacă prin declaraţii justiţia, a declaraţiei făcută de preşedintele ÎCCJ, judecătoarea Livia Stanciu că este pe aceiaşi baricadă cu DNA-ul, a colaborării perfecte dintre DNA şi SRI nu ar fi posibile fără existenţa unei forţe coordonatoare.
Dacă mai avem în vedere că procurorul şef al DNA Codruţa Koverşi şi recent Laura Ştefan de la Expert Forum, organizaţie neguvernamentală au fost decorate de către SUA la propunerea Ambasadei lor de la Bucureşti precum şi afluenţa din ultima perioadă la Bucureşti a unor personalităţi americane din Departamentul de Stat şi NATO iată că putem afirma că misterioasa forţă coordonatoare îşi are rădăcinile înfipte în SUA.
Un alt argument că aşa stau lucrurile ar fi şi recentele declaraţii de ameninţare făcute de Moscova şi ambasadorul Rusiei la Bucureşti la adresa securităţii României, oficialităţile ruse nesfiindu-se să ne amintească de forţa de reacţie rapidă a armatei sale şi că în câteva ore Bucureştiul poate fi lesne ocupat. Dar ce-a mai de luat în seamă ameninţare este cea că am devenit ţintă prioritară rachetelor ruseşti chiar dacă suntem ţară non-nucleară.
Observăm că prin acţiunile procurorilor DNA cel mai mult de suferit a avut PSD-ul şi premierul Ponta. Pur şi simplu DNA a decimat Guvernul Ponta de miniştri şi PSD-ul de baronii locali aflaţi în funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean. Să coroborăm această acţiune a DNA-uluii cu faptul că PSD-ul a fost şi este încă pentru Rusia un cap de pod al său la Bucureşti şi totodată pentru Europa de Vest.
Preşedinţii PSD-ului Ion Iliescu, Mircea Geoană şi acum Victor Ponta nu s-au ferit să-.şi manifeste simpatiile politice pentru Rusia. Americanii ştiu şi ei acest lucru şi au toate motivele ca să anihileze PSD-ul pentru na asigura linişte politică în România, necesară întăririi forţelor lor militare şi a tehnicii de luptă cu ţină directă Rusia şi nu Iranul cum le place lor să declare.
Aparent ecuaţia este niţel mai complicată. De exemplu, la ameninţările Rusiei au replicat premierul Ponta şi ministrul Apărării Mircea Duşa, preşedintele Iohannis arătându-se destul de rezervat. Cei doi social-democraţi ştiindu-se cu musca rusească pe căciulă au replicat gen hoţul strigă hoţul. Nu cred că americanii au înghiţit acest fel de nadă.
Revenind la preşedintele Iohaniis, ştim că acesta a vizitat Germania, Polonia şi Ucraina. Germania este mult mai tolerantă cu Rusia, de care depinde mult economic şi sunt tot mai multe vocile oficialilor germani care cer suspendarea sancţiunilor economice aplicate Rusiei pentru implicarea sa în Ucraina. Nu ştim cu ce plan de acţiune a venit Iohannis din Germania dar nici nu putem spune că preşedintele nostru moare din dragoste pentru americani.
După ce Iohannis a fost ales preşedinte, Moscova a dat un semnal cum că este dispusă la o îmbunătăţire a relaţiilor cu România. Preşedintele nostru n-a dat nici un semn de refuz al unui dialog cu Rusia dar nici nu ştim ce gânduri de viitor are. Să mai introducem în ecuaţie şi faptul că în ultimele luni de mandat preşedintele Băsescu nu s-a mai oţărât la Rusia cum obişnuia s-o facă şi nici n-a mai adus elogii americanilor pentru iniţiativele lor militare de a garanta securitatea militară a României. Ceva l-a determinat la o schimbare de optică.
Iată că în urmă cu două săptămâni le-a adus aminte procurorilor DNA că acţiunile lor ar putea să-i atragă pe ruşi la Bucureşti. Cu certitudine că a fost un avertisment nu numai pentru cei de la DNA cât mai ales pentru misterioasa forţă americană care sub masca luptei împotriva corupţiei ascunde de fapt cu totul alte interese pe care le ştiu şi ruşii numai noi nu.
Rusia are asupra noastră un ascendent istoric. La 1859 am obţinut Unirea Principatelor datorită războiului din Crimeea. Independenţa de la 1877 o datorăm armatei ţariste. La 1914 am pornit în război alături de ei şi l-am terminat fugărindu-i pe militarii ruşi din Nordul Bucovinei şi Basarabia. În Al Doilea Război Mondial i-am atacat pe ruşi şi l-am terminat luptând cot la cot cu ei.
Această complicată situaţie istorică ar trebui să le dea de gândit americanilor. Ori ei se vor sătura să se mai joace cu ruşii de-a hoţii şi vardiştii, văzând că gluma militară cu eii se îngroaşă, şi ne vor abandona cum au făcut la Ialta, ori noi vom, fi puşi în situaţia să aplaudăm din nou intrarea Armatei Roşii în Bucureşti. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Prietenul se cunoaşte la… nevastă
Reţeta zilei: Papricaş de ciuperci
Horoscopul zilei
Scandal de proportii in sistemul judiciar din SUA
Criminalistii FBI au falsificat probe trei decenii
De la umilul „Să trăiţi!” la milogul „Doamne ajută!”
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Cardul de sănătate
Anunţ Camera de Comerţ Botoşani
DNA cere arestarea deputatului PSD Ion Ochi
Acesta este acuzat de luare de mita in perioada cand a fost vicepresedinte
Statele pot interzice dreptul la greva pentru politisti - CEDO
Fostul presedinte egiptean a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare
Amnesty International a caracterizat sentinta ca o “mascarada de justitie”
Rahat cu apa rece, de la Senat pentru pacientul roman
Tatiana Niculescu Bran si-a dat demisia din functia de purtator de cuvant al lui Klaus Iohannis
Botoşani: Jocuri politice pe seama UPU iar Sorescu pe post de fazan
Traian Basescu: Trei oameni din echipa mea, Kovesi, Stanciu si Coldea, i-au arestat pe ceilalti trei - Bica, Georgescu si Udrea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog