Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
505
De la 07 Ianuarie 2003
122886154
Editorial

N-au dreptate

  • Ioan Rotundu
  • 20 September 2007, 23:00
Ieri, pe marginea articolului nostru postat în deschiderea ediţiei şi intitulat „Aroganţa primarului Lungu s-a răsfrânt în bani puţini” s-au înregistrat mai multe comentarii. Unele, care au respectat condiţiile noastre stabilite prin Regulament, au văzut lumina zilei, altele, cuprinzând cuvinte insultătoare şi calomnioase, au fost şterse. Dorohoienii şi-au manifestat nemulţumirea vizavi de Consiliul Judeţean şi preşedintele acestuia Constantin Conţac, că n-a alocat municipiului suma de bani solicitată de către primarul Sergiu Lungu, pentru a acoperi cheltuielile cu sărbătoarea dedicată oraşului, aflat la 600 de ani de la prima atestare documentară. Pe lângă faptul că n-au dreptate în opiniile exprimate, dorohoienii trebuie să conştientizeze, măcar în al 12-lea ceas, că suportă consecinţa faptului că vreme de trei mandate l-au votat primar pe Vasile Gherasim, cel care a distrus, prin modul în care a abordat problemele de administrare, posibilităţile de revigorare economico-socială a oraşului.
Şi Botoşanii, şi alte localităţi de marcă din judeţ au sărbătorit şi continuă să sărbătorească astfel de evenimente. Dar n-o fac pe banii primiţi de la Consiliul Judeţean, ci prin resurse proprii. Festivalul verii de la Botoşani s-a realizat cu bani din sponsorizări şi pe cheltuiala organizatorului care a câştigat acest drept. De ce a trebuit ca CJ-ul să aloce Dorohoiului, pentru sărbătoarea sa, 25 mii lei, adică 250 milioane lei vechi? Unde sunt fii acestui oraş? Unde sunt sponsorizările din partea patronilor care şi-au dezvoltat afacerile pe seama neplăţii impozitelor şi taxelor locale? De ce consilierii locali au aşteptat până în pragul sărbătorii şi n-au acţionat încă de anul trecut, de la începutul acestui an, ca să găsească resursele financiare necesare?
În ziua sărbătorii vor ieşi cu toţii la costum şi cravată, vor rosti vorbe fără noimă, se vor înghesui la masa festivă, că la asta se pricep de minune. Dar să-l zguduie pe primarul Lungu, pentru a-l trezi la realitate şi a-l determina să acceadă programe cu care să schimbe faţa oraşului, n-au pricepere. Mulţumirea acestor consilieri este aceea că mai prind câte un patron sau un chivernisit al târgului care are nevoie de vreo apropare şi-l beau prin vreo crâşmă deocheată. Poate mai şi storc un leu, dacă treaba este la limita legii sau chiar dincolo de ea.
Cu astfel de aleşi se confruntă dorohoienii din 1990 încoace. Incompetenţa managerială şi mentalitatea de comunist a lui Gherasim le-a fost dragă vreme de 12 ani, fără a se întreba de ce în oraşul lor dispar una după alta fabricile, de ce nu se mai ridică blocuri, de ce casa de cultură stă ruină în plin centul municipiului, de ce o stradă ca cea de lângă autogară, lungă de nici 200 metri, care să fie reabilitată a consumat peste 50 miliarde lei.
L-au schimbat pe Gherasim cu Lungu, fără a judeca la rece dacă fac un treabă comunitară bună sau schimbă un măr putred pe-o pară stricată. Se ştia că Lungu este o fire orgolioasă, arogantă, nesocială. În 2004 se cunoştea în întreaga ţară, nu numai în judeţul nostru, că cei mai slabi primari sunt cei care provin din învăţământ, ei având tendinţa de a conduce comunitatea după aceleaşi metode pedagogice cu care sunt obişnuiţi la catedră. Cu toate acestea l-au votat. Acum suportă consecinţa faptei lor.
Impozitele şi taxele nu se colectează pentru distracţia primarilor şi a consilierilor locali. Păcat şi de cei 25 mii lei alocaţi. Vor fi cheltuiţi pentru imaginea lui Lungu, a unor consilieri locali cu tupeu, se va bea şi mânca din belşug. Dorohoianul simplu poate nici nu va şti ce sărbătoare a fost în oraşul său, însă, cu siguranţă, nu va lua parte la festin. Trecând peste bârna din ochi, unii dorohoieni se leagă de paiul din Consiliul Judeţean. Să se lege, dar n-au dreptate.
Pentru a mă pune bine cu dorohoienii aş fi putut scrie acest editorial pe invers, adică compătimindu-i şi acuzându-l pe Conţac şi consilierii judeţeni că nedreptăţesc Dorohoiul. Cred că adevărul ajută mai mult decât minciuna. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Averea consilierului judeţean Achiţei are multe necunoscute
Furtună se vede la braţ cu Câmpanu
Preşedintele Conţac se bucură pentru receptivitatea ministerială
Consilierul Grigoraş vrea mai mulţi bani la dispoziţia CJ
Au pus bazele combaterii traficului de persoane
Simpozion cultural la Memorialul Ipoteşti
A început recepţia şcolilor reabilitate
Politica amenzilor nu pare să dea rezultate fără încasarea lor
Urban Serv vine în sprijinul primăriei
Ajutoarele au ajuns la Tecuci
Cooperare culturală transfrontalieră
Cristian Tabără i-a întîlnit pe eroii adîncurilor
A ieşit pe-a lui Oprişanu, au sosit banii pentru sănătate
Medicul Saradan vrea introdusă consilierea prenupţială
Cuprins de mărinimie, IŞJ a dat calificativ maxim la toţi directorii
Prea mulţi copii în grădiniţe şi clasa I-a
Profesorii pensionari sunt readuşi la catedră
Se numără funcţionarii publici
În Parlament
Horoscop
Se deplasează gratuit, dacă-l chemi
Program TELE'M Botoşani, vineri, 21 septembrie
Condoleanţe
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog