Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10849
De la 07 Ianuarie 2003
122896498
Editorial

Nu-mi este ruşine de ceea ce scriu!

  • Ioan Rotundu
  • 11 July 2007, 23:00
Comentatorul „Eu”, pe care-l consider un comentator obiectiv, atât cât obiectivitatea ne caracterizează personalitatea fiecăruia, la articolul apărut ieri şi pe care l-am intitulat „Cum a adunat DNA-ul acuzaţiile împotriva lui Conţac” a introdus următorul comentariu: „Oare cum a reuşit cineva să arunce o privire în acest dosar, decât cu largul concurs a lui Conţac? Şi oare cât îl coastă această susţinere a dumneavoastră, domnule Rotundu? Şi apropo, este prezumţia de nevinovăţie, până la demonstrarea contrariului. Nu trebuie să îl scoată Jurnalul, nevinovat, ca să mai poată candida încă o dată şi să mai pape iar alte zeci de miliarde din banii publici. Ruşine la amândoi!”
I-am răspuns acestui comentator cu „Un dosar ajuns în faţa instanţei de judecată devine public. Numai că, dacă nu eşti parte în proces, nu-l poţi consulta, la modul oficial. Nu Conţac este cel care ne-a facilitat să aruncăm o privire în dosar. Am conştiinţa împăcată că ce-am scris, faţă de ce este în dosar, reprezintă adevărul. Vreau să demonstrez, deşi nu mai este nevoie, că în România lui Băsescu, oricine şi oricând poate avea un dosar politic. Fie că se numeşte Conţac sau altă persoană incomodă puterii sau unuia aflat la putere. În cazul de faţă PNL. Regret că ura faţă de Conţac vă este mai puternică decât dorinţa de aplicare corectă a legii. Este opinia mea şi nu mă dezic de ea.”Ce nu ştie comentatorul, este faptul că în presa bucureşteană lucrează mulţi jurnalişti care şi-au început cariera ca reporteri în presa botoşăneană. Este suficient să-i accepţi tariful, iar el îţi face rost de informaţiile care de interesează. Acest sistem este o practică obişnuită în presă.
Ce informaţii putea să-mi ofere Conţac, când nici el n-are cunoştinţă de conţinutul întregului dosar. Mai mult, nici avocatul pe care l-a angajat n-a reuşit să consulte dosarul şi să-şi facă o părere. Iar avocatul nu-i un oarecare, ci o celebritate în domeniu. Însă altceva vreau să aduc în dezbaterea publică.
Fiecare dintre noi avem simpatii şi antipatii. Dar când eşti o persoană publică, simpatiile şi antipatiile nu trebuie să-ţi fie călăuză în tot ceea ce faci. Dimpotrivă, sunt de părere că astfel de resentimente trebuie, pe cât posibil, îndepărtate din modul de a gândi. Nu la fel se pune problema în conştiinţa omului de rând, care poate să dea frâu liber sentimentelor ce le simte şi trăieşte. Aşa apar opinii denigratoare la adresa preşedintelui Conţac, de multe ori exprimate fără ca cel în cauză să cunoască fondul problemei. Îi este suficientă ura pe care o are împotriva lui Conţac, ură izvorâtă pe seama bogăţiei pe care acesta o posedă. Nu Conţac este cel mai bogat botoşănean, dar el este persoană publică şi prin deciziile ale sale poate stârni nemulţumiri.
N-am al apăra eu pe Conţac, dar am a lupta alături de el, când politicul l-a victimizat prin interpretarea abuzivă a legii. Sunt persoana care am trecut prin peste 100 de procese de presă. Aveam dreptatea în mână şi nu mi-a fost recunoscută decât după îndelungi eforturi financiare, prin care am administrat probe. Prezumţia mea de nevinovăţie, de pană pusă în slujba interesului social, de respectarea a dreptului cetăţeanului la informare n-au făcut doi bani în faţa judecătorului. Era suficient ca judecătorul să afle că sunt jurnalist şi soarta îmi era pecetluită.
Am fost atât de naiv să cred în declaraţiile preşedinţilor Iliescu şi Băsescu de a mă angaja, ca presă, în lupta împotriva corupţiei. În această luptă au câştigat corupţii, care au avut de partea lor politicul, care a controlat şi controlează Justiţia. Ca să mi se facă dreptate, a trebuit să strămut procesele pe unde au înţărcat dracii copiii.
Eu înţeleg perioada prin care trece Conţac, dar nu toţi o pot face, pentru că-l urăsc în aşa măsură că nu mai raţionează în spiritul şi litera legii. Când l-am judecat pe Conţac ca om politic şi i-am evidenţiat greşelile, am fost felicitat. Când îi dau dreptatea pe care, dealtfel, i-o acordă legea, sunt hulit şi insultat. Călăuziţii de ură nu pot vedea că cei care l-au reclamat pe Conţac sunt cu conştiinţa mai murdară ca a lui. Când cei obişnuiţi să insulte şi să jignească constată că n-au argumente credibile în susţinerea afirmaţiilor făcute, iute aruncă vorba că tot ce scriu o fac pe bani.
Nu, domnilor, o fac pentru ca legea să fie aplicată tuturor la fel. Fie că cel în cauză se numeşte Conţac, fie că este un boschetar, judecătorul trebuie să judece aceeaşi faptă cu aceeaşi măsură şi nu cu măsuri diferite, oferite de către cineva din afara sistemului.
Eu îmi exprim opiniile prin a mă expune public sub toate aspectele şi asumându-mi întreaga responsabilitate. Cei care mă insultă şi hulesc o fac ascunşi sub laşitatea anonimatului. Articolele semnate de către minte sunt citite zilnic de la câteva sute la câteva mii de cititori. Comentariile negative vin din partea a trei-patru persoane. Restul îşi dau acceptul tacit. Disproporţia este vădită şi de partea mea. Iată de ce nu-mi este ruşine de ceea ce scriu!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O greşeală care-l poate costa jumate de miliard lei vechi
Surse potenţiale de materii prime pentru fabricile de conserve din fructe
Ţiganii din Coşula au devalizat alimentara din Flămânzi
12 posturi de vameşi scoase la concurs, pe sub mână
Telespectatorii fac bani cu ”Mega Clever”
Programul TELEM Botoşani, joi, 12 iulie
Horoscop
Comentariu la comentarii (CXLI)
Greşeala unui Sir
Citate şi cugetări din lumea islamică
Şansa vieţii v-o oferă Constanţa
Licitaţie cu orgolii patronale evaluate la preţ de miliarde
Agenţii economici pot atrage fonduri pentru proiecte de mediu
„Jurjac - impresii din copilărie” are şanse mici să mai fie organizat
Contabilii Centrelor bugetare aplică legea după puterea lor de înţelegere
Două fetiţe înecate într-un bazin
Ţiprigan n-a acceptat mita unor profesori interesaţi
S-a înjunghiat singur
Hoţii din biserici au fost arestaţi
Guraliuc cere oprelişte trecătorilor de noapte prin parc
Penegiştii vor consultări publice pe probleme de urbanism
Apa Grup şi Termica pot scăpa de datorii
Ciuştea demască motivaţiile ascunse „ale doctorului de chiori”
Gheorghe Ciubotaru ar putea fi uns manager general la spitalul judeţean
Nesimţirea şi incompatibilitatea lui Achiţei
aşa cum le vede vicepreşedintele CJ, Dorin Ciuştea
Primele rezultate ale anchetei de la Dealul Mare
Ţărănistul Blănaru a vorbit ca să nu tacă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog