Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Marţi: 8 Aprilie 2008

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6603 lei
1 USD = 3.9613 lei


Număr accesări
Astăzi:
15708
De la 07 Ianuarie 2003
63186361
Editorial

Ochii de vasilisc

  • Ioan Rotundu
  • 7 April 2008, 23:00
Aseară, Ioana Maria Vlas, fostul administrator al F.N.I şi F.N.A. a fost pusă în libertate, după cinci ani de stat în arest preventiv. Ultimul arestat în acest dosar este acum liber, iar sutele de mii de păgubiţi aşteaptă despăgubirile pentru banii depuşi să facă pui dolofani, dar care până la urmă au ajuns în conturile lui Sorin Ovidiu Vântu. Cel puţin aşa a susţinut Maria Vlas, aseară, pe postul Antenei 3, unde a apărut la nici o oră de la ieşirea din arest. Cum o fi acţionat Gabriela Vrânceanu Firea de-a reuşit s-o ia aşa din scurt şi s-o aducă la emisiunea sa „Ştirea zilei”, n-am habar, dar ştiu că a dat o lovitură puternică posturilor concurente.
Ironică, acidă, sigură pe ea, cu accentele de aroganţă intelectuală rasată şi vorbitoare de mai multe limbi (româna, engleza, franceza şi ivrita) ea s-a manifestat ca şi cum cei cinci ani petrecuţi în arest nici n-ar fi făcut parte din viaţa sa.
Oricât de abilă este Vrânceanu Firea, n-a reuşit să-i smulgă prea multe secrete. Vlas n-a făcut decât să reproducă fragmente din declaraţiile sale de la proces, declaraţii pe care le-a putut face atunci când judecătorii nu i-au pus pumnul în gură. Ca noutate, ea a afirmat că există dovezi scrise care atestă cum S.O.V. a devalizat fondul cu mii de miliarde de lei, inclusiv o expertiză contabilă, dar că procurorii anchetatori şi judecătorii au dat o altă turnură dosarului, neacceptând să ia de bune explicaţiile sale şi probele solicitate.
A mai afirmat Vlas că în România nu există nici o persoană care să-l poată doborî pe Sorin Ovidiu Vântu, iar acesta ar dispune de forţe malefice foarte puternice. „Are ochi de vasilisc, cărora nu le rezistă nimeni” a fost explicaţia lui Vlas pentru imunitatea acestuia faţă de puterea Justiţiei. Sunt singurul jurnalist botoşănean care m-am ocupat îndeaproape de fenomenul F.N.I. – F.N.A şi care i-am atenţionat pe mulţi să nu se lăcomească la câştigul promis, pentru că totul nu-i decât un joc piramidal, de pe urma căruia beneficiază politicienii şi oameni aflaţi în structurile puterii.
Am ştiut de căderea F.N.I. cu câteva zile înainte de a se declanşa panica generală. Un procuror apropiat mie m-a întrebat dacă am depuşi bani, iar de am să-i retrag imediat că fondul pică. Cum n-am depus bani la Caritas, n-am depus nici la FNI. Nu mă simt atras de câştigul nemuncit, iar cei care mă cunosc ştiu acest lucru.
Când am primit această informaţie am luat legătura cu Postea, fostul ofiţer de securitate, care răspundea la Botoşani de filiala FNI – FNA. N-a recunoscut, dar mi-a sugerat să nu scriu nimic, că-mi va da o publicitate substanţială. Am scris, iar articolele mele au atras atenţia unor personalităţi ale mediei din Bucureşti. Aşa am ajuns invitatul lui Ion Cristoiu, la Tele 7abc, unde timp de o oră am dialogat cu mai mulţi deponenţi din ţară. De atunci am afirmat public că fondul a fost creat sub controlul SRI şi că în punctele cheie sunt angajaţi foşti ofiţeri de securitate, precum era Postea la Botoşani.
Aseară, la Antena 3, Vlas mi-a confirmat teza avansată atunci. Într-adevăr, oamenii de bază ai fondului erau foşti securişti. Nici ea, ca administrator al fondului, n-a ştiut vreodată rolul lui SOV şi cârdăşia acestuia cu clasa politică şi serviciile de informaţii. A recunoscut însă că în ultimele zile ale supravieţuirii fondului, politicieni de vârf, miniştri, funcţionari guvernamentali, magistraţi, ofiţeri de poliţie şi servicii secrete şi-au retras banii, cu tot cu câştig. Iar eu îi întăresc spusele de aseară cu ce s-a întâmplat la Botoşani.
Cu o noapte înainte de închiderea fondului, prin spatele sediului unde funcţiona FNI, ofiţerul Postea a restituit unor procurori, ofiţeri de poliţie şi judecători banii depuşi. Un reporter al meu a reuşit să facă fotografii dar, voit sau nu, cei de la laboratorul foto AGVA, unde am dat filmul la developat, l-au voalat. Atunci mi-au spus că a fost o neglijenţă, mai târziu aveam să aflu că au primit un ordin.
Eliberarea lui Vlas poate fi interpretată în fel şi chip. Nu pentru a aduna probe şi a-l înfunda pe S.O.V. a fost ea liberată. S.O.V s-a pus bine cu preşedintele Băsescu, prin televiziunea înfiinţată pe banii furaţi depunătorilor FNI. Iar dacă se are bine cu preşedintele Băsescu, se are bine şi cu DNA-ul şi cu Parchetul General. Suntem în prag de campanie electorală. Vlas ştie nume de politicieni care şi-au recuperat banii pe uşa din spate. Aşa că, să nu fim surprinşi când o vom auzi sau vedea arătând cu degetul spre unul sau altul dintre politicienii deveniţi indezirabili preşedintelui Băsescu şi al lui PD-L. De după gratii nu putea fi de folos şi nici face astfel de declaraţii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (4)]


  
Elevii problemă
Baronul în baron trage!
Primarul vrea înverzească faţa oraşului
Codreanu, agricultura şi Petria cel cu procese multe
Constantin Conţac vrea să dezumfle roţile de la ASP
Comentariul comentariilor (XCIII)
(Ioan Rotundu)
Rom la ceas aniversar
Ziua NATO, marcată la Instituţia Prefectului
Varianta MAE, privind moartea dorohoianului Crulic în Polonia
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Românul care a condus Disnayland-ul timp de 10 ani
Dana Rogoz - interviu în exclusivitate cu Monica Cruz
Cei din Obştea Dracşani cred că au evitat capcana prefectului Sorescu
Un concurent serios la scaunul de primar la cucoanei preotese
aspirantul este un director de şcoală cu bune rezultate manageriale în activitate
Horoscop
Cea mai proastă zi din viaţă
Program TELE’M Botoşani, marţi, 8 aprilie
Salvaţi-l pe Dragoş!
Angajări la urgenţă pentru Italia
Câmpanu şi-a înfiinţat spital privat la Darabani
la preţul practicat, s-ar putea să-i caute pe pacienţi... cu lumânarea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!