Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14562
De la 07 Ianuarie 2003
122874629
Editorial

Pietrele de moară ale ARD

  • Ioan Rotundu
  • 14 November 2012, 23:00
Eu mă consider un susţinător al dreptei din politica românească. Cât timp Sergiu Cunescu a avut o poziţie mai mult liberală decât social-democratică şi s-a aliat cu Partidul Democrat pentru a forma Uniunea Social - Democrată, în 1996 am susţinut public USD-ul, care a şi intrat la guvernare în cadrul CDR.
În anul 2000 am susţinut PNL-ul, considerându-l singurul partid de dreapta din România postdecembristă, ţărăniştii având deja mari probleme de pe urma guvernării ţării în perioada 1996 – 2000 dar şi afişând o atitudine arogantă în abordarea alegerilor parlamentare din acel an.
Alegerile au fost câştigate de PDSR iar dreapta a intrat în opoziţie. Când s-a fondat Alianţa „DA”, am considerat că este de datoria mea să susţin revigorarea dreptei, sperând că de această dată marile probleme ale României vor fi rezolvate rând pe rând.
Din păcate, pentru noi toţi, liberalii nu s-au înţeles cu democraţii lui Băsescu iar românii şi-au văzut speranţele de mai bine spulberate. În urma alegerilor din 2008, Partidul Democrat transformat şi în Liberal, a avut proasta inspiraţie de a forma Guvernul cu PSD-ul. N-a funcţionat alianţa şi nici nu ar fi avut cum funcţiona în condiţiile în care politica de dreapta impunea austeritate iar cea de stânga pomeni publice lipsite de eficienţă economică.
Am trecut peste anii de criză economică strângând cu toţii din dinţi şi când era să ieşim pe mal, ne-am înecat din nou, înlocuind Guvernul Ungureanu cu cel al lui Ponta. De peste cinci luni de zile ne bălăcărim într-o mocirlă politică fără să ştim ce vrem. Dezorientat, întreg poporul îşi pune din nou speranţe în partidele de stânga, crezând că de aici le va veni salvarea şi un trai mai bun.
Dreapta politicii româneşti se află într-o derută totală. În alegerile locale, în loc ca PDL-ul să-şi asume public consecinţele politicii Guvernului Boc şi să arate că măsurile luate au fost necesare şi totodată benefice economiei ţării, România fiind pe cale de a ieşi din criza economică, acest partid s-a ascuns sub fusta unei improvizaţii politice numită Mişcarea pentru România. Au ieşit prost de tot din aceste alegeri, neobţinând nicio preşedinţie de consiliu judeţean.
Trista experienţă trăită în timpul şi după alegerile locale n-au sudat interesele dreptei, n-a consolidat forţele lor politice pentru a intra în lupta alegerilor parlamentare pe picior de egalitate cu forţele de stânga.
Susţinătorii dreptei au mai trăit şi dezamăgirea de a-i vedea pe liberali alături de social-democraţi, PNL adoptând o politică mult mai de stânga decât PSD-ul. Acest segment de electorat ar fi fost normal să se regăsească în sondaje ca susţinători ai dreptei actuale reprezentantă de Alianţa România Dreaptă. Numai că sondajele nu indică o susţinere puternică a dreptei, semn că simpatizanţii dreptei sunt dezgustaţi de reprezentanţii lor şi preferă să stea acasă, acasă, adică să nu mai meargă la vot.
Procentul ridicat de români care nu au intenţia de a vota este de fapt dimensiunea reală a românilor care vor să rămână cu conştiinţa împăcată că n-au fost părtaşi la mizeria ce va urma după aceste alegeri: un Parlament format în majoritate din profitori, condamnaţi penal şi corupţi şi un Guvern care va băga economia ţării într-un colaps ce va fi mult mai dramatic decât cel din perioada crizei economice.
Cel puţin, la Botoşani, ARD aproape că nu există în atenţia publică a electoratului ca forţă politică ce va conta pentru viitoarea guvernare a ţării. Candidaţii ARD sunt descurajaţi şi nu mai luptă cu elanul celui ce joacă o carte câştigătoare. Cristian Roman mai are câte o atitudine publică, dar în spatele său lipseşte corul întregii forţe politice care să-l susţină.
Dan Humelnicu n-a arătat vigoarea necesară unei lupte cu puternicii USL. Nu ştiu ce aşteaptă! Deputatul Nicolae Rebenciuc pluteşte în derivă într-un colegiu în care nu mai are sprijin nici măcar din partea celor pe care i-a ajutat în alegerile locale să iasă primari.
Candidaţii ARD pe colegiile Dorohoi şi Săveni sunt iluştri necunoscuţi sau neluaţi în seamă. Doar Stelică Strugaru, pe colegiul Darabani, nu şi-a pierdut suflul şi luptă cu stoicism să-i învingă pe candidaţii USL. Dărăbăneanul Făgărăşian, pe care l-am acreditat cu şansa de a câştiga alegerile la Senat pe Colegiul Darabani – Săveni n-a trecut măcar odată prin comunele arondate.
ARD are legate de picioarele sale multe pietre de moară de pe urma Guvernului Boc şi Ungureanu iar candidaţii săi nu ştiu cum să acţioneze în faţa reproşurilor publice pe care le primesc atunci când au curajul să se arate în mijlocul alegătorilor.
Colac peste pupăză, primarii PDL, fără vreo excepţie, au devenit susţinătorii candidaţilor USL. Mesajul lor către cei din comune este că dacă i-au votat primari, să voteze acum candidaţii USL pentru a putea primi bani la comună. Iar oamenii par a fi ascultători de ce le spune primarul ales.
Această atitudine a primarilor PDL este cea mai mare piatră de moară legată recent de picioarele ARD, piatra care s-ar putea să-i scufunde pe candidaţii la parlamentare.
Acreditam ARD-ul de la Botoşani cu două mandate de deputaţi şi unul de senator. Dacă nu se va produce vreo minune în timpul rămas până la ziua de vot, atunci vor rămâne doar cu un mandat de deputat.
Rămân la credinţa că dreapta era cea necesară guvernării ţării dar nu se va întâmpla aşa. O spun cu multă părere de rău. În România forţele politice de dreapta, la momentul de faţă, sunt doar elemente de decor pentru USL, care se va lăuda că alegerile din România au fost democratice. Că cinstite nu vor fi! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Şaradă sexuală
Gastronomie: alt mod de a pune varza şa murat
Un preot din Hunedoara a dat biserica pe politică
Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, în afişe alături de un candidat USL
Deputatul Fenechiu nu s-a prezentat la procesul de la Înalta Curte
procesul s-a amânat pe 5 decembrie
Palatul Patriarhiei va fi restaurat cu fonduri europene
valoarea proiectului este de peste 84 de milioane de lei
După alegeri vom relua reformele structurale, mai ales în economie
Ultimele luni arată că este posibilă coabitarea cu Băsescu...
Victor Ponta vede ca o ruşine observarea alegerilor de către OSCE
Dacă serviciile secrete s-ar implica în politică, Crin Antonescu nu ar fi om politic
FMI: România trebuie să-şi îndeplinească angajamentele deja asumate
şi asta înainte de a încheia un nou acord
Botoşani: Primarul Portariuc ori este uituc, ori aerian
el nu a solicitat CJ-ului bani pentru plata arieratelor
Ivănesu de la Eltrans urmează exemplul lui Diaconu
Cristescu s-a supărat pe convocarea la şedinţa CLM
Cartel Alfa au dat de pomană şi au refuzat dialogul cu prefectul
Poftă bună, domn’ prefect!
Ioan Rotundu
Părinţii cer posibilitatea supravegherii elevilor la ore pe Internet
promisiunea ministrului Adomniţei n-a prins viaţă
Platformă cu informaţii despre examenele elevilor şi profesorilor
Uvertura Mall nu îşi va deschide porţile în acest an
DSP anunţă că a venit laptele gratuit pentru sugari
Simpozion interjudeţean la Botoşani -24 noiembrie 2012
Comunicat Niva Apaserv Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog