Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15264
De la 07 Ianuarie 2003
122900913
Editorial

Nota de plată a CE pentru români

  • Ioan Rotundu
  • 24 October 2012, 23:00
Orice om normal la cap, luând act de afronturile pe care Crin Antonescu şi Victor Ponta le-au adus Comisiei Europene, s-ar fi întrebat cum se va răzbuna aceasta pe cei doi. Desigur, o astfel de întrebare nu-şi vor pune-o vreodată susţinătorii înfocaţi ai USL, care au aplaudat inconştient fiecare discurs antieuropean, antiamerican a celor doi.
Comisarii Comisiei Europene, jigniţi prin discursurile naţionaliste ale lui Antonescu şi Ponta, preşedintele CE Emanuel Barroso făcut politruc, n-au avut nicio reacţie ostilă, declarând că aşa este în democraţie. Apoi, lui Antonescu şi Ponta s-au alăturat cu discursuri jignitoare la adresa comisarilor europeni demagogul liberal Eugen Nicolaescu, liberalul Chiuariu, Ghişe, social-democratul Dan Şova şi alţii mai micuţi în rang. De vreme ce comisarii CE n-au reacţionat virulent la atacurile celor doi lideri ai USL, n-ar fi fost demn din partea lor să se coboare la nivelul unui demagog de talia lui Eugen Nicolaescu pentru a-l lua în seamă.
A fost la Bucureşti Congresul Partidului Popular European. Au participat la el cei mai importanţi comisari, au venit peste zece premieri de stat dar şi alte personalităţi ale vieţii politice europene cu cuvânt greu în a se lua anumite decizii.
Firesc era ca premierul Victor Ponta să profite de prezenţa acestora şi să-i invite la un dineu, să schimbe câteva politeţe cu aceştia, să-i facă să aprecieze ospitalitatea românească şi să plece cu o impresie plăcută despre premierul nostru acuzat de plagiat.
Ponta a ales însă calea violenţei de limbaj într-un discurs politic de stadion, la vechile jigniri aduse comisarilor europeni, preşedintelui Barroso aducând altele noi. Culmea, discursul său antieuropean, anti Barroso a venit după ce dimineaţa s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene şi i-a înmânat o listă cu problemele pe care România are nevoie să fie ajutată să le rezolve.
Când a acţionat Ponta ca un premier normal? Când i-a înmânat lui Barroso lista cu probleme şi i-a solicitat ajutorul sau când l-a înjurat pe stadion? Barroso, comisarii au tăcut şi au înghiţit jignirile aduse de politicienii români. Numai că tăcerea lor a ascuns de fapt momentul când vor trece la atac. Şi iată că atacul lor n-a întârziat să apară. În numai o săptămână România a pierdut finanţările europene aproape la toate programele sectoriale.
Surprins de loviturile primite, Ponta a încercat să ascundă dezastrul susţinând public că el n-a fost informat oficial că s-au suspendat finanţările. A minţit, aşa cum o face de când a fost numit premier. Ştia, dar îi venea greu să recunoască dezastrul pe care l-a atras asupra României.
Marţi a fost anunţat de presuspendarea şi a finanţărilor pe Transporturi şi Competitivitate. Practic ni s-au tăiat toate finanţările. Iată cum s-au răzbunat comisarii europeni pe declaraţiile iresponsabile ale liderilor USL şi demagogilor din această alianţă politică. Din păcate, nu ei vor suporta consecinţele ci noi, cei de rând. Dar şi mai păgubos pentru noi este faptul că susţinătorii USL n-au înţeles adevărata cauză a suspendării finanţărilor de către CE şi iau de bune acuzaţiile lui Ponta cum că miniştrii Guvernului Boc sunt vinovaţi.
De peste cinci luni de zile Ponta ne împuie capul că miniştrii lui Boc au furat fondurile europene dar nu ne-a prezentat nici un hoţ. Şi în Guvernul Boc şi în cel al lui Ponta ministrul pentru Afacerile Europene a fost şi este Leonard Orban. Cum, a gestionat Orban fondurile europene? El n-are responsabilitate?
Eu aş spune că principalul vinovat este chiar ministrul Leonard Orban, care la Bruxelles a rămas cu imaginea de comisar multilingvist, un biet funcţionar european nebăgat în seamă de nimeni.
Boc l-a numit ministrul Afacerilor Europene pe motiv că Orban ar cunoaşte mecanismele de lucru ale Comisiei Europene şi are relaţii în rândul comisarilor. Nu cunoaşte nimic, n-are niciun fel de relaţii, nu-l bagă în seamă nimeni. Ca dovadă că el n-a impresionat la Bruxelles este respingerea lui de către Parlamentul European pentru a fi numit la Curtea Europeană de Conturi. Nu este considerat o personalitate de vază.
Probabil că cei de la Comisia Europeană vor avea o altă atitudine după alegerile din decembrie. Dar până atunci Ponta şi Antonescu vor mai primi lovituri. Se pare că la rând stă Justiţia cu desemnarea procurorului şef la DNA şi a procurorului general. Comisarul pe Justiţie, şi el jignit într-un mod incalificabil, nu va întârzia să-i plătească lui Ponta şi Antonescu poliţele jignirii.
Pe lista lui Ponta înmânată preşedintelui Barroso figura şi solicitarea ca CE să nu se amestece în alegerile parlamentare din România. Nu se va implica, dar este suficient că ne-au tăiat finanţările şi că vor mai lua şi alte măsuri. Românii cu capul pe umeri vor înţelege aceste semnale şi vor vota raţional, în favoarea ţării şi a lor şi nu în avantajul personal al celor doi lideri USL. Cu cât vor fi mai mulţi astfel de români, cu atât viitorul nostru va fi mai sigur şi mai stabil economic. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Un sfat nereuşit
Război verbal între europarlamentarele României
Daciana Sârbu o acuză pe Elena Băsescu că ocupă trei locuri in avion EBA: Silueta îmi permite să ocup un singur loc
De ce avem salarii mici
La cererea FMI, USL ar putea majora TVA cu un procent
Maşina unui comisar de la Garda Financiară distrusă parțial într-un incendiu
Tradiţie şi artă din cioate
Gelu Prăjiturică vrea s-o „bat㔠pe Tamara Ciofu
Botoşani: Scaunele demnitarilor de judeţ, atracţie pentru elevii de clasa a III-a
Botoşani: Noi linii de finanţare pentru proiectele pe fonduri UE
După ce liberalii au dat startul ”becalizării” României, PSD lucrează la ”prodanizarea” diasporei
Sorin Cehan, Roma: Politică pe ascuns şi pe bani
Grecia obţine o amânare de doi ani pentru realizarea planului de ajustare bugetară
Victor Ponta nu crede că trebuie majorat TVA
dar după alegerile din decembrie ce va crede?
Procesul dintre Sanomed şi Spitalul Judeţean, aproape de final
Sporuri şi premii negociate direct cu şefii spitalelor
Concurs greu pentru cele 10 posturi de la Protecţia Copilului
Veste bună pentru personalul didactic auxiliar din şcolile judeţului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog